23/12/11


Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλή Αλετράρη στην εκδήλωση που διοργανώνεται από την «Πράσινη Ασπίδα», στη Λευκωσία
23/12/2011







Οι τελευταίες δεκαετίες έχουν δώσει μια διαφορετική διάσταση στη σχέση του άνθρωπου με τη φύση και το περιβάλλον, αφού η ανάπτυξη οδήγησε την κοινωνία στην αλόγιστη εκμετάλλευση του φυσικού περιβάλλοντος και στην πλήρη αποστασιοποίηση από ευαισθησίες και αρχές. Όμως είναι γεγονός ότι υπάρχει μια άρρηκτη αλληλεξάρτηση μεταξύ της ανάγκης για προστασία του περιβάλλοντος και της ανάπτυξης, ενώ όλα τα βασικά συστατικά που συνθέτουν μια αξιοπρεπή ζωή και επιτρέπουν την αειφορία της ανθρωπότητας και των όσων την καθορίζουν, εξαρτώνται από την ποιότητα του περιβάλλοντος.

Σήμερα έχει πλέον διαφανεί ότι η βαθύτερη αιτία για την ύπαρξη περιβαλλοντικών προβλημάτων πηγάζει από τη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στον άνθρωπο και το περιβάλλον, η οποία στηρίζεται σε κοινωνικούς, πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες και ότι η ουσιαστική επίλυση των προβλημάτων αυτών βασίζεται στην αλλαγή της αντίληψης που επικρατεί για τη σχέση αυτή.

Είναι σημαντικό οι αποφάσεις, οι ενέργειες και συνήθειές μας να αντισταθμίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος και την περιβαλλοντικά αειφόρο ανάπτυξη. Είναι απαραίτητο να καλλιεργηθεί ανάμεσα στους πολίτες ένα σύνολο αξιών, ηθών και συναισθημάτων ενδιαφέροντος για το περιβάλλον και την κοινωνία, ώστε να συμβάλλουν στην προστασία και διατήρησή του.

Θεμελιώδη παράγοντα στην επιτυχία της πορείας αλλαγής του τρόπου σκέψης αποτελεί η ευαισθητοποίηση των πολιτών και η ανάμειξη των Μη-Κυβερνητικών Οργανώσεων στα περιβαλλοντικά και κοινωνικά δρώμενα. Μέρος της δράσης τους πηγάζει, στηρίζεται και καθοδηγείται από ομάδες πολιτών που με τη διορατικότητά τους έχουν συνειδητοποιήσει την ανάγκη για ενδυνάμωση της περιβαλλοντικής και κοινωνικής ευαισθητοποίησης, ενώ οι πρωτοβουλίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης συμβάλλουν ενεργά στην εμπλοκή των πολιτών στα θέματα αυτά. Όλες αυτές οι ενέργειες άρχισαν να δίνουν μια νέα πνοή υπευθυνότητας στον τόπο μας.

Θα ήθελα, λοιπόν, να συγχαρώ τις Οργανώσεις που εμπλέκονται στη σημερινή διοργάνωση για το μήνυμα περιβαλλοντικής συνείδησης, αγάπης και προσφοράς το οποίο μεταφέρουν. Συγχαίρω, επίσης, τον Δήμο Λευκωσίας για την ενεργό στήριξη που προσφέρει στις σημαντικές προσπάθειες που γίνονται ώστε να διασφαλίσουμε ένα περιβάλλον και μια κοινωνία που αρμόζουν στην αξιοπρέπεια του ανθρώπου. Σας διαβεβαιώ ότι θα έχετε πάντοτε την αμέριστη υποστήριξη της Κυβέρνησης σε όλες τις σχετικές πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις σας.