27/12/11

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στο 38ο Συνέδριο της ΠΟΦΕΝ
27/12/2011
Αγαπητές φοιτήτριες, αγαπητοί φοιτητές,



Με μεγάλη χαρά βρίσκομαι και φέτος μαζί σας στο Παγκύπριο συνέδριο της ΠΟΦΕΝ. Βρίσκομαι μαζί σας στην κατʼ εξοχήν έκφραση της δημοκρατικής βούλησης των φοιτητών μας που σπουδάζουν στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Επαναβεβαιώνουμε έτσι την ιδιαίτερη σχέση που διατηρούμε για πολλά χρόνια. Το φοιτητικό κίνημα αποτέλεσε και αποτελεί έκφραση ριζοσπαστισμού, καινοτομίας και παραγωγής σκέψης. Αυτό καταδεικνύει και η ιστορία του φοιτητικού κινήματος στην Ευρώπη με φωτεινότερο παράδειγμα την εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου στην Ελλάδα το 1973. Για 38 χρόνια τώρα η ΠΟΦΝΕ, μετεξελισσόμενη σε ΠΟΦΕΝ, εκφράζει τους αγώνες και τις αγωνίες των φοιτητών μας για δημοκρατία, για ελευθερία και για τα δικαιώματα τους.

Το ετήσιο συνέδριο της ΠΟΦΕΝ αποτελεί σημαντικό γεγονός τόσο για σας, αγαπητοί φοιτητές και φοιτήτριες, όσο και για την κοινωνία ευρύτερα, γιατί μέσα από τις εργασίες του γίνεται ο απολογισμός της δράσης σας, επιβραβεύονται οι προσπάθειες και χαράσσονται νέοι στόχοι για το μέλλον. Στόχοι που δεν έχουν να κάνουν απλώς με την τριτοβάθμια εκπαίδευση, της οποίας αποτελείτε το βασικό υποκείμενο, αλλά με όλες σχεδόν τις πτυχές της κυπριακής κοινωνίας.

Το Συνέδριο σας συνέρχεται δυο μέρες μετά τα Χριστούγεννα και λίγες μέρες πριν την έλευση του νέου έτους. Δράττομαι της ευκαιρίας να ευχηθώ σε όλους τους συνέδρους, και στο πρόσωπό σας σε ολόκληρη την κυπριακή νεολαία, κάθε καλό και εκπλήρωση των πόθων και των οραμάτων σας.

Είναι σ’ όλους γνωστό ότι δραστηριοποιήστε σε ένα δύσκολο κοινωνικό περιβάλλον. Σε ένα περιβάλλον το οποίο καθίσταται τα τελευταία χρόνια δυσκολότερο λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και των κοινωνικών της επιπτώσεων σχεδόν σε όλα τα κράτη και όλους τους λαούς. Στην Κύπρο, πέραν της επίδρασης των διεθνών εξελίξεων, σημαντικότατο ρόλο διαδραματίζει διαχρονικά η συνεχιζόμενη κατοχή του 37% των εδαφών μας από την Τουρκία.

Απευθυνόμενος σήμερα σε νέους ανθρώπους, ανθρώπους της οργανωμένης πάλης, με συνδικαλιστική, κοινωνική και πολιτική δραστηριότητα, νιώθω την ανάγκη να αναφερθώ στο εντεινόμενο φαινόμενο της αποπολιτικοποίησης, της αποϊδεολογικοποίησης και της αδιαφορίας που παρουσιάζεται στην κοινωνία μας. Εδώ και αρκετά χρόνια, δυστυχώς, εισάγεται και καλλιεργείται και στην κυπριακή κοινωνία ένας ακραίος ατομικισμός ο οποίος σπρώχνει, ιδιαίτερα τους νέους και τις νέες μας, σε αυστηρά ατομικές διαδρομές, μακριά από τη συλλογική δράση. Καλλιεργείται η περιθωριοποίηση του εμείς και η αντικατάσταση του με το εγώ. Γίνεται αξίωμα η απαξίωση της πολιτικής ζωής του τόπου και ένας «ωχαδερφισμός» ο οποίος λειτουργεί διαβρωτικά για την κοινωνία. Ο αποπολιτικοποιημένος και αποϊδεολογικοποιημένος πολίτης αποτελεί εύκολη λεία στις προσπάθειες χειραγώγησης του. Ο πολίτης οφείλει να είναι πρώτιστα χρήσιμος συμμέτοχος στη δημοκρατία και όχι απλώς καταναλωτής.

