13/1/12

 
Συνέντευξη Τύπου του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νεοκλή Συλικιώτη για τα νέα συστήματα μηχανογράφησης Υπηρεσιών του Υπουργείου
13/01/2012





Η σημερινή Συνέντευξη Τύπου δίνεται με αφορμή κάποια νέα πολύ σημαντικά συστήματα μηχανογράφησης που αρχίζουμε σε δύο καίρια Τμήματα του Υπουργείου Εσωτερικών και αναφέρομαι στην Πολεοδομία και το Κτηματολόγιο. Τα νέα αυτά συστήματα είμαι βέβαιος ότι, μεταξύ άλλων, βάζουν σε μια νέα εποχή την εξυπηρέτηση του πολίτη από τις κρατικές Υπηρεσίες.

Όπως έχω πει και στο παρελθόν ένας από τους πρωταρχικής σημασίας άξονες δράσης μας στο Υπουργείο τα τελευταία τέσσερα σχεδόν χρόνια, ένα προσωπικό αν θέλετε στοίχημα που έχω βάλει, αφορά τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, την απλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών, και φυσικά την επιτάχυνση της μηχανογράφησης των Υπηρεσιών του Υπουργείου. Αυτή μας η επιλογή δεν είναι τυχαία, αφού γνωρίζουμε πως, ως αποτέλεσμα των αρμοδιοτήτων του, το Υπουργείο Εσωτερικών είναι ο κατ’ εξοχήν πυλώνας της εκτελεστικής εξουσίας που κτήζει τις σχέσεις του κράτους με τον πολίτη.

Η Κυβέρνηση Χριστόφια έχει δεσμευτεί αυτές οι σχέσεις κράτους – πολίτη να ξανακτηστούν σε μια νέα, πιο υγιή βάση που θα προάγει τις αρχές της χρηστής διοίκησης και της διαφάνειας, γιατί πρώτα και πάνω από όλα, το κράτος πρέπει να σέβεται τον πολίτη και να εξυπηρετεί μέσα από διαφανείς διαδικασίες τις ανάγκες του. Για ένα τέτοιο σύγχρονο κράτος που να λειτουργεί με αυτές τις προδιαγραφές, η μετάβαση μας στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση είναι εκ των ων ουκ άνευ. Αυτό καταρχήν σημαίνει μηχανογράφηση της δημόσιας διοίκησης, αφού είναι ένα βασικότατο εργαλείο για να μπορέσουμε να διευκολύνουμε τον πολίτη στην καθημερινότητά του και να επιτύχουμε αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών που του παρέχουμε. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και τα νέα συστήματα μηχανογράφησης που εισάγουμε.

Το πρώτο αφορά στην εισαγωγή ενός ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος στο Τμήμα Πολεοδομίας, συνολικού κόστους €12.116.250, το οποίο θα καλύπτει όλες τις υπηρεσίες και δραστηριότητες του Τμήματος, όπως και αυτές των Επαρχιακών Διοικήσεων στη διαχείριση των αδειών οικοδομής. Το ολοκληρωμένο αυτό πληροφοριακό σύστημα, διάρκειας υλοποίησης 36 μηνών από την ημέρα έναρξης του έργου, για τον πολίτη και τις επιχειρήσεις, μεταξύ άλλων, σημαίνει:

· Λιγότερη γραφειοκρατία.
· Μείωση του χρόνου διεκπεραίωσης των υποθέσεων τους.
· Ταχύτητα στην παροχή υπηρεσιών και κυρίως επιτάχυνση των διαδικασιών έκδοσης πολεοδομικών αδειών.
· Δυνατότητα πρόσβασης τους σε χρήσιμες πληροφορίες μέσω του διαδικτύου.
· Έγκυρη ετοιμασία μελετών και ομοιομορφία στην παραγωγή εκθέσεων.

