21/1/12

21/01/2012
Εν όψει της δύσκολης μάχης στη Νέα Υόρκη, που είναι μάχη της Κύπρου, θα πρέπει όλοι να κρατήσουμε όσο το δυνατόν πιο χαμηλούς τόνους, είπε σήμερα ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Χρίστος Χριστοφίδης, τονίζοντας, παράλληλα, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η αντιπροσωπεία μας είναι άριστα προετοιμασμένοι για τη συνάντηση στο Greentree.



Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Χριστοφίδης είπε: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η αντιπροσωπεία μας βρίσκονται στη Νέα Υόρκη άριστα προετοιμασμένοι για τη συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

Κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα, η δική μας πλευρά έχει προβεί σε σειρά προληπτικών ενεργειών και κινήσεων για να διασφαλίσουμε ότι τόσο η διαδικασία όσο και οι συζητήσεις επί της ουσίας θα συνάδουν με τα συμφωνηθέντα και τις ανησυχίες της δικής μας πλευράς.

Οι γραμμές που έχει θέσει η δική μας πλευρά μετά και την τελευταία συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου είναι θέσεις είτε συμφωνημένες μεταξύ των μερών που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις είτε θέσεις της διεθνούς κοινότητας. Θυμίζουμε ότι η θέση για σύγκληση διεθνούς διάσκεψης μετά από συμφωνία στις εσωτερικές πτυχές και μόνο με τη σύμφωνη γνώμη των δύο πλευρών είναι θέση που περιλαμβάνεται στο τελευταίο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Επίσης, οι δύο πλευρές έχουμε συμφωνήσει την 'κυπριακή ιδιοκτησία' της διαδικασίας η οποία αποκλείει οποιαδήποτε μορφή διαμεσολάβησης, επιδιατησίας και τεχνητών χρονοδιαγραμμάτων.

Όταν επισημαίνουν κάποιοι διάφορους κινδύνους επί της διαδικασίας, οφείλουμε να σημειώνουμε ταυτόχρονα τη σημαντικότητα της κατοχύρωσης της υπάρχουσας διαδικασίας, χωρίς επιδιαιτησία, χρονοδιαγράμματα, αλλά και τη θέση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Κληθείς να σχολιάσει τις επικρίσεις του ΔΗΣΥ ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σχολιάζει τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ σε διπλωματικούς κύκλους, ο κ. Χριστοφίδης είπε: «Διαψεύδω κατηγορηματικά ότι γίνεται κάτι τέτοιο. Από δικής μας πλευράς εύκολα θα μπορούσαμε να μπούμε σε μια συζήτηση, επικαλούμενοι πραγματικότητες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας σε σχέση με το ποιος καταγγέλλει ποιον στο εξωτερικό. Όμως, επισημαίνω ότι κατά την τελευταία συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου λέχθηκε ότι λόγω και της κρισιμότητας των εξελίξεων θα πρέπει, τουλάχιστον αυτό το χρονικό διάστημα, να επιδείξουμε όλοι την αναγκαία αυτοσυγκράτηση, να δώσουμε τη μάχη που δεν είναι μάχη προσώπων αλλά μάχη της Κύπρου στη Νέα Υόρκη, για τα δίκαια του λαού μας, και από εκεί και πέρα θα υπάρχει χρόνος να γίνουν συζητήσεις γύρω από διάφορα ζητήματα. Σίγουρα αυτή τη στιγμή δεν είναι η ώρα να εγείρονται τέτοια ζητήματα και να συζητούμε τέτοια ζητήματα.

Με αυτή την ευκαιρία, για ακόμη μια φορά, στέλλουμε μήνυμα αυτοσυγκράτησης, ενότητας προσπαθειών εν όψει της δύσκολης μάχης που έχει να δώσει η δική μας πλευρά στη Νέα Υόρκη».

Ερωτηθείς αν θεωρεί πως είναι εκ του περισσού το κάλεσμα του ΑΚΕΛ στο ΔΗΣΥ για να δώσει στοιχεία, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι «είναι ξεκάθαρη η θέση μας. Όσο συνεχίζεται η συνάντηση στη Νέα Υόρκη θα πρέπει, όχι μόνο για αυτό το ζήτημα, αλλά για διάφορα ζητήματα, να δείξουμε όλοι αυτοσυγκράτηση. Να ολοκληρωθεί η μάχη που θα δώσουμε στη Νέα Υόρκη, που τονίζω ότι είναι μάχη της Κύπρου, και μετά και οι πολιτικές δυνάμεις και η Κυβέρνηση θα έχουμε χρόνο να πούμε τις απόψεις μας γύρω από διάφορα ζητήματα.

Τονίζω για ακόμη μια φορά ότι αυτή ήταν και η κοινή συνισταμένη των απόψεων κατά την τελευταία συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου ότι, δηλαδή, εν όψει αυτής της δύσκολης μάχης στη Νέα Υόρκη θα πρέπει όλοι να κρατήσουμε όσο το δυνατόν πιο χαμηλούς τόνους», κατέληξε.