6/12/11

Ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με τη νέα απόφαση του Οίκου Standard and Poor’s αναφορικά με την πιστοληπτική ικανότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας
06/12/2011





Στις 27 Οκτωβρίου 2011, ο Διεθνής Οίκος Αξιολόγησης Standard & Poor’s υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας σε «ΒΒΒ» από «ΒΒΒ+», ενώ τη διατήρησε υπό αρνητική παρακολούθηση (credit watch with negative implications) όπου είχε τοποθετηθεί στις 12/8/2011. Ταυτόχρονα, υποβάθμισε τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση σε «Α-3» από «Α-2».

Χθες 5 Δεκεμβρίου, ο Οίκος Standard & Poor’s ανακοίνωσε εκ νέου ότι διατηρεί τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση στη βαθμίδα «ΒΒΒ» και υπό αρνητική παρακολούθηση, αλλά θέτει επίσης τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση υπό αρνητική παρακολούθηση.

Σύμφωνα με τον Οίκο Standard & Poor’s, ο λόγος για αυτή την απόφασή του, πέρα από την ανησυχία του που επισημάνθηκε στις προηγούμενες αποφάσεις του για την προώθηση δημοσιονομικής εξυγίανσης και την έκθεση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος στα ελληνικά ομόλογα, είναι τώρα η εμβάθυνση των πολιτικών και χρηματοοικονομικών προβλημάτων εντός της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.

Ο Οίκος πιστεύει ότι τα πιο πάνω προβλήματα της Ευρωζώνης επενεργούν περιοριστικά στη δανειοδότηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, μειώνοντας έτσι τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης και κατ’ επέκταση τη δυνατότητα διατηρήσιμης μείωσης του ποσοστού του δημόσιου χρέους ως προς το ΑΕΠ. Περαιτέρω, η αδυναμία των Ευρωπαίων πολιτικών να ελέγξουν τη χρηματοοικονομική κρίση αντανακλά, σύμφωνα με τον Οίκο, δομικές αδυναμίες στη διαδικασία λήψης αποφάσεων εντός της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αρνητικές συνέπειες στην αποτελεσματικότητα της οικονομικής πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η αναθεώρηση του καθεστώτος παρακολούθησης θα εστιαστεί κυρίως σε δύο κριτήρια:

· Πολιτικά Αποτελέσματα: Τυχόν επιδείνωση των θεσμών αναφορικά με τη συνέπεια, προβλεψιμότητα και αποτελεσματικότητα του συντονισμού της πολιτικής μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τον οίκο Standard & Poor’s, θα επιτείνει τις τρέχουσες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Δημοκρατία να πετύχει εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών, ενώ θα επιδράσει αποτρεπτικά στις ροές κεφαλαίων από μη-κατοίκους της Κύπρου.

· Νομισματικά Αποτελέσματα: Συναφώς, ο οίκος Standard & Poor’s θα ανασκοπήσει το πλαίσιο πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της επίδρασής του στις συνθήκες της κεφαλαιαγοράς, στην πραγματική οικονομία και τέλος στην πιστοληπτική ικανότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αν ο οίκος Standard & Poor’s συμπεράνει ότι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν θα είναι αποτελεσματική στον μετριασμό των οικονομικών και χρηματοοικονομικών κλυδωνισμών, τότε θα μειώσει την αξιολόγηση της Κύπρου.

Η αναθεώρηση αναμένεται να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν πιο σύντομα μετά την Ευρωπαϊκή Συνάντηση Κορυφής στις 9 Δεκεμβρίου. Η σχετική αξιολόγηση της Κύπρου ενδεχομένως να μειωθεί μέχρι και 2 βαθμίδες ανάλογα με τα πιο πάνω πολιτικά και νομισματικά κριτήρια της Ευρωζώνης.

Σε αντίθετη περίπτωση, η υφιστάμενη αξιολόγηση μπορεί να επιβεβαιωθεί αν ο Οίκος Standard & Poor’s πεισθεί ότι λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα πολιτικής.

Το Υπουργείο Οικονομικών θεωρεί αυτονόητο ότι η υιοθέτηση εκ μέρους του Οίκου Standard & Poor’s των πιο πάνω κριτηρίων αξιολόγησης που αφορούν τους θεσμούς και τις πολιτικές σε επίπεδο Ευρωζώνης αναμένεται να επηρεάσει τις αξιολογήσεις όλων των κρατών μελών της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, και ότι επιτάσσει ακόμη περισσότερο την ανάγκη για άμεση λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων οικονομικής πολιτικής σε εθνικό επίπεδο, ώστε να μετριαστούν οι επιπτώσεις των εν λόγω αξιολογήσεων.