4/12/11

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλή Αλετράρη στα εγκαίνια του Αλιευτικού Καταφυγίου Ακρωτηρίου
04/12/2011





Είναι για μένα ιδιαίτερη χαρά να βρίσκομαι σήμερα εδώ, στην Κοινότητα Ακρωτηρίου, για τα εγκαίνια του μικρού, γραφικού αυτού αλιευτικού καταφυγίου. Ενός έργου απαραίτητου για τους ψαράδες της περιοχής.

Είναι γεγονός ότι η αλιεία είναι ένας μικρός τομέας της οικονομίας της Κύπρου. Εντούτοις, ως κλάδος πρωτογενούς παραγωγής θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικός κυρίως γιατί προσφέρει οικονομικά και κοινωνικά οφέλη στις παράκτιες περιοχές του τόπου, με τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη διάθεση υγιεινών προϊόντων στον καταναλωτή.

Η Κυβέρνηση, στο πλαίσιο στήριξης του αγροτικού κόσμου, έχει θέσει στους πρωταρχικούς της στόχους την προστασία και τη βιώσιμη διαχείριση των αλιευτικών αποθεμάτων, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του Τομέα και την ενσωμάτωση της περιβαλλοντολογικής διάστασης σ’ αυτόν.

Επίσης, η υποστήριξη των αλιευτικών κοινοτήτων και η στήριξη της παράκτιας αλιείας μικρής κλίμακας, που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του αλιευτικού στόλου της Κύπρου, βρίσκονται στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης.

Ένα από τα μέτρα στήριξης είναι η παροχή διευκολύνσεων στους ψαράδες με τη δημιουργία χώρων ελλιμενισμού για όλα τα επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη και τη βελτίωση των υφιστάμενων χώρων για την καλύτερη λειτουργικότητα τους. Πέραν της ασφάλειας που προσφέρουν τα αλιευτικά καταφύγια στους ψαράδες βοηθούν και στην αύξηση των ωρών εργασίας γιατί βρίσκονται πιο κοντά στα αλιευτικά πεδία.

Ήδη, έχουν αποπερατωθεί τα κατασκευαστικά έργα στο αλιευτικό καταφύγιο Ζυγίου, στο οποίο αναμένεται μέχρι τις αρχές του 2012 να ελλιμενιστούν γύρω στα 250 σκάφη. Τα δύο τελευταία χρόνια πραγματοποιήθηκαν σημαντικές βελτιώσεις στα αλιευτικά καταφύγια Παραλιμνίου, Λάρνακας, Πωμού και Κάτω Πύργου καθώς και στο λιμανάκι Δεκέλειας, το οποίο ευελπιστούμε ότι σύντομα θα κηρυχθεί σε αλιευτικό καταφύγιο. Έργα προγραμματίζονται στο προσεχές μέλλον και στα αλιευτικά καταφύγια Αγίας Τριάδας, Ορμήδειας και Ξυλοφάγου.

Θα ήθελα να διαβεβαιώσω τους ψαράδες ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να είναι στο πλευρό τους και θα τους παρέχει κάθε βοήθεια, στο μέτρο των δυνατοτήτων της.

Μέσα από το Ταμείο Αλιείας 2007-2013, έχουν διατεθεί πέραν των έξι εκατ. ευρώ για εκσυγχρονισμό, αντικατάσταση σκαφών και αλλαγή εργαλείων και πέραν των 15 εκατ. ευρώ για αλιευτικούς λιμένες ενώ την επόμενη διετία θα διατεθεί ο υπόλοιπος προϋπολογισμός των κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλιείας για έργα που εμπίπτουν στην ανάπτυξη της αλιείας.

Σήμερα εγκαινιάζουμε τα έργα στο λιμανάκι Ακρωτηρίου το οποίο βρίσκεται εντός των Βρετανικών Βάσεων. Με την κατασκευή του αλιευτικού καταφυγίου Ακρωτηρίου, ενός έργου απαραίτητου για την καλύτερη διαβίωση των ψαράδων, υλοποιείται μια από τις δεσμεύσεις της Κυβέρνησης, μέσω του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, για την εκτέλεση αντισταθμιστικών έργων στην Κοινότητα Ακρωτηρίου, εν όψει της δημιουργίας Σταθμού Αφαλάτωσης στην περιοχή.

Με τα έργα που υλοποιήθηκαν, συνολικής δαπάνης 225.000 ευρώ, πιστεύω ότι το αλιευτικό καταφύγιο θα αποτελεί πλέον ένα απόλυτα ασφαλισμένο μέρος για τον ελλιμενισμό των σκαφών των επαγγελματιών ψαράδων.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να σας ανακοινώσω ότι από χθες, 3 Δεκεμβρίου 2011 το λιμανάκι Ακρωτηρίου έχει κηρυχθεί, επίσημα πλέον, και σε αλιευτικό καταφύγιο. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τις Αρχές των Βρετανικών Βάσεων Ακρωτηρίου – Επισκοπής για την αγαστή συνεργασία που είχαμε τόσο στο θέμα της κήρυξης του λιμανιού σε αλιευτικό καταφύγιο αλλά και κατά τη διάρκεια των εργασιών.

Επίσης, θα ήθελα να αναφέρω ότι οι Αρχές των Βρετανικών Βάσεων προτίθενται να προχωρήσουν άμεσα με την ανακήρυξη του λιμανιού στη Δεκέλεια σε αλιευτικό καταφύγιο εκχωρώντας ουσιαστικά τη διαχείριση του στο Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών κατά το πρότυπο των αλιευτικών καταφυγίων Ορμήδειας, Ξυλοφάγου και Ακρωτηρίου.

Τέλος, θεωρώ υποχρέωση μου να ευχαριστήσω όλους όσοι συνέβαλαν στην αποπεράτωση του έργου αυτού και ιδιαίτερα το Κοινοτικό Συμβούλιο Ακρωτηρίου. Με τις σκέψεις αυτές εγκαινιάζω το Αλιευτικό Καταφύγιο Ακρωτηρίου, ευχόμενος σε όλους καλή ψαριά.