6/12/11

Χαιρετισμός του Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων κ. Ευθύμιου Φλουρέντζου στην εκδήλωση του Σωματείου «Ομάδα Εθελοντών Σιας», στο πλαίσιο της Εβδομάδας Εθελοντισμού, χθες
06/12/2011





Είναι με ιδιαίτερη χαρά που αποδέχθηκα την πρόσκληση του Σωματείου «Ομάδα Εθελοντών Σιας» για να παρευρεθώ και να χαιρετίσω την αποψινή καλλιτεχνική εκδήλωση που είναι αφιερωμένη στον εθελοντισμό. Μέσα από την εκδήλωση αυτή στοχεύουμε να προβάλουμε τις αξίες του εθελοντισμού, να τιμήσουμε την προσφορά του αλλά και να δημιουργήσουμε ένα ακόμη πιο ευνοϊκό περιβάλλον για την περαιτέρω προώθηση του.

Μέσα από τον εθελοντισμό προβάλλονται οι αξίες και οι αρχές του λαού, προβάλλεται το πνεύμα και ο πολιτισμός, καλλιεργούνται δεξιότητες. Οι εθελοντές, με αίσθημα αλτρουισμού και αλληλεγγύης προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αθόρυβα, χωρίς ανάγκη για προσωπική προβολή.

Είναι άξιο θαυμασμού το γεγονός ότι οι Κύπριοι πολίτες, είτε είναι ενταγμένοι είτε όχι σε ομάδες εθελοντών, ανταποκρίνονται καθημερινά σε κάθε είδους έκκληση για να θέσουν τον εαυτό τους στην υπηρεσία του συνανθρώπου και της κοινωνίας, αποδεικνύοντας έτσι ότι ο εθελοντισμός δεν αποτελεί για μας τους Κύπριους μια νέα αξία, αλλά στάση ζωής.

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ορίσει τη χρονιά που διανύουμε ως Έτος Εθελοντισμού, επιβεβαιώνει την αναγνώριση του εθελοντισμού ως βασικού παράγοντα διατήρησης της κοινωνικής συνοχής, της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της καταπολέμησης των διακρίσεων ή ακόμη και της προστασίας του περιβάλλοντος. Επιβεβαιώνει ακόμη τον ρόλο που διαδραματίζει ο εθελοντισμός στις διάφορες κοινωνίες και ότι αποτελεί ένα μέσο προσφοράς και έκφρασης της ανθρώπινης αλληλεγγύης.

Το κράτος, αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα του εθελοντισμού και την ανάγκη των συντονισμένων προσπαθειών του κράτους και των εθελοντικών οργανώσεων, έμπρακτα προωθεί και στηρίζει τις εθελοντικές πρωτοβουλίες όχι μόνο μέσω οικονομικής στήριξης των εθελοντικών οργανώσεων αλλά και με τη δημιουργία του απαραίτητου νομικού και θεσμικού πλαισίου.

Αξίζει να αναφερθεί ότι παρά τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, το κράτος διατηρεί ανεπηρέαστη την οικονομική βοήθεια προς τις εθελοντικές οργανώσεις με τη συμπερίληψη στον προϋπολογισμό για το έτος 2012 ποσού της τάξης των €19 εκ. για την κάλυψη των αναγκών των εθελοντικών οργανώσεων.

Η «Ομάδα Εθελοντών Σιας» δηλώνει παρούσα στην προώθηση της ανιδιοτελούς προσφοράς. Το Πάρκο Εθελοντών Σιας, το δασύλλιο που κοσμεί την είσοδο της κοινότητας, οι εκδηλώσεις ψυχαγωγίας και η διοργάνωση σεμιναρίων αποτελούν τρανά παραδείγματα της μεγάλης προσφοράς των κατοίκων της Σιας προς την κοινωνία.

Θα ήθελα λοιπόν στο σημείο αυτό να εκφράσω τα συγχαρητήρια μου προς την «Ομάδα Εθελοντών Σιας», τόσο για τη διοργάνωση της αποψινής εκδήλωσης, όσο και για το συνολικό έργο που επιτελεί και να σας διαβεβαιώσω ότι το κράτος θα συνεχίσει να στέκεται αρωγός ώστε να συνεχίσει με τον ίδιο ζήλο την προσφορά της στην κοινωνία.