6/12/11

Δήλωση του Προέδρου της Βουλής κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου

06/12/2011

Η Βουλή των Αντιπροσώπων εκφράζει πλήρη σεβασμό και βαθιά εκτίμηση προς το Συνδικαλιστικό Κίνημα.



Μέσα σε τραγικές και δύσκολες, για την Κύπρο, συνθήκες ήρθη στο ύψος των περιστάσεων, επέδειξε θαυμαστή ωριμότητα και κοινωνική ευθύνη.

Σήμερα η Κύπρος αντιμετωπίζει συνθήκες οικονομικής κρίσης και η απειλή ένταξης της χώρας μας στο Μηχανισμό Στήριξης είναι υπαρκτή και άμεση.

Τα οικονομικά μέτρα που αποφασίστηκαν στη σύσκεψη του Προεδρικού, είναι γεγονός ότι, είναι επαχθή για τους εργαζόμενους. Κρίθηκαν ωστόσο αναγκαία σε κλίμα συναίνεσης και αισθήματος ευθύνης για αποφυγή μιας ενδεχόμενης δραματικής εξέλιξης ένταξης της Κύπρου στο Μηχανισμό Στήριξης. Κάτι που, αν συμβεί, θα σημαίνει ότι οι αποφάσεις για μισθούς, ωφελήματα, συντάξεις, διαχείριση δημόσιας περιουσίας, θα λαμβάνονται εκτός Κύπρου. Μια εξέλιξη που θα οδηγήσει όχι μόνο σε απώλεια οικονομικής αλλά και εθνικής κυριαρχίας με αυτόδηλες τις αρνητικές συνέπειες για το μεγάλο εθνικό μας θέμα.

Υπό το φως αυτών των δεδομένων, απευθύνω έκκληση για αποφυγή ενεργειών που θα επιδεινώσουν περαιτέρω την κατάσταση της οικονομίας, εκφράζοντας απόλυτο σεβασμό στο ιερό δικαίωμα των εργαζομένων τόσο για απεργιακά μέτρα όσο και για την καθιερωμένη και επιβαλλόμενη πρακτική να προηγείται κοινωνικός διάλογος πριν από τη λήψη αποφάσεων που επηρεάζουν τα κεκτημένα και τα δικαιώματά τους.

Τέλος, θέλω να διαβεβαιώσω τόσο συνδικαλιστικό κίνημα όσο και το σύνολο των εργαζομένων ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων θα συνεχίσει να ενεργεί για υιοθέτηση πολιτικών που θα διασφαλίζουν συνθήκες ίσης κατανομής των βαρών και κοινωνικής δικαιοσύνης με έμφαση στη στήριξη των χαμηλών και μεσαίων εισοδηματικών στρωμάτων.

Διερχόμαστε οριακές στιγμές για την οικονομία μέσα σε συνθήκες γενικευμένης παγκόσμιας και ευρωπαϊκής κρίσης. Η συναντίληψη, η συναίνεση και η εθνική συνεννόηση είναι απολύτως επιβεβλημένη, για να ξεπεράσουμε τη σημερινή κρίση και να μπει ξανά η Κύπρος στο δρόμο της ανάπτυξης, της ευημερίας και της οικονομικής προόδου.