Η ραγδαία οικονομική ανάπτυξη που σημειώθηκε στον τόπο μας κατά τις τελευταίες δεκαετίες χωρίς να συνοδεύεται από την ανάλογη ανάπτυξη της παιδείας και του πολιτισμού στην ευρεία τους έννοια. Ευθύνες υπάρχουν βέβαια και αλλού. Ευθύνες υπάρχουν σε πολιτικά πρόσωπα και πολιτικές δυνάμεις γιατί με συγκεκριμένες συμπεριφορές οδηγούν στην απαξίωση. Ευθύνες υπάρχουν και σε μερίδα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης τα οποία καλλιεργούν τέτοια φαινόμενα.

Είναι αλήθεια ότι η δική σας δραστηριοποίηση σε όλους τους τομείς, το συνδικαλιστικό, τον αντικατοχικό, στον πολιτιστικό και κοινωνικό τομέα στέλνει αισιόδοξα μηνύματα. Προσδοκούμε ότι η νέα γενιά στηριζόμενη σε αρχές θα αποτελέσει την κινητήρια δύναμη για τη περαιτέρω πρόοδο της κυπριακής κοινωνίας και την αντιμετώπιση της κρίσης θεσμών και αξιών που την ταλανίζουν.

Αγαπητές φοιτήτριες, αγαπητοί φοιτητές,

Ως Κυβέρνηση κατατάσσουμε τους τομείς της παιδείας και του πολιτισμού πολύ ψηλά στις προτεραιότητές μας αφού, κατά την εκτίμησή μας, αποτελούν την καλύτερη επένδυση για την κοινωνική, οικονομική, πνευματική και πολιτιστική ανάπτυξη και πρόοδο της Κύπρου.

Η φετινή χρονιά αποτελεί την αφετηρία για ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον για την εκπαίδευση και τη χώρα μας αφού το νέο, δημοκρατικό και ανθρώπινο σχολείο, με τη σταδιακή εισαγωγή των νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων σε σχολεία Προδημοτικής, Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης, από το Σεπτέμβριο μετατρέπεται από όραμα σε πραγματικότητα. Όραμά μας για την παιδεία είναι η δημιουργία του ανθρώπινου και δημοκρατικού σχολείου για όλους, από το νηπιαγωγείο μέχρι το Πανεπιστήμιο. Μέσα σε συνθήκες αποδοχής της διαφορετικότητας, σεβασμού των ιδιαιτεροτήτων, των προτιμήσεων και με την ενίσχυση των κλίσεων και των ταλέντων, θα οδηγούνται όλοι να βρουν το δρόμο που θέλουν να ακολουθήσουν και να τον διατρέξουν μέχρι το τέλος.

Με την Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση η σύγχρονη Κύπρος θα μπορέσει να πρωταγωνιστήσει στο ευρωπαϊκό και διεθνές πλαίσιο. Οι αλλαγές και ο εκσυγχρονισμός που επιτυγχάνουμε σήμερα στην Παιδεία είναι το διαβατήριο που εισάγει την Κύπρο, τους νέους και νέες μας, στην κοινωνία του αύριο, στην κοινωνία της δικαιοσύνης, της ισότητας, της γνώσης και της δημιουργίας. Όπως και για τις υπόλοιπες βαθμίδες της εκπαίδευσης, η παρούσα κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση να στηρίξει, με κάθε δυνατό τρόπο, και την τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσα από τη στήριξη και την επέκταση των δημόσιων πανεπιστημίων, ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να ιδρυθούν νέες σχολές και προγράμματα σπουδών. Θέλουμε η Κύπρος να αποκτήσει αυτοδυναμία σε πανεπιστημιακά προγράμματα πρώτου κύκλου, για να μπορεί ο κάθε νέος και νέα να σπουδάζουν στον τόπο τους.

Δεσμευτήκαμε ότι η προώθηση των αλλαγών θα γίνεται πάντοτε μέσα από ένα συνεχή, ειλικρινή και δημιουργικό διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Γνώμονας των προσπαθειών μας είναι η σύνθεση απόψεων και ιδεών. Με συναίνεση μπορούν να βρεθούν αποτελεσματικές και συγκεκριμένες λύσεις στις οποίες μπορούμε όλοι να συμφωνήσουμε και έτσι να χαράξουμε μια μακροπρόθεσμη πολιτική. Η επιτυχία στηρίζεται στη συλλογική θέληση και αποφασιστικότητα. Στηρίζεται στη συλλογική προσπάθεια και είναι υποχρέωσή μας να συνθέσουμε, μέσα από τη διαφορετικότητα των θέσεων και απόψεων, μια κοινή γραμμή.

