27/1/12

Συμμετοχή του Υφυπουργού Προεδρίας για Ευρωπαϊκά Θέματα στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ
27/01/2012





O Υφυπουργός Προεδρίας για Ευρωπαϊκά Θέματα κ. Ανδρέας Μαυρογιάννης συμμετείχε στη Σύνοδο Γενικών Υποθέσεων που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Κύριο θέμα συζήτησης αποτέλεσε το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο για το 2014 -2020. Οι Υπουργοί παρουσίασαν τις προτεραιότητές τους ανά κράτος μέλος και συζήτησαν τον σχετικό προϋπολογισμό, βάσει των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στόχος είναι η επαρκής ανάπτυξη των συζητήσεων κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών, ώστε να δημιουργηθεί μια ουσιαστική βάση για τη συζήτηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του ερχόμενου Ιουνίου.

Η Δανική Προεδρία του Συμβουλίου παρουσίασε, επίσης, το πρόγραμμα εργασιών της, το οποίο επικεντρώνεται στη δημιουργία μιας υπεύθυνης, δυναμικής, πράσινης και ασφαλούς Ευρώπης.

Τις εργασίες του Συμβουλίου απασχόλησαν και τα αποτελέσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που έγινε στις 9 Δεκεμβρίου 2011, και στο οποίο είχαν συζητηθεί κυρίως θέματα οικονομικής πολιτικής, ενέργειας και διεύρυνσης.

Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων ξεκίνησε η προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα λάβει χώρα στις 1 και 2 Μαρτίου 2012. Οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για την ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η οποία αναμένεται να περιέχει, ανάμεσα σε άλλα, θέματα οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να δώσει τις κατευθύνσεις για τις οικονομικές πολιτικές και τις πολιτικές απασχόλησης των κρατών μελών, με ιδιαίτερη έμφαση στην αξιοποίηση του δυναμικού της πράσινης ανάπτυξης και στην επίσπευση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας. Οι κατευθύνσεις αυτές θα πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά την ετοιμασία των προγραμμάτων Σταθερότητας και Ανάπτυξης και των Εθνικών Μεταρρυθμιστικών προγραμμάτων στο πλαίσιο της διαδικασίας του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Herman Van Rompuy και του Προέδρου του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων κ. Nikolai Wammen, οι Υπουργοί παρέστησαν νωρίτερα το πρωί της ίδιας μέρας σε πρόγευμα εργασίας. Στη συνάντηση ανταλλάγηκαν απόψεις για την κρίση στη ευρωζώνη, και ιδιαίτερα για τη νέα Συνθήκη για σταθερότητα, συντονισμό και διακυβέρνηση στην οικονομική και νομισματική ένωση. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα λάβει χώρα στις 30 Ιανουαρίου, συζητήθηκε, επίσης, το προσχέδιο της δήλωσης των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η δήλωση εστιάζεται σε τρεις προτεραιότητες: την τόνωση της απασχόλησης, ιδιαίτερα των νέων, στην ολοκλήρωση της Ενιαίας Αγοράς και στην ενίσχυση της χρηματοδότησης της οικονομίας με έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Στόχος είναι η διασφάλιση δημοσιονομικής εξυγίανσης, η οποία θα προωθεί ταυτόχρονα την ανάπτυξη και θα ενισχύει την απασχόληση.