Για το Κράτος δε, μεταξύ άλλων, σημαίνει:
· Μείωση κόστων.
· Αύξηση της παραγωγικότητας.
· Ορθολογικότερη οργάνωση της ανάπτυξης.
· Ορθολογικότερη επεξεργασία κρίσιμων δεδομένων για τη λήψη αποφάσεων σε εθνικό επίπεδο.
· Δυνατότητα μεγαλύτερης εμπλοκής σε προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε ότι αφορά στο Κτηματολόγιο, σε τρεις ημέρες, στις 16 Ιανουαρίου, προχωρούμε με την προκήρυξη ανοικτού διαγωνισμού για την υλοποίηση της πρώτης φάσης του Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης Υποδομής Χωρικών Δεδομένων στην Κύπρο και τη Δημιουργία Πιλοτικού Προγράμματος. Το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας ανέλαβε την υλοποίηση αυτού του μεγαλεπήβολου έργου, αξιοποιώντας διαθέσιμα κονδύλια από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το όλο έργο, συνολικού κόστους €2.645.000, αναμένεται να ολοκληρωθεί στα επόμενα τρία χρόνια. Στο πλαίσιο των εργασιών που προβλέπονται για το έργο αυτό θα εξεταστούν και όλα τα θέματα που αφορούν στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, έτσι ώστε μελλοντικά ένα μεγάλο είδος και αριθμός υποθέσεων να διεκπεραιώνονται διαδικτυακά. Αυτό σημαίνει πως ο πολίτης θα μπορεί σε 24ώρη βάση να λαμβάνει τις πληροφορίες που θέλει μέσω της διαδικτυακής πύλης του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας. Αυτός είναι και ο καλύτερος τρόπος για να τιθασεύσουμε το τέρας της γραφειοκρατίας, διαμορφώνοντας παράλληλα ένα υγιές περιβάλλον για την αύξηση της παραγωγικότητας και την τόνωση της ανάπτυξης μέσα από την καλύτερη και πιο εύρυθμη λειτουργία της αγοράς ακινήτων.

Επίσης, στους αμέσως επόμενους δύο μήνες δίνεται στο κοινό η διαδικτυακή εφαρμογή για παροχή χωρικών και περιγραφικών πληροφοριών τεμαχίων γης. Η εφαρμογή αυτή, η οποία ήδη λειτουργεί πιλοτικά από τον περασμένο Ιούνιο, ανοίγει νέους ορίζοντες για την καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, τόσο στην παροχή πληροφοριών για τα τεμάχια γης, όσο και στη λήψη αντιγράφων κτηματικών σχεδίων. Μια ενδεχόμενη δε επέκταση της διαδικτυακής αυτής εφαρμογής, θα επέτρεπε στους πολίτες πολύ γρήγορα, με λιγότερο κόστος και χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες, να καταχωρούν ηλεκτρονικά διάφορες αιτήσεις, όπως για παράδειγμα για έκδοση επίσημου αντιγράφου κτηματικού σχεδίου, οριοθέτηση τεμαχίων, συνοριακής διαφοράς, ή ακόμη και να χρησιμοποιούν το κτηματικό σχέδιο που θα διατίθεται μέσω της διαδικτυακής αυτής εφαρμογής ως επίσημου αντιγράφου.

Παράλληλα, το Κτηματολόγιο προχωρεί στη δημιουργία διαδικτυακού συστήματος πληροφοριών ακινήτων που θα συνδέεται με τους Δήμους. Με την εφαρμογή του συστήματος αυτού, ο κάθε Δήμος θα έχει τη δυνατότητα να καταχωρεί πληροφορίες μέσω διαδικτύου για τα ακίνητα που βρίσκονται στα δικά του όρια, με αποτέλεσμα το Κτηματολόγιο να μπορεί να προσφέρει άμεσα σχετικές πληροφορίες και υπηρεσίες σε πολίτες, άλλα κυβερνητικά τμήματα, κοινότητες, ιδιώτες εκτιμητές, ιδιώτες χωρομέτρες, τράπεζες κ.ά. Αρχές Μαρτίου προχωρούμε με την προκήρυξη ανοικτού διαγωνισμού για την υλοποίηση αυτού του συστήματος πληροφοριών ακινήτων.