Η φετινή ακαδημαϊκή χρονιά 2011-2012 εξελίσσεται σε μια δύσκολη χρονιά για την Κύπρο, την Ευρώπη και τον κόσμο γενικότερα. Οι δυσμενείς επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στην κυπριακή οικονομία είναι εμφανείς. Ωστόσο, και παρά την ανάγκη για οικονομική περισυλλογή, το όραμα, οι στόχοι, οι σκοποί και οι άξονες της κυβερνητικής πολιτικής δεν αναστέλλονται. Αντίθετα, συνεχίζουμε με αμείωτους ρυθμούς.

Όπως είναι γνωστό, το πακέτο μέτρων εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών που έχει συμφωνηθεί μεταξύ της Κυβέρνησης και των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, τη στόχευση των κοινωνικών παροχών. Πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο βασίζεται σε εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Στόχος της Κυβέρνησης είναι να μη θυματοποιηθεί καμία οικογένεια φοιτητή η οποία χρειάζεται αυτή τη χορηγία ώστε να αντεπεξέλθει στις ανάγκες των σπουδών των παιδιών της.

Με τις τελικές τροποποιήσεις που έχει προτείνει ο Υπουργός Οικονομικών μετά και τη συζήτηση που αναπτύχθηκε στη Βουλή, η στόχευση των κοινωνικών παροχών έχει περάσει ομόφωνα από τη Βουλή. Γνωρίζω και σέβομαι τις διαφορετικές θέσεις που έχει εκφράσει η ΠΟΦΕΝ σε σχέση με τις πρόσφατες αλλαγές που έχει ομόφωνα εγκρίνει η Βουλή για στόχευση της φοιτητικής χορηγίας. Η στόχευση της φοιτητικής χορηγίας υπήρξε καθολικό σχεδόν αίτημα όλων των πολιτικών δυνάμεων. Η αλήθεια είναι ότι συζήτησα με την ηγεσία της ΠΟΦΕΝ αλλά λίγο εκ των υστέρων, πρέπει να το παραδεχθώ αυτό. Ο κοινωνικός διάλογος ανάμεσα σε όλους τους κοινωνικούς εταίρους αποτελεί τη συνταγή για τη συνέχιση της κοινωνικής ειρήνης στον τόπο μας που πετύχαμε εδώ και δεκαετίες και πρέπει να συνεχίσουμε τον κοινωνικό διάλογο με όλους τους κοινωνικούς εταίρους. Είναι και δική μας άποψη ότι η παροχή της φοιτητικής χορηγίας στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων είναι κοινωνικά πιο δίκαιη. Ταυτόχρονα υπήρχε η τεράστια πίεση των οικονομικών εξελίξεων στην Ευρώπη οι οποίες δημιούργησαν μια τεράστια πίεση χρόνου. Ήταν πεποίθησή μας ότι η εξέλιξη αυτή ήταν επιβεβλημένη. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που ομόφωνα η Βουλή σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών ενέκρινε αυτή τη στόχευση. Έχουμε επίσης την άποψη ότι όταν οι οικονομικές συνθήκες το επιτρέψουν η πολιτεία θα πρέπει να προβληματιστεί πως ενισχύει περισσότερο τους φοιτητές και τις φοιτήτριες μας με έμφαση σε όσους και όσες έχουν πραγματική ανάγκη.

Παράλληλα, παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες στις οποίες βρίσκεται η χώρα μας, συνεχίζεται για τρίτη χρονιά η εφαρμογή του πακέτου μέτρων φοιτητικής μέριμνας που αποτελεί ένα σημαντικό κοινωνικό μέτρο στήριξης των φοιτητών και των οικογενειών που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη.

Η έγνοια μας για την παροχή ποιοτικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι συνεχής και επεκτείνεται στην λειτουργία ανεξάρτητων ελεγκτικών σωμάτων. Έχουμε τη βούληση για εφαρμογή του νόμου περί ιδιωτικών πανεπιστημίων όσον αφορά στον έλεγχο των αυξήσεων των διδάκτρων στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού ανέπτυξε το τελευταίο διάστημα διάλογο τόσο με το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα όσο και με τους Προέδρους των Συμβουλίων των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Θέλω να ξέρετε ότι η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει το νόμο, ακόμα κιʼ αν χρειαστεί να ανασταλεί η χορήγηση τελικής άδειας λειτουργίας στους παραβάτες. Η απόφαση ήταν ότι μέχρι το τέλος του φετινού ακαδημαϊκού έτους 2011-2012 κανένας φοιτητής των ιδιωτικών πανεπιστημίων δεν θα καταβάλει για τις σπουδές του περισσότερα δίδακτρα από τα εγκεκριμένα κατά το παρελθόν ακαδημαϊκό έτος.

