13/1/12

Ο Υπουργός Άμυνας συναντήθηκε με τον Ύπατο Αρμοστή του Καναδά

13/01/2012


Ο Υπουργός Άμυνας κ. Δημήτρης Ηλιάδης είχε σήμερα συνάντηση στο γραφείο του με τον Ύπατο Αρμοστή του Καναδά κ. Robert William Peck.



Ο Υπουργός Άμυνας ευχαρίστησε τον κ. Peck για τη σταθερή υποστήριξη του Καναδά για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος σύμφωνα με τα Ψηφίσματα του ΟΗΕ και για τη διαχρονική συμμετοχή του καναδικού αποσπάσματος στην Ειρηνευτική Δύναμη Κύπρου.

Αναφερόμενος στις συνομιλίες για το κυπριακό πρόβλημα, ο κ. Ηλιάδης είπε ότι δυστυχώς η στάση που τηρεί η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν επιτρέπει αισιοδοξία. Ωστόσο, η δική μας πλευρά, τόνισε ο κ. Ηλιάδης, είναι σταθερή, συνεπής και εμμένει στις προσπάθειες για βιώσιμη και οριστική λύση στο μακροχρόνιο πρόβλημα.

Ενημερώνοντας τον κ. Peck για τις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με τις έρευνες για το φυσικό αέριο στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, ο Υπουργός Άμυνας είπε ότι η Κύπρος ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα με απόλυτη προσήλωση στο διεθνές δίκαιο, σημειώνοντας ότι οι εξελίξεις αυτές αποτελούν ακόμα ένα σοβαρό κίνητρο για να συνεργαστεί η Τουρκία για την επίλυση του Κυπριακού και να μετατραπεί η Κύπρος σε ένα χώρο ειρήνης, συνεργασίας και ευημερίας.

Ο κ. Ηλιάδης τόνισε ότι η Κύπρος επιδιώκει να είναι παράγοντας ειρήνης, σταθερότητας, ομαλότητας και προόδου στην ευρύτερη περιοχή στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Αναφερόμενος στην ανάληψη της Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο κ. Ηλιάδης είπε ότι η Κύπρος έχει αναλάβει από την 1η Ιανουαρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2012 την Προεδρία σε θέματα Ασφάλειας και Άμυνας καθώς η Δανία, η οποία προεδρεύει κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012, δεν συμμετέχει σε αυτά τα θέματα.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, και ειδικά το Υπουργείο Άμυνας, είναι έτοιμοι να ασκήσουν με επάρκεια, σύνεση και δημιουργικότητα, σε συνεργασία με τους εταίρους τους, την Προεδρία στα ευαίσθητα θέματα ασφάλειας και άμυνας και να υπηρετήσουν θετικά τη συλλογική ασφάλεια των ευρωπαϊκών κρατών και των λαών της Ευρώπης.

Από την πλευρά του ο Ύπατος Αρμοστής του Καναδά επανέλαβε την αναγνώριση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη διαχρονική στήριξη της χώρας του στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού στη βάση των Ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, διαβεβαιώνοντας ότι προσβλέπει στην περαιτέρω αναβάθμιση της συνεργασίας των δύο χωρών και στον τομέα της άμυνας και ασφάλειας.