28/1/12


Επικήδειος λόγος του Υπουργού Άμυνας κ. Δημήτρη Ηλιάδη στην κηδεία των λειψάνων του πεσόντος κατά την τουρκική εισβολή Αντρέα Ζαχαρία Σάββα, στη Δορά
28/01/2012






Μαζευτήκαμε σήμερα εδώ, στον ιερό ναό της Αγίας Μαρίνας, για να απευθύνουμε το ύστατο χαίρε στον Αντρέα Ζαχαρία Σάββα. Η κυπριακή Πολιτεία καθηκόντως καταθέτει την οφειλόμενη τιμή, την ευγνωμοσύνη και την αναγνώριση σε έναν ακόμη ήρωα που έδωσε τη ζωή του για την ελευθερία και την αξιοπρέπεια της πατρίδας.

Μετά από τριανταοκτώ χρόνια αγωνίας για τον αγνοούμενο Αντρέα η οικογένεια του πληροφορήθηκε την ταυτοποίηση των λειψάνων του που ανευρέθηκαν σε ομαδικό τάφο στην περιοχή του τουρκοκυπριακού χωριού Μπέκιογιου/Πέτρα του Διγενή.

Γεννημένος το 1957 στη Δορά, ο Αντρέας ήταν το τρίτο από τα έξι παιδιά του Ζαχαρία και της Αυγούλλας Σάββα, οι οποίοι δεν είναι πλέον στη ζωή. Τελειώνοντας το δημοτικό ρίχτηκε στη βιοπάλη βοηθώντας τον πατέρα του στις αγροτικές ασχολίες. Τον Ιανουάριο του 1974 κατατάσσεται ως εθελοντής στην Εθνική Φρουρά για να εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις σε ηλικία μόλις 17 ετών. Τοποθετήθηκε στον δεύτερο Λόχο του 241 Τάγματος Πεζικού, με έδρα την Αθαλάσσα.

Κατά την πρώτη φάση της τουρκικής εισβολής το 241 Τ.Π., διατάχθηκε να επανδρώσει αμυντικές θέσεις της Εθνικής Φρουράς στην περιοχή του Νέου Χωριού Κυθρέας. Κατά τη δεύτερη φάση της εισβολής, στις 14 Αυγούστου 1974, η περιοχή Μιας Μηλιάς – Νέου Χωριού Κυθρέας δέχεται μεγάλη συντονισμένη επίθεση από τα τουρκικά στρατεύματα εισβολής.

Οι τουρκικές δυνάμεις χρησιμοποιούν πολύ μεγάλο αριθμό αρμάτων μάχης και χτυπούν ανελέητα με την πολεμική τους αεροπορία. Εκμεταλλευόμενοι και τον υπόλοιπο βαρύ οπλισμό τους, καθώς και την αριθμητική τους υπεροχή, διέσπασαν τις αμυντικές γραμμές της Εθνικής Φρουράς. Ακολούθησε διαταγή για οπισθοχώρηση, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κανένας συντονισμός και, ως εκ τούτου, οι κινήσεις των εθνοφρουρών γίνονταν κατά βούληση.

Ο Αντρέας Σάββα μαζί με άλλους στρατιώτες κινούνται προς τη Βόνη. Τριάντα επτά εθνοφρουροί, ανάμεσα τους και ο Ανδρέας, βρίσκουν καταφύγιο σε φιλόξενα σπίτια. Αλλάζουν ρούχα και βάζουν πολιτική περιβολή. Τη νύκτα καταγράφουν τα ονόματά τους και το χωριό καταγωγής τους σε ένα κομμάτι χαρτί. Ο κατάλογος αυτός, με τη βοήθεια των εγκλωβισμένων κατοίκων της Βόνης, έφτασε τελικά στον Κυπριακό Ερυθρό Σταυρό. Τοποθετούν λευκό ύφασμα στις πόρτες των σπιτιών με πρόθεση να παραδοθούν αν φτάσουν εκεί τα τουρκικά στρατεύματα. Κατά το πρωί της 15ης Αυγούστου εισέρχονται στη Βόνη Τούρκοι στρατιώτες, συνοδευόμενοι και από ένοπλους Τουρκοκύπριους, οι οποίοι αρχίζουν να πυροβολούν στις πόρτες των σπιτιών. Όταν σταματούν οι πυροβολισμοί, οι στρατιώτες βγαίνουν από τα σπίτια και παραδίδονται. Τριάντα πέντε στρατιώτες και 10 πολίτες οδηγούνται στο τουρκοκυπριακό χωριό Επηχώ. Δύο στρατιώτες καταφέρνουν να διαφύγουν.

