5/12/11

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας

05/12/2011


Έκκληση προς τις συντεχνίες όπως αποφευχθούν τα απεργιακά μέτρα απηύθυνε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας, διαβεβαιώνοντας τις παράλληλα ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει τον διάλογο μαζί τους πάνω σε όλα τα ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους.



Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο από τον χώρο διεξαγωγής των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ερωτηθείς πώς πήγε η συνάντηση του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ντερβίς Έρογλου, απάντησε «όπως συνήθως» και πρόσθεσε: «Συζητήσαμε ξανά το θέμα των εξωτερικών σχέσεων. Έχει καθοριστεί συνάντηση του κ. Ιακώβου και του κ. Οζερσάι για να εξειδικεύσουμε ακόμη περισσότερο τη συζήτηση.

Το ότι υπάρχουν διαφορές απόψεων είναι παραπάνω από ξεκάθαρο, για να συνεχίζεται η συζήτηση. Έγινε μια πρώτη ανταλλαγή σε σχέση με το περιουσιακό, το οποίο εμείς, όπως γνωρίζετε πολύ καλά, συνδέουμε με το εδαφικό – και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ το κάνει αυτό. Εδώ βρισκόμαστε, θα συνεχιστεί και το ‘πήγαινε – έλα’ των Ηνωμένων Εθνών μεταξύ των δύο πλευρών, με την ελπίδα ότι θα έχουμε κάποια αποτελέσματα ή θα έχουμε αποτελέσματα πριν από τη συνάντηση στο Greentree, για την οποία έγινε πρόταση να πραγματοποιηθεί στις 21 Ιανουαρίου – δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί. Θα υπάρξει δείπνο και θα ακολουθήσουν συναντήσεις τις επόμενες δύο μέρες 22 και 23 του μηνός».

Κληθείς να σχολιάσει το θέμα της «απογραφής» πληθυσμού στα κατεχόμενα και κατά πόσον το θέμα αυτό συζητήθηκε στη σημερινή του συνάντηση με τον κ. Έρογλου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Το θέσαμε εμείς φυσιολογικά, διότι εμείς θέτουμε πολύ σοβαρά το ζήτημα της έγκυρης τοποθέτησης στοιχείων πάνω στο τραπέζι και, βεβαίως, δεν δεχόμαστε τη θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς πως ό,τι στοιχεία δώσει ο καθένας στο θέμα της ιθαγένειας αυτά είναι καλά δοσμένα και θα γίνουν αποδεκτά. Αυτά είναι πράγματα εντελώς έξω από την πραγματικότητα. Το θέμα αυτό πρέπει να συζητηθεί με βάση τα διεθνή δεδομένα και τους διεθνείς όρους. Άρα, ναι, να τεθούν στοιχεία πάνω στο τραπέζι, αλλά η αναλογία πληθυσμού 4 προς 1 για εμάς είναι πάρα πολύ σημαντικό θέμα, είναι εκ των ων ουκ άνευ».

Σε ερώτηση αν η Κυβέρνηση έχει πληροφορίες ότι παρατηρητές που προσέλαβε ο ΟΗΕ με συμβόλαιο παρακολουθούν το θέμα της «απογραφής» στα κατεχόμενα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «θα διερευνήσουμε και θα διευκρινίσουμε αυτό το θέμα με τον κ. Ντάουνερ όταν επιστρέψει τη Δευτέρα».

Ερωτηθείς ποιο είναι το κύριο πρόβλημα σε ό,τι αφορά στις εξωτερικές σχέσεις στις συνομιλίες, και αν πρόκειται για το ζήτημα της σύναψης απευθείας συμφωνιών μεταξύ των ομόσπονδων κρατιδίων, χωριστά, και κρατών, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Η δυνατότητα για απευθείας συμφωνίες για σχετικά θέματα υπάρχει. Όπως είναι τα εμπορικά ζητήματα και τα πολιτιστικά, με μια ευρεία έννοια πολιτιστικά ζητήματα. Πάντοτε, όμως, σε γνώση της Κεντρικής Κυβέρνησης και σε συνεργασία με την Κεντρική Κυβέρνηση. Εδώ υπάρχουν διαφορές».

Επίσης, κληθείς να δώσει το μήνυμα του προς τις συντεχνίες για το θέμα της οικονομίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Άκουσα προειδοποίηση από ηγέτη συντεχνίας ημικρατικών οργανισμών ότι δεν υπάρχουν άλλα μέτρα πέραν από τα απεργιακά. Θεωρώ ότι μια τέτοια επιλογή δεν είναι η καλύτερη επιλογή, για να είμαι όσο πιο ήπιος μπορώ. Βεβαίως, είναι δικαίωμα των συντεχνιών να κηρύξουν απεργίες. Το ερώτημα είναι πού πάμε; Ποιά θα είναι η επίδραση και πόσο αρνητική θα είναι στην όλη προσπάθεια να εξισορροπήσουμε τα πράγματα στην οικονομία για να μην τιμωρηθούμε; Περί αυτού πρόκειται. Από κει και πέρα, εγώ συμφωνώ με τις συντεχνίες ότι έπρεπε να γίνει περισσότερος διάλογος, όμως, ήταν και μια έκτακτη κατάσταση που μάς υποχρέωσε να κινηθούμε πολύ γρήγορα σε έντονους ρυθμούς και δεν έγινε ο διάλογος που θα έπρεπε να γίνει και κατά τη δική μου την εκτίμηση.

Όμως, το θέμα παγοποίησης μισθών δεν είναι η πρώτη φορά που τίθεται, το έχω θέσει και εγώ και συζήτησα με τις συντεχνίες σε ένα μακρύ διάλογο που είχα μαζί τους. Υπήρχαν διαφορές απόψεων. Σεβόμενος αυτές τις διαφορές απόψεων το παραμέρισα από την ημερήσια διάταξη, επανήλθε όμως το θέμα έντονα και από πολιτικά κόμματα και από την ανάγκη και, δυστυχώς, δεν μπορέσαμε να έχουμε τον διάλογο που θα θέλαμε και εμείς να έχουμε με τις συντεχνίες περαιτέρω. Αυτή είναι η κατάσταση.

Η έκκληση μου προς τις συντεχνίες, μαζί με μια διαβεβαίωση, είναι ότι πρέπει να αποφευχθούν απεργιακά μέτρα και η διαβεβαίωση μου είναι ότι θα συνεχίσουμε τον διάλογο μαζί τους πάνω σε όλα τα ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους. Αυτή είναι η δική μου υπόσχεση και δέσμευση της Κυβέρνησης».

Κληθείς να πει αν αποτελεί δέσμευση και αυτό που είπε ο Υπουργός Οικονομικών ότι δεν θα υπάρξουν άλλα αιτήματα προς την κατεύθυνση των εργαζομένων, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Αιτήματα είναι προς άλλη κατεύθυνση που πρέπει να υπάρξουν: προς την κατεύθυνση των εχόντων. Είναι ώρα να δοθούν πιο συγκεκριμένα και χειροπιαστά μηνύματα για τη συμβολή και αυτής της τάξης των Κυπρίων. Έχουν δοθεί κάποια μηνύματα, αλλά πρέπει να είναι ξεκάθαρο και στον κόσμο ότι συνδράμουμε όλοι, στο μέτρο του δυνατού ο καθένας, και το μέτρο του δυνατού για τους εργαζόμενους είναι περιορισμένο και νομίζω ότι το εξαντλούμε. Και υπάρχουν περιθώρια προς την άλλη κατεύθυνση».