6/12/11

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε την Γενικό Ελεγκτή

06/12/2011
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, την Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας κα Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, η οποία του επέδωσε την Ετήσια Έκθεση της για το 2010.



Σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση, η κα Γιωρκάτζη είπε: «Στην Εκθεση αποτυπώνονται πληροφορίες και στοιχεία για όλους τους δημόσιους Οργανισμούς, τα Υπουργεία και τις Υπηρεσίες τους και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ενημέρωσα τον Πρόεδρο γενικά για τα θέματα της Έκθεσης και όπως πάντοτε η Εκθεση τυγχάνει στήριξης τόσο από την Κυβέρνηση όσο και από τη Βουλή και θεωρείται ως ένα χρήσιμο εργαλείο για να λαμβάνονται αποφάσεις για τη βελτίωση αδυναμιών κενών, επισημάνσεων που γίνονται στην Εκθεση».

Ερωτηθείσα είπε ότι «υπό συνθήκες οικονομικής κρίσης ο ρόλος και η ευθύνη της Ελεγκτικής Υπηρεσίας γίνεται ολοένα και μεγαλύτερος. Τόσο σε αυτή την Έκθεση όσο και σε ελέγχους που προγραμματίζουμε να κάνουμε θα επικεντρώσουμε την προσοχή μας σε θέματα που έχουν να κάνουν με εξοικονομήσεις (ενοίκια, υπερωρίες, διαχείριση συμβάσεων) και θα δώσουμε μεγαλύτερη σημασία σε τομείς που έχουν να κάνουν με την καλύτερη διαχείριση των δημοσίων χρημάτων και την είσπραξη των οφειλόμενων ποσών».

Είπε ακόμη ότι «παρά το γεγονός ότι υπάρχει η αντίληψη πως τίποτα δεν γίνεται, ωστόσο, γίνονται πάρα πολλά και υιοθετούνται πολλές εισηγήσεις και τα πράγματα βελτιώνονται. Όμως, επίσης, υπάρχουν πάρα πολλά που μπορούν και πρέπει να γίνουν και αυτή είναι η συνεχής προσπάθεια».

Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι «ο Πρόεδρος Χριστόφιας με διαβεβαίωσε, όπως και κάθε χρόνο κάνει, ότι θα δώσει και έχει δώσει οδηγίες στους Υπουργούς του να μελετούν προσεκτικά τα ευρήματα της Έκθεσης και να κάνουν κάθε τι το δυνατόν για να υλοποιούν εισηγήσεις που στόχο έχουν την καλύτερη διαχείριση του δημόσιου χρήματος».

Τέλος, ερωτηθείσα η κα Γιωρκάτζη είπε ότι «μέσα στην Εκθεση περιλαμβάνεται και το ύψος των καθυστερημένων εσόδων. Πρόκειται για το ποσό των 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για καθυστερημένες οφειλές, περιλαμβανομένων των τόκων και των διαφόρων επιβαρύνσεων. Από αυτό το ποσό, το 1 δισεκατομμύριο ευρώ αφορά σε φόρους, περιλαμβανομένων τόκων και επιβαρύνσεων, που οφείλονται στο Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων».