27/1/12


Συμμετοχή του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, στην Κοπεγχάγη

27/01/2012





Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Λουκάς Λουκά συμμετείχε στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων που συγκάλεσε η Δανική Προεδρία στην Κοπεγχάγη μεταξύ 26-27 Ιανουαρίου. Οι Υπουργοί Δικαιοσύνης της ΕΕ συζήτησαν, μεταξύ άλλων, το θέμα της χρηματοδότησης του Ευρωπαϊκού Συστήματος Καταχώρησης Στοιχείων Επιβατών (PNR), καθότι επικρατεί γενική ανησυχία μεταξύ όλων των κρατών μελών ως προς την οικονομική πτυχή του θέματος. Σε παρέμβαση του ο κ. Λουκά, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι προτού προχωρήσει η συζήτηση προς επίτευξη ουσιαστικής προόδου αναφορικά με τα σοβαρά ζητήματα που εκκρεμούν, όπως αυτό της διασφάλισης της προστασίας των προσωπικών δεδομένων των επιβατών, θα πρέπει να υπάρξει ρητή πρόβλεψη στον σχετικό χρηματοδοτικό Κανονισμό ότι το όλο εγχείρημα θα συγχρηματοδοτηθεί από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών απασχόλησε, επίσης, η αναθεώρηση του Κανονισμού για την αναγνώριση και εκτέλεση αποφάσεων σε αστικά και εμπορικά θέματα και, ιδιαίτερα, το ενδεχόμενο επέκτασης των κανόνων δικαιοδοσίας σε εναγομένους υπηκόους τρίτων χωρών. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε, καταρχήν, ότι στην Κύπρο ο υφιστάμενος Κανονισμός εφαρμόζεται με επιτυχία και όσον αφορά στο συγκεκριμένο ζήτημα δεν αντιμετωπίζονται ιδιαίτερα πρακτικά προβλήματα. Στη συνέχεια, ανέφερε ότι σε περίπτωση που θα προχωρήσουμε σε τέτοια επέκταση των κανόνων δικαιοδοσίας, αυτή θα πρέπει να βασίζεται στην ελάχιστη εναρμόνιση σε συνδυασμό με τη διατήρηση του δικαιώματος του κάθε κράτους μέλους να χρησιμοποιεί τους εθνικούς κανόνες δικαιοδοσίας του σε σχέση με εναγομένους τρίτων χωρών. Κατά συνέπεια, πρόσθεσε, σε σχέση με απόφαση η οποία εκδίδεται σε ένα κράτος μέλος εναντίον εναγομένου τρίτης χώρας στη βάση εθνικών κανόνων δικαιοδοσίας, θα επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια του κράτους μέλους στο οποίο θα εκτελείται ή θα εφαρμόζεται η απόφαση αυτή εάν θα προχωρήσει σε τέτοια αναγνώριση και εφαρμογή.

Τέλος, οι Υπουργοί Δικαιοσύνης συζήτησαν την πρόταση Οδηγίας σχετικά με τις ποινικές κυρώσεις για καταχρήσεις εμπιστευτικών πληροφοριών και χειραγώγηση της αγοράς. Ο κ. Λουκά σε παρέμβαση του, επισημαίνοντας ότι το θέμα είναι σημαντικό και επίκαιρο, ιδιαίτερα στην περίοδο οικονομικής κρίσης και περισυλλογής που διανύουμε, ανέφερε ότι η σοβαρότητα του θέματος υποδεικνύει την εξασφάλιση της αποτελεσματικής εφαρμογής της πολιτικής της ΕΕ στον χρηματοπιστωτικό τομέα μέσω της λήψης μέτρων στο επίπεδό της για την ποινικοποίηση πράξεων που παραβλάπτουν την ακεραιότητα της αγοράς. Σημειώνοντας ότι η Κύπρος έχει, ήδη, ποινικοποιήσει αυτές τις πράξεις, συμφώνησε με την πρόταση της Επιτροπής για επιβολή αποτελεσματικών, αναλογικών και αποτρεπτικών κυρώσεων. Τόνισε, όμως, ότι το εύρος των κυρώσεων αυτών θα πρέπει να αποφασίζεται από το κάθε κράτος μέλος.