28/1/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλή Αλετράρη στην εκδήλωση για τη δενδροφύτευση του περιβόλου του Ιερού Ναού Κοσμά του Αιτωλού, στη Λεμεσό
28/01/2012




Είναι με ιδιαίτερη χαρά που ανταποκρίνομαι στην πρόσκληση σας να χαιρετίσω αυτή την ωραία εκδήλωση που οργανώνεται προς τιμήν του πράσινου και των δέντρων. Η προσπάθεια για δημιουργία ενός ακόμη πνεύμονα πρασίνου εντός της κατοικημένης περιοχής του Δήμου Αγίου Αθανασίου, αποτελεί έκφραση αγάπης και ενδιαφέροντος προς το φυσικό μας περιβάλλον.

Επιτρέψετε μου να συγχαρώ τη διοργανώτρια εταιρεία γιατί μέσα από τη σημερινή εκδήλωση, αλλά και τις δράσεις της όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος μέσα από την ανακύκλωση υλικών, την εξοικονόμηση ενέργειας και τις συχνές δεντροφυτεύσεις που πραγματοποιεί, συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση του κοινού για το πράσινο, το περιβάλλον και τον τόπο μας γενικότερα.

Στις μέρες μας που ο πληθυσμός συγκεντρώνεται στις πόλεις, σε συνδυασμό με την καθιστική ζωή, τα αυξημένα επίπεδα άγχους και τις σύγχρονες πρακτικές εργασίας, τέτοιοι χώροι, όπως και τα αστικά και περιαστικά δάση, αποκτούν σημαντική αλλά και ξεχωριστή αξία. Τα δέντρα, τα δάση και τα δασικά οικοσυστήματα αποτελούν ανεξάντλητη πηγή προσφοράς προς τον άνθρωπο. Συμβάλλουν δραστικά στην αποτροπή της διάβρωσης του εδάφους, λειτουργούν αντιπλημμυρικά προστατεύοντας ανθρώπινες ζωές και περιουσίες, και καθαρίζουν την ατμόσφαιρα από καυσαέρια και άλλους ρύπους.

Επίσης, τα δέντρα απελευθερώνουν μεγάλες ποσότητες οξυγόνου και αποτελούν ασφαλή καταφύγιο για τα διάφορα είδη της χλωρίδας και πανίδας. Σημαντικός είναι ο ρόλος τους στον εμπλουτισμό των υπόγειων υδροφόρων στρωμάτων και στη διασφάλιση υψηλής ποιότητας πόσιμου νερού, το οποίο στις μέρες μας γίνεται ολοένα και πιο σπάνιο. Τα δάση και οι χώροι πρασίνου αποτελούν χώρους αναψυχής, περιπάτου, γαλήνης και εκτόνωσης από το καθημερινό άγχος.


Το κράτος υποστηρίζει ένθερμα και έμπρακτα κάθε ιδιωτική πρωτοβουλία και μορφή εθελοντισμού που στοχεύει στην επέκταση του πρασίνου μέσα και γύρω από τις πόλεις και τις κοινότητες, αναγνωρίζοντας τη μεγάλη σημασία που έχουν οι χώροι αυτοί για την ευημερία του σύγχρονου πολίτη.

Είμαι βέβαιος πως όλοι έχουμε επίγνωση της αξίας του πρασίνου και αισθανόμαστε την ανάγκη για προστασία του. Οι προσπάθειες για επέκταση του στον τόπο μας είναι η ελάχιστη απαιτούμενη προσφορά όλων, καθώς το πράσινο αποτελεί αντίποδα όσον αφορά τις αρνητικές εξελίξεις στις κλιματικές αλλαγές.

Θα ήθελα και πάλι να εκφράσω την ευαρέσκεια μου και να δώσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στην εταιρεία Medochemie για την πρωτοβουλία της, ευχόμενος κάθε επιτυχία στο έργο που επιτελεί.