12/1/12

Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού συναντήθηκε με τον Υπουργό Πολιτισμού, Τεχνών και Κληρονομιάς του Κατάρ

12/01/2012

Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Γιώργος Δημοσθένους είχε σήμερα, στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού επίσημη συνάντηση με τον Υπουργό Πολιτισμού, Τεχνών και Κληρονομιάς του Κατάρ δρα Hamad Bin Abdulaziz Al-Kuwari. Κατά τη συνάντηση οι δύο Υπουργοί υπέγραψαν Συμφωνία σε θέματα πολιτισμού.



Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Δημοσθένους δήλωσε ότι μέχρι σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία, μαζί με τη φίλη χώρα του Κατάρ, έχει υπογράψει 18 συμφωνίες. Σήμερα, συνέχισε, με τον φίλο Υπουργό Πολιτισμού, Τεχνών και Κληρονομιάς του Κατάρ υπογράψαμε τη συμφωνία για θέματα πολιτισμού. Όπως ανέφερε, η συμφωνία έχει τη δική της ξεχωριστή σημασία και σημειολογία διότι οι συμφωνίες μεταξύ χωρών σε θέματα πολιτισμού ενδυναμώνουν, ενισχύουν και δίνουν την πραγματική διάσταση σε αυτό που λέμε φιλία των λαών μέσα από πολιτιστικές ανταλλαγές. Με αυτόν τον τρόπο, πρόσθεσε ο κ. Δημοσθένους, ενδυναμώνονται οι πραγματικές φιλίες και συνεργασίες μεταξύ της κοινωνίας των πολιτών δυο χωρών.

Ο Υπουργός Παιδείας σημείωσε ότι η συγκεκριμένη συμφωνία θα δώσει την ευκαιρία να γίνονται ανταλλαγές πολιτιστικών εκδηλώσεων που θα αφορούν εκθέσεις καλλιτεχνών, σεμινάρια και συνέδρια στις δύο χώρες, όπως κι άλλα δρώμενα που θα αφορούν θέματα πολιτισμού. «Είμαστε σίγουροι», κατέληξε, «ότι με αυτόν τον τρόπο στηρίζουμε και ενισχύουμε περαιτέρω τις φιλικές σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών».

Ο Υπουργός Πολιτισμού, Τεχνών και Κληρονομιάς του Κατάρ δρ Hamad Bin Abdulaziz Al-Kuwari εξέφρασε την χαρά του που βρίσκεται σε αυτή την τόσο φιλόξενη χώρα, όπως αποκάλεσε την Κύπρο, και σημείωσε ότι η σημερινή μέρα είναι πολύ σημαντική για το Κατάρ, λόγω του ότι υπογράφηκε μια συμφωνία που αφορά τον πολιτισμό μεταξύ εθνών.

Όπως ανέφερε, η συμφωνία αυτή θα αντανακλά το βάθος της σχέσης που ενώνει τους δύο λαούς, ενώ παράλληλα, θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τους δεσμούς των δυο χωρών σε αυτόν τον τόσο σημαντικό τομέα, τον τομέα του πολιτισμού. «Θεωρώ», σημείωσε, «ότι ο πολιτισμός διαδραματίζει ένα σημαντικό ρόλο στο να ενισχύει τις σχέσεις των χωρών σε κάθε επίπεδο».

Ο δρ Al-Kuwari εξέφρασε επίσης τη χαρά του που του δόθηκε η ευκαιρία να συναντήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να του μεταφέρει τους χαιρετισμούς του Εμίρη του Κατάρ, Σεΐχη Hamad bin Khalifa Al-Thani, αλλά και να τον συγχαρεί για την ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ τον Ιούλιο του 2012, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η Κύπρος θα εκτελέσει την αποστολή της με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ο Υπουργός του Κατάρ ανέφερε, επίσης, ότι η χώρα του είναι πολύ δραστήρια στη διεθνή κοινότητα και με τη διοργάνωση πολλών συνεδρίων στην πρωτεύουσα της χώρας, Ντόχα, η Ευρώπη, αλλά και ειδικότερα η Κύπρος, θα μπορέσουν να συμμετάσχουν και να διαδραματίσουν ένα κύριο ρόλο σε αυτά τα συνέδρια.

Καταλήγοντας είπε ότι συμφωνεί με την κίνηση του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου να προετοιμάσει ένα εκτελεστικό σχέδιο για τη συμφωνία και την ανταλλαγή εκδηλώσεων σε κάθε πτυχή του πολιτισμού. Πρόσθεσε ότι κάλεσε τον Υπουργό Παιδείας της Κύπρου να επισκεφθεί τη χώρα του για να τους δοθεί η ευκαιρία να συνεχίσουν τις συζητήσεις, σε συνεργασία και με τους συναδέλφους του, για τον σημαντικό τομέα του πολιτισμού.