23/12/11


Απάντηση της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους σε δηλώσεις του Αντιπροέδρου του ΔΗΚΟ κ. Νικόλα Παπαδόπουλου
23/12/2011





Σε χθεσινές του δηλώσεις ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ κ. Νικόλας Παπαδόπουλος, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας αναφορικά με τις δεσμεύσεις κονδυλίων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων που αφορούν το δημόσιο βοήθημα, ανέφερε τα ακόλουθα:

«Αντίθετα, η Υπουργός Εργασίας είναι που έχει ισχυριστεί ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής ότι έχει αποκόψει επιδόματα από τους ανάπηρους, από άτομα με ειδικές ανάγκες και από λήπτες δημόσιου βοηθήματος μέσα στα πλαίσια της οικονομικής εξυγίανσης».

Επειδή τα γραπτά μένουν, σε απάντηση των ισχυρισμών του κ. Παπαδόπουλου παραθέτω αυτούσια, από τα αποστενογραφημένα πρακτικά της Συνεδρίας της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής ημερομηνίας 24/11/2011 κατά την οποία συζητήθηκε ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για το 2012, τα σχετικά αποσπάσματα που αφορούν το θέμα των επιδομάτων που καταβάλλονται από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Αποστενογραφημένα πρακτικά σελ. 27 – Δηλώσεις κας Υπουργού:
«Η άποψη η δική μας, μιλώντας και με το αναπηρικό κίνημα, βλέποντας τι συμβαίνει και σε άλλες χώρες, είναι ότι εάν αναγνωρίζουμε ότι η αναπηρία σε ένα άτομο δημιουργεί ένα κόστος κοινωνικό, μέσα από τις πολιτικές που ακολουθεί το κράτος πρέπει να αντισταθμίζει αυτό το κόστος. Και αυτό δεν είναι μόνο μέσα από τα χρηματικά επιδόματα. Είναι και από υπηρεσίες που μπορείς να το κάνεις. Χρειάζεται να ελέγχουμε έτσι που να μην παίρνουν επιδόματα άτομα που δεν είναι πραγματικά ανάπηρα; Μάλιστα. Γι΄ αυτό και προχωρούμε στην υιοθέτηση του συστήματος αξιολόγησης της αναπηρίας και της λειτουργικότητας με επιστημονικό τρόπο, με το τι ορίζει αναπηρία ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, για να αποφύγουμε την κακή χρήση του όρου ‘αναπηρία’».

Ακολούθως ο κ. Παπαδόπουλος υπέβαλε σε μένα τις εξής ερωτήσεις:

«Πρόεδρος:
Κυρία Υπουργέ, εγώ έχω στο χέρι μου επιστολή του Υπουργείου Οικονομικών που μας λένε ότι εσείς – μιλώ τώρα για τον Δεκέμβρη του 2010 – θα μας φέρετε προτάσεις για να εξοικονομήσουμε €50 εκ. από τις κοινωνικές παροχές.

Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων:
Η συνολική δαπάνη …

Πρόεδρος:
Μας τις φέρατε;

Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων:
Κοιτάξετε τον προϋπολογισμό μας. Μέσα ….

Πρόεδρος:
Eίναι αυξημένες οι δαπάνες στον προϋπολογισμό.

Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων:
Με συγχωρείτε. Το κονδύλι του δημοσίου βοηθήματος ήταν €287 εκ. το 2011, το 2012 ήταν €253,7 εκ. Υπάρχει μία μείωση από το κονδύλι του 2011 κατά €34 εκ. Αυτό νομίζω είναι μείωση. €287 εκ. ο προϋπολογισμός του 2011, €253,7 εκ. ο προϋπολογισμός του 2012.

Σε ό,τι αφορά τα άτομα με αναπηρίες ο προϋπολογισμός του 2011 ήταν €27.896.650, ο προϋπολογισμός του 2012 είναι €27.716.000. Υπάρχει και εδώ μία μείωση.

Πρόεδρος:
Ποιους αποκλείσατε απ΄ αυτά τα επιδόματα; Πείτε μας τους.

Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων:
Τι εννοείτε ποιους αποκλείσαμε;

Πρόεδρος:
Πώς μειώσατε…..

Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων:
Έχουμε κάνει πολύ καλύτερη διαχείριση….

Πρόεδρος:
Ποιους αποκλείσατε; Πείτε μας.

Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων:
Εκείνοι οι οποίοι για παράδειγμα δήλωναν περιουσία ενώ έπαιρναν επίδομα, μετά από έλεγχους που έχουμε κάνει, γιατί έχουμε αναδιοργανώσει και τη δουλειά του Γραφείου Ευημερίας. Έχει φανεί ότι έπαιρναν επιδόματα ενώ κατείχαν περιουσία η οποία είναι πέρα απ΄ αυτό το οποίο ορίζει ο νόμος και τους έχουμε τερματίσει το δημόσιο βοήθημα και αν θέλετε να σας στείλω τις επιστολές από τα άτομα που διαμαρτύρονται καθημερινά στο γραφείο μου. Άτομα τα οποία μετά από επαναξιολόγηση της Συμβουλευτικής Πολυθεματικής Επιτροπής για τα Άτομα για Αναπηρίες – μιλώ για τον νόμο για το δημόσιο βοήθημα – έχουν επαναξιολογηθεί και κριθεί ….»

Από τα πρακτικά της συζήτησης είναι ξεκάθαρες οι θέσεις μας οι οποίες κωδικοποιούνται ως ακολούθως:

H Κυβέρνηση θεωρεί στοχευμένα τόσο το δημόσιο βοήθημα όσο και τα επιδόματα που αφορούν τους ανάπηρους, γι΄ αυτό και δεν προχώρησε σε οποιαδήποτε μείωση των ποσών που δίνονται στους δικαιούχους.

Η κα Υπουργός, απαντώντας στην ερώτηση για το μειωμένο ύψος του κονδυλίου, αναφέρθηκε σε εξοικονομήσεις που προκύπτουν από τη σωστή διαχείριση και τον έλεγχο που γίνεται έτσι που οι μη δικαιούχοι να μη συνεχίσουν να λαμβάνουν δημόσιο βοήθημα και όχι σε αποκοπές, όπως ισχυρίζεται ο κ. Παπαδόπουλος.

Τέλος, να σημειώσω αυτό που και ενώπιον της Βουλής έχω πει, ότι το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων είναι ανοικτό να ακούσει τις απόψεις των κομμάτων επί των προτάσεων πολιτικής που καταθέσαμε ενώπιόν τους για τον εκσυγχρονισμό του Νόμου για το Δημόσιο Βοήθημα τον Απρίλη του 2010.