15/1/10

Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ

14/01/2010
O Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Μάριος Καρογιάν δέχτηκε σήμερα τον Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ κ. Avigdor Liberman, ο οποίος πραγματοποιεί από χθες επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο. Τον κ. Liberman συνόδευαν ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Κύπρο κ. Avraham Haddad και ο Πρέσβης της Δημοκρατίας στο Ισραήλ κ. Τάσος Τζιωνής. Στη συνάντηση παρέστησαν επίσης ο Γενικός Διευθυντής της Βουλής κ. Σωκράτης Σωκράτους και άλλοι εκατέρωθεν υψηλόβαθμοι υπηρεσιακοί παράγοντες.



Κατά τη συνάντηση ο Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε τον Ισραηλινό αξιωματούχο για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις πρόσφατες απαράδεκτες, όπως τόνισε, προτάσεις που κατέθεσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κ. Ταλάτ πριν από την έναρξη των εντατικών διαπραγματεύσεων που διεξάγονται για το Κυπριακό. Ο κ. Καρογιάν υπογράμμισε επίσης τις συνεχιζόμενες προσπάθειες της πλευράς μας για την εξεύρεση μιας συμφωνημένης, δίκαιης και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών καθώς και με τις αρχές και αξίες πάνω στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι, ως γείτονες χώρες, Κύπρος και Ισραήλ πρέπει να αξιοποιήσουν και να ενισχύσουν περαιτέρω τις ήδη καλές τους σχέσεις ώστε να καταστεί η ευρύτερη περιοχή φάρος σταθερότητας, ευημερίας και οικονομικής ανάπτυξης.

Ο κ. Liberman εξήρε τις καλές σχέσεις Κύπρου-Ισραήλ και ανέφερε ότι προσβλέπει σε ενίσχυση της συνεργασίας και του συντονισμού των δύο χωρών σε όλους τους τομείς και επίπεδα, περιλαμβανομένου του κοινοβουλευτικού. Στη συνέχεια ενημέρωσε τον κ. Καρογιάν για το πολιτικό σκηνικό στη Μέση Ανατολή και για την πολιτική, οικονομική και κοινωνική κατάσταση στη χώρα του.

Τέλος, ανταλλάγησαν απόψεις για τρόπους περαιτέρω προώθησης της συνεργασίας των δύο χωρών, με ιδιαίτερη αναφορά στην ενδυνάμωση των δεσμών των δύο Κοινοβουλίων στο διμερές και διεθνές πλαίσιο.