7/11/11


Ολοκλήρωση της κατάθεσης υποψηφιοτήτων για τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2017
07/11/2011





Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού ανακοινώνει ότι η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού κα Ολυμπία Στυλιανού έχει παραλάβει τις αιτήσεις των τριών πόλεων (Λεμεσού, Λευκωσίας και Πάφου) οι οποίες διεκδικούν τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2017, έτος κατά το οποίο η Κύπρος και η Δανία θα φιλοξενήσουν τον θεσμό της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού θα συγκαλέσει την Επιτροπή Επιλογής, η οποία αποτελείται από δεκατρία μέλη, για να εξετάσει τις υποψηφιότητες. Οι υποψήφιες πόλεις θα κληθούν να παρουσιάσουν τους φακέλους υποψηφιότητάς τους στην Επιτροπή Επιλογής, η οποία θα καταλήξει στις προεπιλεγόμενες πόλεις. Οι πόλεις θα γνωστοποιηθούν σε συνέντευξη Τύπου σε ημερομηνία που θα γνωστοποιηθεί αργότερα.

Η Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα είναι μια από τις πιο σημαντικές πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη σφαίρα του πολιτισμού, η οποία ενισχύει τον διαπολιτισμικό διάλογο και προωθεί την πολιτιστική συνεργασία. Η Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα συμβάλλει στην προαγωγή του πλούτου και της ποικιλομορφίας της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς. Προάγει επίσης τη γνωριμία μεταξύ των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι πόλεις στις οποίες απονέμεται ο τίτλος της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας κάθε χρόνο αποτελούν ζωντανή μαρτυρία ότι μια πόλη έχει τη δυνατότητα να είναι δημιουργική, μοναδική, ιδιαίτερη και, ταυτόχρονα, να έχει ευρωπαϊκή διάσταση.

Ο θεσμός αυτός χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Προγράμματος «Πολιτισμός» και αρχικά ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Μελίνας Μερκούρη όταν ήταν Υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας. Η Αθήνα είναι η πρώτη πόλη που κατέκτησε τον τίτλο το 1985. Η πρωτοβουλία αυτή έχει αποκτήσει έναν αυξανόμενο πολιτιστικό, κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο με τους πολυάριθμους επισκέπτες που προσελκύει η Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα κάθε φορά.