21/12/11



Απάντηση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νεοκλή Συλικιώτη στον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών κ. Νικόλα Παπαδόπουλο
21/12/2011





Σε χθεσινές μου δηλώσεις επέκρινα την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων να μην εγκρίνει το κονδύλι από τον Κρατικό Προϋπολογισμό για την πρόσληψη 13 νέων εκπροσώπων Τύπου, οι οποίοι θα προσλαμβάνονταν για καθορισμένο χρονικό διάστημα, και οι οποίοι θα είχαν την ευθύνη της ενημέρωσης, δημοσιοποίησης και προβολής στην Κύπρο, στις Βρυξέλλες και στα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ, του συνόλου των εργασιών και δραστηριοτήτων που θα αναληφθούν από την Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ. Δυστυχώς, οι υφιστάμενοι Λειτουργοί Τύπου του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών δεν επαρκούν για να καλύψουν ούτε καν τις τρέχουσες ανάγκες σε όλα τα Υπουργεία, πόσο μάλλον να μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις της εξάμηνης Προεδρίας της ΕΕ. Η επίκρισή μου, λοιπόν, στόχευε στο να καταδείξει ότι με αυτή την απόφαση της Βουλής, ούτε και σε αυτό που σε τελευταία ανάλυση αποτελεί αυτονόητη υποχρέωσή μας, να εφοδιάζουμε δηλαδή με το αναγκαίο υλικό όλους τους Κύπριους και Ευρωπαίους δημοσιογράφους για τα διάφορα υπό συζήτηση θέματα που θα χειρίζεται το κάθε Υπουργείο ξεχωριστά, αλλά και να προβάλουμε το έργο της Προεδρίας, δεν θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε.

Στην προσπάθειά μου να προειδοποιήσω για αυτές τις ιδιαίτερα δυσάρεστες και προβληματικές καταστάσεις που θα αντιμετωπίσουμε, το ελάχιστο που θα ανέμενα από τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών ήταν να επιδείξει την επιβεβλημένη σοβαρότητα που αρμόζει στον ρόλο του και να διαχωρίσει την αντιπολιτευτική του διάθεση από την αναγκαία συνετή και συναινετική διαχείριση των κρίσιμων ζητημάτων που συνεπάγεται η ανάληψη της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ.
Θα αποφύγω την πρόκληση να απαντήσω στα πάρα πολλά αντιπαραγωγικά και εν πολλοίς αχρείαστα σχόλια του κ. Παπαδόπουλου, όπως αυτά παρουσιάστηκαν στη χθεσινή γραπτή ανακοίνωσή του. Θα περιοριστώ μόνο στο εξής: Η διαδικασία που πρότεινε η Κυβέρνηση για την πρόσληψη των 13 εκπροσώπων Τύπου είναι η ίδια με αυτή που ακολουθούν οι 56 Βουλευτές για την πρόσληψη των συνεργατών τους. Μήπως εννοεί ο κ. Παπαδόπουλος, ότι οι προσλήψεις αυτών των 56 συνεργατών των Βουλευτών είναι συνοπτικές και παράτυπες; Διότι αν όντως έτσι έχουν τα πράγματα, τότε οι Βουλευτές μας θα πρέπει άμεσα να άρουν αυτές τις παρατυπίες και να διορίσουν τους νέους τους συνεργάτες, είτε από τους υφιστάμενους δημόσιους υπαλλήλους που εργοδοτούνται στη Βουλή των Αντιπροσώπων, είτε έστω με απόσπαση από τους 71.000 υπάλληλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Για να μην είναι, δηλαδή, ο κ. Παπαδόπουλος ανακόλουθος και με όσα εισηγείται στην Κυβέρνηση να πράξει προκειμένου να καλύψει τις 13 θέσεις εκπροσώπων Τύπου.

Άλλωστε, σύμφωνα πάντα με την ίδια λογική, οι προσπάθειες για αυτοσυγκράτηση και οικονομική περισυλλογή μέσα από δραστικές περικοπές των κρατικών εξόδων και συγκράτηση των δημόσιων δαπανών δεν μπορούν να αφορούν μόνο την Κυβέρνηση, αλλά θα πρέπει να απευθύνονται και στη Βουλή των Αντιπροσώπων.