Ταυτόχρονα, επιδίωξή μας είναι να προωθηθεί στη Βουλή ο Νόμος για τη Δημιουργία του Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ανώτερης Εκπαίδευσης και Αναγνώρισης Τίτλων Σπουδών, να προωθηθεί η δημιουργία Μεταλυκειακών Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης και να προχωρήσει η Ιατρική Σχολή στο Πανεπιστήμιο Κύπρου η οποία το Σεπτέμβριο του 2013 θα δεχθεί τους πρώτους φοιτητές.

Βασική μας έγνοια όλο αυτό το χρονικό διάστημα είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας. Η Κυβέρνηση μας λαμβάνει συνεχώς μέτρα για αντιμετώπιση της ανεργίας μέσα σε ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον με βασικά χαρακτηριστικά την ύφεση που έχει προκαλέσει η παγκόσμια οικονομική κρίση και την έλευση χιλιάδων, κύρια κοινοτικών, εργαζομένων από το εξωτερικό. Γνωρίζω ότι μέσα σε αυτές τις συνθήκες ένα από τα βασικά αιτήματά σας είναι η μη επέκταση των ορίων αφυπηρέτησης. Η συνεχής επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης, μεταξύ άλλων, στερεί σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας από νέους ανθρώπους. Θέλω κατηγορηματικά να σας διαβεβαιώσω, για ακόμα μια φορά, ότι εμμένουμε σταθερά στην πολιτική μας για μη επέκταση των ορίων αφυπηρέτησης τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Αγαπητές φοιτήτριες, αγαπητοί φοιτητές,

Το 2012 είναι μια σημαντική χρονιά για την Κύπρο μας, αφού αναλαμβάνουμε για πρώτη φορά την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το δεύτερο εξάμηνο του 2012. Η ανάληψη της Προεδρίας αποτελεί για την Κυπριακή Δημοκρατία, ως νέο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ένα πολύ σημαντικό γεγονός και μια ιστορική πρόκληση. Στόχος μας είναι να συμβάλουμε, ως προεδρεύουσα χώρα, με εποικοδομητικές εισηγήσεις, προτάσεις και πρωτοβουλίες, στο σχεδιασμό και την εφαρμογή πολιτικών που είναι προς το συμφέρον του Ευρωπαίου πολίτη. Πατριωτικό μας καθήκον είναι να διακριθούμε κατά τη διάρκεια της Προεδρίας, καθώς επίσης και στον τομέα των γραμμάτων, στον οποίο διακρινόμαστε ως Κύπρος από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια καλωσορίζουμε τη διοργάνωση του Συνεδρίου της Πανευρωπαϊκής Ένωσης Φοιτητών (ESU) στη Κύπρο τον ερχόμενο Οκτώβρη στα πλαίσια της Κυπριακής Προεδρίας. Ήδη έχετε ενημερωθεί για τη στήριξη που η Κυβέρνηση θα σας προσφέρει για την επιτυχή διεκπεραίωση του συνεδρίου.
Θέλω έστω και σε πολύ γενικές γραμμές να αναφερθώ και στο Κυπριακό. Δυστυχώς, ιδιαίτερα το τελευταίο χρονικό διάστημα οι συνομιλίες στο Κυπριακό δεν εξελίσσονται όπως εμείς αναμέναμε και ευχόμαστε και προσπαθούμε να εξελιχθούν. Γι’ αυτό ευθύνεται η στάση της τουρκοκυπριακής ηγεσίας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Γι’ αυτό ευθύνεται η αρνητική στάση της Τουρκίας. Ο κ. Έρογλου καταθέτει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θέσεις και απόψεις που αφίστανται του συμφωνημένου πλαισίου λύσης, ιδιαίτερα του ψηφίσματος 1251, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις αναιρεί συμφωνηθέντα μεταξύ των δύο πλευρών σε κρίσιμα ζητήματα.

Εμείς θα συνεχίσουμε με την ίδια βούληση την προσπάθεια για μια συνολική βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού. Λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται στα αντίστοιχα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ένα κράτος με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια. Λύση που να σέβεται το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων πολιτών. Ούτε μπορούμε ούτε και έχουμε δικαίωμα να συμβιβαστούμε με τη διχοτόμηση και το στάτους κβο ως τη λύση του Κυπριακού. Εμείς δεν πρόκειται ποτέ να συναινέσουμε στην οριστική απώλεια της μισής μας πατρίδας και στη δημιουργία ακόμη περισσοτέρων κινδύνων για τις επερχόμενες γενεές.