Από τη σύλληψή τους, στις 15 Αυγούστου 1974, ο Ανδρέας και οι υπόλοιποι δεν έδωσαν ποτέ ξανά σημεία ζωής. Ο ομαδικός τάφος που εντοπίστηκε στο τουρκοκυπριακό χωριό Μπέκιογιου/Πέτρα του Διγενή μαρτυρεί τη βαρβαρότητα της άνανδρης δολοφονίας τους και αποκαλύπτει ακόμη ένα δραματικό περιστατικό όπου οι πεσόντες καταξιώνονται στη συλλογική μας συνείδηση και καταγράφονται στην ιστορική μας μνήμη.

Κηδεύουμε σήμερα και τιμούμε τον Ανδρέα Σάββα και ανακαλούμε το νόημα της θυσίας του που παραμένει αδικαίωτη. Διότι,38 χρόνια μετά η Κύπρος συνεχίζει την ανηφορική της πορεία. Η τραγωδία, ακόμη, δεν έφθασε στην κάθαρση της. Το κυπριακό πρόβλημα παραμένει άλυτο.

Οι συνομιλίες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών δεν αποδίδουν. Η τριμερής της Νέας Υόρκης απέτυχε. Η καλή θέληση και η πολιτική βούληση της ελληνοκυπριακής πλευράς δεν είναι αρκετή για να φτάσουμε σε βιώσιμη λύση στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου και των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου. Η διχοτομική αδιαλλαξία και οι υπαναχωρήσεις της τουρκικής πλευράς δεν επιτρέπουν καμία αισιοδοξία. Εμείς εμμένουμε στο συμφωνημένο πλαίσιο της ομοσπονδιακής λύσης, αλλά και στη διαδικασία που προβλέπεται από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Επιδιώκουμε και εργαζόμαστε για τη λύση. Όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε και δεν πρόκειται να αναγνωρίσουμε τα τετελεσμένα της εισβολής, ούτε να υποκύψουμε στους όρους του κατακτητή, θέτοντας σε κίνδυνο την επιβίωση του κυπριακού Ελληνισμού στη γη των πατέρων του. Αυτό να μην το περιμένει κανείς.

Μπορεί οι συνθήκες να είναι δύσκολες, αλλά εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με θέληση και συνέπεια να ανατρέψουμε την κατοχή, να ανακόψουμε τον εποικισμό, να αποτρέψουμε τον εφιάλτη και την κατάρα της διχοτόμησης.

Η ενότητα σήμερα δεν είναι απλώς αναγκαία. Είναι όρος επιβίωσης. Να αφήσουμε τον διχασμό στο παρελθόν. Οι σύγχρονες κοινωνίες δεν αντιμετωπίζουν τα μεγάλα προβλήματα με συνεχείς αντιπαραθέσεις και ατελείωτες αντιδικίες. Προχωρούν μπροστά μέσα από τον διάλογο, τη μετριοπάθεια, τη συναίνεση. Και εμείς δεν έχουμε άλλο τρόπο να αντιμετωπίσουμε τα κρίσιμα προβλήματα εξόν από τη συνεννόηση και την ενότητα.

Δεν είναι η ώρα για τα εύκολα λόγια, τα μεγάλα. Είναι η ώρα της ευθύνης, της συνολικής και συλλογικής προσπάθειας. Με σοβαρότητα, μεθοδικότητα και αξιοπιστία μπορούμε να φέρουμε καλύτερες μέρες για τον τόπο μας και μήνυμα αισιοδοξίας στον λαό μας.

Κηδεύουμε σήμερα τον Ανδρέα Σάββα τον νεαρό αγωνιστή της κυπριακής ελευθερίας και τιμούμε την αδικαίωτη θυσία του. Η κυπριακή Πολιτεία καταθέτει ευγνωμοσύνη και σεβασμό στη θυσία του. Μια θυσία που καταμαρτυρεί την ευθύνη μας να συνεχίσουμε τον αγώνα για μια ελεύθερη και επανενωμένη Κύπρο της ελευθερίας, της ειρήνης και της προόδου για όλους τους ανθρώπους της.

Αποχαιρετούμε με τιμή ακόμη ένα ηρωικό παιδί του λαού μας.
Στο καλό Αντρέα Ζαχαρία Σάββα που καταξίωσες με τη θυσία σου τις έννοιες της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας. Η μνήμη σου θα παραμείνει αιώνια και το όνομα σου ανεξίτηλα γραμμένο στην ιστορική μας συνείδηση.