20/12/11

Επίσκεψη της Υπουργού Εξωτερικών κας Ερατώς Κοζάκου-Μαρκουλλή στις Ηνωμένες Πολιτείες

20/12/2011


Η Υπουργός Εξωτερικών κα Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη στις ΗΠΑ, συναντήθηκε σήμερα με την Αμερικανίδα ομόλογο της κα Hillary Rodham Clinton, στο Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών, στην Ουάσιγκτον.


Η κα Μαρκουλλή ενημέρωσε την κα Clinton για την παρούσα φάση των συνομιλιών στο Κυπριακό. Συζητήθηκαν, επίσης, τα θέματα των απειλών της Τουρκίας εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ό,τι αφορά στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης. Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα των προοπτικών ενεργειακής συνεργασίας που διανοίγονται τόσο για την ίδια την Κύπρο όσο και τις χώρες της περιοχής. Τέλος, συζητήθηκαν θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος με κύρια έμφαση τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και ζητήματα που άπτονται της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012. Η όλη συζήτηση, η οποία διάρκεσε περίπου 45 λεπτά, διεξήχθη σε ένα πολύ θετικό και φιλικό κλίμα.

Αργότερα η κα Υπουργός μίλησε στη δεξαμενή σκέψης Woodrow Wilson International Center for Scholars με θέμα «Η Κύπρος στην Ανατολική Mεσόγειο – Στρατηγική Θέση, Στρατηγικές Ευκαιρίες». Στην ομιλία της η κα Μαρκουλλή ανέπτυξε τον στρατηγικό ρόλο που διαδραματίζει η Κύπρος στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, τονίζοντας ιδιαίτερα τις προοπτικές που διαγράφονται για την Κύπρο και τη γύρω περιοχή ως συνέπεια της σημαντικής εξέλιξης που αφορά την έρευνα και εκμετάλλευση φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη και την συνεργασία της με τους γείτονες της στα θέματα εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, μια εξέλιξη που θα συμβάλει στην ειρήνη, την ευημερία και την σταθερότητα της περιοχής της Ανατολικής Mεσογείου, προς όφελος των κρατών και των λαών της περιοχής.

Εξάλλου, χθες, πρώτη ημέρα της επίσκεψης της στην Ουάσιγκτον, η κα Μαρκουλλή πραγματοποίησε χωριστές συναντήσεις με την Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών της Αμερικανικής Βουλής κα Ileana Ros-Lehtinen και τον ηγέτη της Μειοψηφίας στην ίδια Επιτροπή Βουλευτή κ. Howard Berman. Επίσης, συναντήθηκε με την ηγεσία της ομογένειας στις ΗΠΑ, με την Αμερικανική Οργάνωση American Israel Public Affairs Committee (AIPAC) και την ομογενειακή οργάνωση American Hellenic Institute (AHI).

Η τριήμερη επίσκεψη της κα Μαρκουλλή ολοκληρώνεται αύριο με κλειστή συζήτηση στη δεξαμενή σκέψης European Institute, ομιλία στο National Press Club και συνεντεύξεις που θα παραχωρήσει σε ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ενημέρωσης, καθώς και με τη συνάντησή της με την ηγεσία του American Jewish Committee (AJC).