21/12/11


Χαιρετισμός του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Λουκά Λουκά στην τελετή έναρξης των παγκύπριων εκδηλώσεων οδικής ασφάλειας για τις γιορτές των Χριστουγέννων
21/12/2011





Χαίρομαι ιδιαίτερα που παρευρίσκομαι στη σημερινή εκδήλωση που στόχο έχει τη διαφώτιση γύρω από το μείζον θέμα της οδικής ασφάλειας αυτά τα Χριστούγεννα, ιδιαίτερα δε που σ’ αυτήν συμμετέχουν νέοι άνθρωποι.

Θα ήθελα πρώτα να συγχαρώ από τα βάθη της καρδιάς μου τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό REACTION για την ακούραστη εργασία των ανθρώπων του για την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και την εμπέδωση σωστής οδικής συνείδησης απ’ όλους μας. Συγχαίρω, επίσης, και όλους τους φορείς-μέλη της Ευρωπαϊκής Χάρτας Οδικής Ασφάλειας που συμμετέχουν στο σχεδιασμό και υλοποίηση μιας τόσο μεγάλης εκστρατείας. Η πράξη τους αυτή αποδεικνύει ότι εκτός από επαγγελματίες, είναι και κατ’ επιλογήν κοινωνικοί λειτουργοί που κάνουν πράξη το αίσθημα αλληλεγγύης και ευθύνης απέναντι στον συνάνθρωπό τους.

Στόχος όλων αυτά τα Χριστούγεννα είναι να μην υπάρξουν κακά μαντάτα για κανένα σπίτι, καμιά οικογένεια, κανένα παιδί, κανένα γονιό. Στόχος αυτής της μεγάλης εκστρατείας του οργανισμού REACTION, αλλά και της Αστυνομίας, είναι να μη θρηνήσουμε θύματα στην άσφαλτο αυτές τις γιορτές.

Στο θέμα της οδικής ασφάλειας οφείλω να σημειώσω ότι επιτελείται τεράστιο έργο και καταβάλλονται αδιάλειπτες προσπάθειες από το Τμήμα Τροχαίας τόσο για πρόληψη όσο και για καταστολή του φαινομένου των οδικών δυστυχημάτων. Αυτές τις μέρες, συγκεκριμένα, βρίσκεται σε εξέλιξη η εκστρατεία της Τροχαίας ενάντια στη χρήση αλκοόλ κατά την οδήγηση, η οποία διαρκεί όλο το Δεκέμβριο.

Όμως, παρά τις οργανωμένες προσπάθειες που καταβάλλει το κράτος, το πρόβλημα παρουσιάζεται ιδιαίτερα σοβαρό στις νεαρές ηλικίες, οι οποίες είναι πιο ευάλωτες στο αλκοόλ, τα ναρκωτικά, την υπερβολική ταχύτητα, την επιδειξιομανία.

Αγαπητοί νέοι,

Η οδική ασφάλεια είναι κάτι για το οποίο πρέπει ο καθένας να αναλάβει τις δικές του ευθύνες. Μην περιμένετε από κανένα να σας υπαγορεύσει τι να κάνετε για να είστε ασφαλείς στο δρόμο. Μην περιμένετε από την Αστυνομία να οργανώσει εκστρατείες ενάντια στη χρήση αλκοόλ, στη χρήση κινητών τηλεφώνων ή υπέρ της χρήσης κράνους ή ζώνης ασφαλείας για να συμμορφωθείτε προσωρινά. Απλώς κάντε το γιατί αυτό υπαγορεύει η κοινή λογική. Κάντε το γιατί αυτό είναι η πραγματική μαγκιά.

Εσείς είστε οι μελλοντικοί ηγέτες και η ελπίδα για το αύριο. Επιβάλλεται όπως όλοι οι νέοι αντιληφθείτε τους κινδύνους που διατρέχετε και να αποτελέσετε πρότυπα στο δρόμο. Επιβάλλεται όπως κι εσείς οι ίδιοι προάγετε την οδική ασφάλεια ανάμεσα στους φίλους και στις οικογένειές σας.

Χαίρομαι που βλέπω τόσους νέους εδώ σήμερα. Βρισκόμαστε εδώ για να διασφαλίσουμε ότι ο καθένας από εσάς θα πραγματοποιήσει τα όνειρά του και δεν θα μετατραπεί σε άλλο ένα τραγικό στατιστικό στοιχείο στην άσφαλτο, αλλά ούτε και θα κλάψει για κάποιον αγαπημένο φίλο του.

Εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία στην εκδήλωση, καλά Χριστούγεννα σε όλους και πραγματικά ευτυχισμένο το νέο έτος.