6/12/11

Συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων για την Τουρκία
06/12/2011
Με την υιοθέτηση του κειμένου των Συμπερασμάτων της Διεύρυνσης και της Διαδικασίας Σταθερότητας και Σύνδεσης ολοκληρώθηκε η συνεδρία του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης χθες στις Βρυξέλλες.



Σε ό,τι αφορά στην Τουρκία οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης επαναβεβαίωσαν την ανάγκη δέσμευσης της Τουρκίας στις σχέσεις καλής γειτονίας, εκφράζοντας τις σοβαρές ανησυχίες της Ένωσης και καλώντας τη χώρα να αποφεύγει οποιουδήποτε είδους απειλή ή ενέργεια που να στρέφεται εναντίον κράτους μέλους.

Το Συμβούλιο εκφράζει επίσης τη δυσαρέσκειά του σε σχέση με τις δηλώσεις της Τουρκίας για το ενδεχόμενο να παγώσει τις σχέσεις της με την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του 2012, υπογραμμίζοντας ότι η Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ προβλέπεται από τη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Συμβούλιο επαναβεβαιώνει τα Συμπεράσματα της 11ης Δεκεμβρίου 2006, καθώς και τη Δήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου 2005 και εκφράζει τη βαθύτατη δυσαρέσκεια του για το γεγονός ότι η Τουρκία, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις, συνεχίζει να αρνείται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για πλήρη και άνευ διακρίσεων εφαρμογή του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου σε όλα τα κράτη μέλη.

Για πρώτη φορά, το Συμβούλιο τονίζει ότι η εφαρμογή του Πρωτοκόλλου θα μπορούσε να δώσει σημαντική ώθηση στη διαπραγματευτική διαδικασία. Παρατηρεί επίσης ότι ελλείψει προόδου, το Συμβούλιο έχει αποφασίσει να διατηρήσει τα μέτρα που λήφθηκαν το 2006 σημειώνοντας ότι η Τουρκία δεν έχει ακόμη επιτελέσει πρόοδο σε ό,τι αφορά στην ομαλοποίηση των σχέσεών της με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Το Συμβούλιο αναμένει επίσης από την Τουρκία να υποστηρίξει ενεργά τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με στόχο μία δίκαιη, συνολική και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των αρχών πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ, επισημαίνοντας ότι η δέσμευση της Τουρκίας και η πρακτική συμβολή της είναι εξαιρετικά σημαντική.

Η Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την πλήρη ικανοποίησή της για το περιεχόμενο των Συμπερασμάτων, καθότι η ΕΕ υπογραμμίζει ευθαρσώς την ανάγκη προόδου εκ μέρους της Τουρκίας σε ό,τι αφορά στις κυπρογενείς υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ, καθώς και την έντονη ανησυχία της για την εχθρική και απειλητική συμπεριφορά της χώρας αυτής εναντίον ενός κράτους μέλους.

Η δρ Μαρκουλλή υποστήριξε με σαφήνεια και συνέπεια τις θέσεις της ενώπιον των υπολοίπων 26 εταίρων, υποβάλλοντας συγκεκριμένες προτάσεις οι οποίες υιοθετήθηκαν. Το τελικό κείμενο των Συμπερασμάτων στέλλει τα σωστά μηνύματα στην Τουρκία και αναδεικνύει την προβληματική συμπεριφορά της υποψήφιας χώρας αναφορικά με τις απειλές της έναντι των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και των θεσμών της ΕΕ. Για πρώτη φορά, η Ένωση, ομόφωνα και συνολικά, απαντά στις τουρκικές απειλές σε σχέση με το ενδεχόμενο του παγώματος των σχέσεών της κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας.

Ως ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη χαρακτηρίζεται η συμπερίληψη λεκτικού με το οποίο τονίζεται ότι η πλήρης και άνευ διακρίσεων εφαρμογή του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου σε όλα τα κράτη μέλη θα δώσει ιδιαίτερη ώθηση στη διαπραγματευτική διαδικασία της Τουρκίας.