27/1/12

Συνάντηση της Υπουργού Εξωτερικών δρος Ερατούς Κοζάκου-Μαρκουλλή με τον Υπουργό Εξωτερικών και Εξωτερικού Εμπορίου της Ισλανδίας κ. Össur Skarphéðinson
27/01/2012





Η Υπουργός Εξωτερικών δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή είχε σήμερα συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών και Εξωτερικού Εμπορίου της Ισλανδίας κ. Össur Skarphéðinsson ο οποίος εκτελεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησης η Υπουργός Εξωτερικών, αφού εξέφρασε τη μεγάλη χαρά της για τις συνομιλίες που είχε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ισλανδίας, επισήμανε ότι θεωρεί την Ισλανδία μια φίλη νησιωτική χώρα, με την οποία η Κύπρος διατηρεί πολύ στενούς δεσμούς. Ανέφερε ότι συζήτησαν θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις των δυο χωρών και αποφάσισαν να ανανεώσουν τις προσπάθειές τους για περαιτέρω ενίσχυση και εμβάθυνση των σχέσεων αυτών, ιδιαίτερα σε τομείς όπως το εμπόριο, ο τουρισμός, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και άλλοι τομείς που θα φέρουν τις χώρες ακόμα πιο κοντά.

Η κα Μαρκουλλή ανέφερε, επίσης, ότι συζήτησαν το κυπριακό πρόβλημα. Της δόθηκε, είπε, η ευκαιρία να ενημερώσει τον ομόλογό της γενικότερα για το εθνικό μας πρόβλημα, αλλά και τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής. Επίσης ενημέρωσε τον κ. Skarphéðinsson για τις προσπάθειες που καταβάλλονται τα τελευταία τριάμισι χρόνια για επίτευξη συμφωνίας λύσης του Κυπριακού.

Η Υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι συζητήθηκε το θέμα της Κυπριακής Προεδρίας και ιδιαίτερα οι προτεραιότητές της, μία εκ των οποίων είναι και το θέμα της διεύρυνσης και, ειδικότερα, η ολοκλήρωση της ενταξιακής πορείας της Ισλανδίας. «Ως Κυπριακή Δημοκρατία έχω διαβεβαιώσει τον ομόλογό μου ότι θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια κατά τη διάρκεια της Προεδρίας μας, σε συνεργασία με τη χώρα του αλλά και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προωθηθεί όσο το δυνατό περισσότερο η ενταξιακή διαδικασία της Ισλανδίας», ανέφερε.

Η κα Μαρκουλλή πρόσθεσε ότι συζήτησαν το πού βρίσκεται η διαδικασία της ένταξης της Ισλανδίας μέχρι σήμερα και τι μπορεί να επιτευχθεί κατά τη διάρκεια της Δανικής προεδρίας, αλλά δόθηκε έμφαση στο τι μπορεί η Κύπρος να πετύχει κατά τη διάρκεια της δικής της Προεδρίας.

Καταλήγοντας, η κα Υπουργός τόνισε ότι η Κύπρος στηρίζει την Ισλανδία σε αυτήν την ιστορική στιγμή για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και υπογράμμισε ότι η Κύπρος είναι ένας ειλικρινής της φίλος.

Ο κ. Skarphéðinsson εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται για μια ακόμα φορά στην Κύπρο. Ανέφερε ότι είχε ξαναεπισκεφθεί την Κύπρο το 1976 όταν ήταν φοιτητής, λίγο μετά την τουρκική εισβολή, και είχε την ευκαιρία και το προνόμιο να συναντηθεί με τον πρώτο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ΄.

Ο κ. Skarphéðinsson πρόσθεσε: «Με ευχαριστεί πολύ το γεγονός ότι έχουμε τόσο στενούς δεσμούς με την Κύπρο, ιδιαίτερα με την επικείμενη Προεδρία σας και την στήριξή σας στην Ισλανδική ενταξιακή πορεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Ανέφερε επίσης ότι είχε μια μακρά συζήτηση για το θέμα αυτό με την κα Μαρκουλλή, ενώ επικεντρώθηκαν ιδιαίτερα στα δυο κεφάλαια τα οποία θεωρούν τα πιο δύσκολα, το θέμα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και ιδιαίτερα της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής. Ανέφερε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των παράλιων πόλεων και χωριών στην Ισλανδία βασίζονται στην αλιευτική βιομηχανία και ότι σ’ αυτήν οφείλεται και ο πλούτος της χώρας.

Ο κ. Skarphéðinsson είπε επίσης ότι θεωρεί πως οι συναντήσεις που είχε σήμερα με την Υπουργό Εξωτερικών και χθες με τον Υπουργό Γεωργίας και Φυσικών Πόρων θα βοηθήσουν στην επίλυση του προβλήματος αυτού.

Καταλήγοντας, ο κ. Skarphéðinsson είπε ότι συμφωνεί με την ομόλογό του ότι είναι πολύ σημαντικό οι δυο χώρες να ενισχύσουν και να εμβαθύνουν τις σχέσεις τους γιατί, παρόλο που βρίσκονται στις ακριβώς αντίθετες πλευρές της Ευρώπης, θεωρεί ότι έχουν την ίδια νοοτροπία. Την νοοτροπία που έχουν οι νησιώτες.