Σημαντικές προσπάθειες καταβάλλουμε και σε αυτό το ταλαιπωρημένο Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης, έτσι στους επόμενους τρεις-τέσσερις μήνες υπολογίζουμε ότι θα καταφέρουμε να θέσουμε σε εφαρμογή το ηλεκτρονικό σύστημα αρχείου πληθυσμού, το «η-ΣΑΠ» όπως το ονομάζουμε. Με την εφαρμογή του, οι πολίτες θα μπορούν να απολαμβάνουν μια σειρά υπηρεσιών μέσω της χρήσης διαδικτύου, όπως για παράδειγμα:

· Την επαλήθευση και τροποποίηση των προσωπικών μας στοιχείων και την αλλαγή διεύθυνσης επικοινωνίας.
· Την έκδοση πιστοποιητικού μόνιμης διαμονής.
· Την καταχώρηση αίτησης για επανέκδοση πιστοποιητικού γέννησης και προξενικού πιστοποιητικού γέννησης.
· Την καταχώρηση αίτησης για επανέκδοση εκλογικού βιβλιαρίου.
· Την επανέκδοση δελτίου ταυτότητας.

Με την εφαρμογή του συστήματος αυτού, τα διάφορα Κυβερνητικά Τμήματα και Υπηρεσίες θα μπορούν διαδικτυακά να παίρνουν πληροφορίες από το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης για την επαλήθευση προσωπικών στοιχείων ενός πολίτη, όπως και άλλες υπηρεσίες. Παράλληλα, προχωρούν και οι διαδικασίες προκήρυξης προσφορών για την έκδοση αδειών διαμονής ενιαίου τύπου για τους υπηκόους τρίτων χωρών και ηλεκτρονικών ταυτοτήτων για τους Κύπριους πολίτες με τη χρήση των έξυπνων καρτών. Ένα έργο που είμαστε άλλωστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε για σκοπούς εναρμόνισης μας με σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία.

Εκτός βέβαια από όλα αυτά τα νέα προγράμματα μηχανογράφησης, στα διάφορα Τμήματα και Υπηρεσίες που υπάγονται στο Υπουργείο Εσωτερικών ήδη λειτουργούν μια σειρά μηχανογραφημένων συστημάτων. Μερικά από τα υφιστάμενα μηχανογραφημένα συστήματα είναι αυτό των εκλογών, το σύστημα αλλοδαπών, της έκδοσης βιομετρικών διαβατηρίων, της επιδότησης ενοικίων, αυτό της Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών, της Υπηρεσίας Ασύλου, της Πολιτικής Άμυνας, των κτηματικών συναλλαγών και του αυτοματοποιημένου ελέγχου και παρακολούθησης των υποθέσεων στο Κτηματολόγιο, της αμφίδρομης ηλεκτρονικής παροχής γεωπληροφοριών μεταξύ του Κτηματολογίου και της Πολεοδομίας, της ηλεκτρονικής παροχής πληροφοριών από το Κτηματολόγιο προς το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων αναφορικά με στοιχεία που αφορούν μεταβιβάσεις ακίνητης ιδιοκτησίας, το ειδικό Λογισμικό Πρόγραμμα που εφαρμόσαμε στην Πολεοδομία το οποίο προσφέρει τη δυνατότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη να παρακολουθεί και να ελέγχει μέσω διαδικτύου την πρόοδο της πολεοδομικής αίτησης του, αλλά και το Ερευνητικό Κέντρο του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών στη Λεμεσό που πρόσφατα έχει τεθεί σε εφαρμογή.

Ένα είναι βέβαιο: Η δημιουργία ενός σύγχρονου κράτους που θα σέβεται και θα διευκολύνει τον πολίτη στην καθημερινή του ζωή, παρέχοντας του ποιοτικά αναβαθμισμένες υπηρεσίες, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πλήρη αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας. Αυτή μας τη βεβαιότητα και γνώση την κάνουμε πράξη, γι’ αυτό και στο Υπουργείο Εσωτερικών πιέζουμε τα πράγματα προκειμένου να επισπεύσουμε τη μηχανογράφηση των υπηρεσιών μας, με τη βοήθεια πάντα και τη συνεργασία των ανθρώπων των Ομάδων Πληροφορικής του ΤΥΠ που είναι εγκατεστημένες στο Υπουργείο και στα διάφορα Τμήματα και Υπηρεσίες του, και τους οποίους ευχαριστώ.