Έχουμε διασφαλίσει μια διαδικασία χωρίς επιδιαιτησία και χρονοδιαγράμματα, αποφεύγοντας με αυτό τον τρόπο τεράστια σφάλματα που στο παρελθόν έφεραν το Κυπριακό και το κυπριακό λαό μπροστά σε τρομερά αδιέξοδα. Αυτή τη διαδικασία υπερασπιζόμαστε και σήμερα. Διασφαλίσαμε μια συμφωνημένη βάση λύσης, σύμφωνη με τα περί Κύπρου ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αναπτύσσουμε μια πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ούτε το τελευταίο θετικό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ανανέωση της θητείας της UNFICYP ούτε τα συμπεράσματα του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης πριν από λίγες μέρες, τα οποία ήταν από τα καλύτερα που εξασφαλίσαμε ποτέ.

Τα τελευταία χρόνια, με τις έρευνες που διεξάγουμε στην Αποκλειστική Οικονομική μας Ζώνη για ανεύρεση υδρογονανθράκων, δημιουργείται η μεγαλύτερη προοπτική για τον κυπριακό λαό. Οι έρευνες οδηγούν σε θετικό αποτέλεσμα που θα εξαγγελθεί εντός των ημερών, πάρα πολύ σύντομα. Σε αυτήν μας την προσπάθεια, η οποία έχει πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις, πετύχαμε να έχουμε δίπλα μας το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, την ΕΕ και τη διεθνή κοινότητα σχεδόν στο σύνολο της.

Καλούμε την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνή νόμο, να σεβαστεί τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας και να μας δώσει έτσι τη δυνατότητα, μέσα από μια δίκαιη υπό τις συνθήκες, λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού να αξιοποιήσουμε από κοινού όλοι οι Κύπριοι τους φυσικούς πόρους της πατρίδας μας. Θέλω να απευθύνω από το βήμα του Συνεδρίου σας μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας προς ολόκληρο τον κυπριακό λαό. Στο Κυπριακό, παρά τις προσπάθειες και την εποικοδομητική μας στάση η τουρκική πλευρά μπλοκάρει τη λύση. Η προοπτική του φυσικού αερίου θα επιφέρει τόσο σε γεωστρατηγικό επίπεδο όσο και σε οικονομικό επίπεδο καθοριστικές αλλαγές που θα ενισχύσουν την Κύπρο και το λαό της. Διεθνώς ως Κύπρος έχουμε σήμερα μεγαλύτερα και ισχυρότερα ερείσματα παρά τις δυσκολίες. Αντιμετωπίζουμε την οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της με το μικρότερο δυνατό κοινωνικό κόστος. Και το τονίζω αυτό. Αν συγκρίνουμε τι γίνεται με άλλες χώρες εμείς επιτυγχάνουμε αυτό το στόχο. Δημιουργήσαμε προοπτικές για σημαντικές ξένες επενδύσεις στη Κύπρο. Η Κύπρος ετοιμάζεται να αναλάβει την προεδρία της ΕΕ και να έχει τη δική της συμβολή για μια καλύτερη Ευρώπη. Δεν υποτιμούμε τις μεγάλες δυσκολίες που θα βρούμε στο δρόμο μας. Ούτε θα είναι όλα όπως τα ονειρευόμαστε στη χρονιά που έρχεται. Σʼ αυτό όμως το κρίσιμο σταυροδρόμι στο οποίο βρίσκεται σήμερα ο λαός μας διανοίγονται καινούργιοι και πολύ πιο ελπιδοφόροι δρόμοι. Μπορούμε να επιτύχουμε.

Με αυτές τις αισιόδοξες σκέψεις απευθύνω σε όλους σας τα θερμά συγχαρητήρια και τις ευχαριστίες μου για το σημαντικό έργο που επιτελείτε. Έχουμε εμπιστοσύνη στο έργο σας και επενδύουμε στη συνεισφορά σας για να θεμελιώσουμε από κοινού ένα σύστημα δημόσιας εκπαίδευσης που θα προσφέρει στα παιδιά μας όλα εκείνα τα εφόδια που χρειάζονται για να κατακτήσουν το μέλλον.

Εκφράζοντας τα συγχαρητήριά μου για τη δράση και προσφορά της ΠΟΦΕΝ, εύχομαι ξανά κάθε επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου σας.