4/12/11

Μήνυμα της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Εθελοντισμού - 5 Δεκεμβρίου 2011
04/12/2011





Κάθε χρόνο στις 5 Δεκεμβρίου, ημέρα η οποία έχει καθιερωθεί ως Διεθνής Ημέρα Εθελοντισμού, η προσοχή της διεθνούς κοινωνίας στρέφεται προς τους απανταχού εθελοντές που πέρα και πάνω από κάθε προσωπική επιδίωξη βρίσκονται στην υπηρεσία των συνανθρώπων τους, αναλαμβάνοντας όλο και μεγαλύτερες ευθύνες στη διαδικασία της κοινωνικής ανάπτυξης και της διατήρησης της κοινωνικής συνοχής.

Η 5η Δεκεμβρίου 2011 έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί το 2011 έχει οριστεί με απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως «Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού», στοχεύοντας έτσι στην προβολή του έργου των εθελοντών και παροτρύνοντας και άλλους να ακολουθήσουν το παράδειγμα τους.

Ο εθελοντισμός στον τόπο μας, ξεκινώντας από την πηγαία ανάγκη συμπολιτών μας για προσφορά, έχει σήμερα καταστεί ένα καλά οργανωμένο σύστημα που καταθέτει τη δική του σφραγίδα στην επίτευξη των στόχων της κοινωνικής ενσωμάτωσης και συνοχής, της περιβαλλοντικής και πολιτιστικής ανάπτυξης της Κύπρου, αλλά και πολλών άλλων στόχων της κοινωνίας μας.

Η κυπριακή πολιτεία, με τον ειδικό Νόμο για την ίδρυση και λειτουργία του Παγκύπριου Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού (ΠΣΣΕ) και των Επαρχιακών Συντονιστικών Συμβουλίων Εθελοντισμού (ΕΣΣΕ), έχει δημιουργήσει ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τον εθελοντισμό. Ο Νόμος κατοχυρώνει νομικά τον εθελοντισμό, κατοχυρώνει και θεσμοθετεί τη σχέση κράτους και ΠΣΣΕ τόσο στο θέμα της οικονομικής στήριξης, όσο και στο θέμα του ρόλου του ΠΣΣΕ στη χάραξη κοινωνικής πολιτικής. Οι σημερινές πραγματικότητες με τα πολύπλοκα και σύνθετα κοινωνικά προβλήματα αναδεικνύουν την ανάγκη ο εθελοντισμός, χωρίς να χάνει τον χαρακτήρα του, να τεθεί πάνω σε μια βάση ακόμη πιο δομημένη.

Ο εθελοντισμός είναι ένα πολύμορφο και δυναμικό σύστημα, όπου η ατομική ολοκλήρωση συναντάται με τη συλλογική ευημερία. Το πεδίο δράσης του δεν είναι μόνο αυτό της κοινωνικής φροντίδας, αλλά πολύ μεγαλύτερο και ευρύτερο. Η εθελοντική προσφορά σήμερα διευρύνεται διαρκώς και εκτείνεται σε όλο το φάσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας, όπως είναι εκστρατείες για θέματα αναλφαβητισμού, εμβολιασμών, πρόληψης και ενημέρωσης, αλλά και οργανωμένες δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο εθελοντισμός, με την ευαισθησία, την ευελιξία και την επινοητικότητα που τον διακρίνει, αναδεικνύεται πολύτιμος συνεργάτης του κράτους για τη δημιουργία μιας καλύτερης κοινωνίας. Είναι για τον λόγο αυτό που το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχει από χρόνια καθιερώσει, μέσω των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, μια μόνιμη και γόνιμη συνεργασία με τους εθελοντές και τις οργανώσεις τους, με αξιόλογα και, συχνά, θεαματικά αποτελέσματα.

Η 5η Δεκεμβρίου κάθε χρόνο,
· Είναι ευκαιρία αναγνώρισης της δύναμης του εθελοντισμού στην προώθηση της ανάπτυξης και της ειρήνης σε όλο τον κόσμο,
· Είναι ευκαιρία απόδοσης τιμής στους εκατομμύρια εθελοντές σε όλο τον κόσμο που καθημερινά διαθέτουν το χρόνο, την εφευρετικότητα, την αλληλεγγύη και τη δημιουργικότητα τους προκειμένου να συμβάλουν σε ένα καλύτερο και σταθερότερο μέλλον,
· Είναι μέρα γιορτής και απολογισμού.

Η 5η Δεκεμβρίου του 2011,
· Ας είναι αφετηρία για νέες δράσεις και νέους στόχους για όλους μας, για το κράτος και τις εθελοντικές οργανώσεις και για τον καθένα μας χωριστά, για την προαγωγή της ευημερίας των πολιτών, την ανάπτυξη του πολιτισμού, την προστασία του περιβάλλοντος και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και για τη διασφάλιση των ίσων ευκαιριών για όλους.