12/1/12

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για την οικονομία

12/01/2012


Την ικανοποίηση της Κυβέρνησης για την αποδοχή και την αναγνώριση που έτυχαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα οικονομικά μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση, εξέφρασε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου.



Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε: «Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας διότι η αποτελεσματικότητα των οικονομικών μέτρων που έλαβε η Κυβέρνηση έτυχε της αποδοχής και της αναγνώρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία διαπιστώνει ότι η Κύπρος έχει ισχυρή δέσμευση και ικανότητα να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών.

Με αυτή την ευκαιρία, η Κυβέρνηση υπογραμμίζει την αποφασιστικότητα που διαθέτει να συνεχίσει την υλοποίηση του προγράμματος εξυγίανσης της οικονομίας, επιλύοντας συσσωρευμένα για δεκαετίες διαρθρωτικά προβλήματα και στρεβλώσεις, στηρίζοντας το κοινωνικό κράτος και δίδοντας ώθηση στην ανάπτυξη.

Η Κυβέρνηση εργάζεται για την επεξεργασία νέων μέτρων στήριξης της ανάπτυξης. Η οικονομία της Κύπρου έχει τις δυνατότητες να ξεπεράσει τα προβλήματα και τα εμπόδια που προκαλεί η παγκόσμια οικονομική κρίση. Μέσα στις δύσκολες διεθνείς συνθήκες όλοι καλούμαστε με υπευθυνότητα και σοβαρότητα, μακριά από κινδυνολογίες και καταστροφολογίες να υπηρετήσουμε το δημόσιο συμφέρον λειτουργώντας με συναίνεση και σύνεση για να συνεχίσουμε τη σκληρή προσπάθεια στήριξης και εξυγίανσης της οικονομίας μας. Ολες οι εξελίξεις δείχνουν ότι μπορούμε και πρέπει να είμαστε προσγειωμένα αισιόδοξοι».

Ερωτηθείς για τα μέτρα ανάπτυξης που μελετά η Κυβέρνηση, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «η Κυβέρνηση εργάζεται πολύ εντατικά, θα έχει διάλογο με τα πολιτικά κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους και στόχος είναι το συντομότερο αυτά τα μέτρα να ολοκληρωθούν, να εγκριθούν και να υλοποιηθούν. Αυτά αποτελούν περαιτέρω μέτρα, διότι μέχρι τώρα η Κυβέρνηση έχει λάβει αρκετά μέτρα για προώθηση και στήριξη της ανάπτυξης. Το 2009 η Κυβέρνηση διέθεσε ένα ποσό περίπου μισού δισεκατομμυρίου ευρώ για στήριξη σημαντικών τομέων της οικονομίας και για στήριξη της ανάπτυξης».

Σε ερώτηση αναφορικά με τη στόχευση των επιδομάτων την οποία μελετά το Υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «και γι’ αυτό το θέμα το Υπουργείο Οικονομικών εργάζεται πολύ εντατικά. Είναι γνωστή η απόφαση για στόχευση από τη μια των κοινωνικών παροχών, και από την άλλη για τον εξορθολογισμό της πολιτικής των επιδομάτων. Και για αυτό το θέμα γίνεται μια ολοκληρωμένη μελέτη. Και για αυτό το θέμα θα ζητηθεί η άποψη των κοινωνικών εταίρων και των κομμάτων για να υλοποιηθούν οι όποιες αποφάσεις ληφθούν», κατέληξε.