7/11/11

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνου

07/11/2011

Η Κυβέρνηση είναι πάρα πολύ προσεκτική στη λήψη των αποφάσεων προσπαθώντας να επιμερίζει το βάρος από την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης με όσο το δυνατόν πιο δίκαιο τρόπο, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου.



Σε δηλώσεις του το απόγευμα στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Στεφάνου είπε: «Η ευρωζώνη και, γενικότερα, η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει δύσκολα και πιεστικά προβλήματα. Αυτή η κατάσταση επηρεάζει πάρα πολύ την κυπριακή οικονομία η οποία σ’ αυτή την κατάσταση αβεβαιότητας ανέδειξε τα διαρθρωτικά προβλήματα που για χρόνια έχουν συσσωρευτεί.

Η Κυβέρνηση από το 2008, με φόντο την παγκόσμια οικονομική κρίση, άρχισε να παίρνει μέτρα. Στην αρχή για στήριξη της ανάπτυξης σημαντικών κλάδων της οικονομίας μας – είναι γνωστά τα δύο γενναιόδωρα πακέτα μέτρων τόσο το Νοέμβριο του 2008 όσο και το Φεβρουάριο του 2009 - και ακολούθως για κάλυψη των δημοσιονομικών αναγκών της χώρας, αλλά και για εξυγίανση της οικονομίας.

Σε ένα τέτοιο κλίμα πανευρωπαϊκής, και όχι μόνο, αβεβαιότητας και απαισιοδοξίας για την οικονομία, αυτοί που συνεχίζουν να κινδυνολογούν στην Κύπρο για την οικονομία της προσφέρουν τις χείριστες υπηρεσίες στην προσπάθεια αντιμετώπισης των προβλημάτων.

Κινδυνολογούν αυτοί που καταψήφισαν φορολογίες για το κεφάλαιο και τις μεγάλες ιδιοκτησίες, για να θυμηθούν αργότερα τον απλό άνθρωπο.

Κατηγορούν την Κυβέρνηση αυτοί που δημιούργησαν ή επέτειναν διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας, όπως είναι ο μεγάλος αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων και το κόστος συντήρησης της Δημόσιας Υπηρεσίας.

Είναι αυτοί που παραποιούν εκτιμήσεις των Οίκων Αξιολόγησης για να ασκούν μηδενιστική αντιπολίτευση.

Οι Οίκοι Αξιολόγησης από την αρχή επισήμαναν ότι το βασικό πρόβλημα της κυπριακής οικονομίας είναι το μεγάλο μέγεθος του χρηματοπιστωτικού τομέα, κάνοντας συνεχώς αναφορά στην έκθεση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος στην ελληνική οικονομία.

Είναι γνωστό ότι το τραπεζικό σύστημα είναι υπό την εποπτεία της Κεντρικής Τράπεζας. Παρά ταύτα η Κυβέρνηση, λειτουργώντας με υπευθυνότητα σε συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα, έχει εγκρίνει και στείλει για έγκριση στη Βουλή νομοσχέδια για κεφαλαιουχική στήριξη των τραπεζών.

Επειδή γίνεται πολύς λόγος για τα κυπριακά spreads τα οποία τυγχάνουν διαπραγμάτευσης στη δευτερογενή αγορά, υπογραμμίζουμε ότι αυτά ουδόλως αντανακλούν την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας. Η τιμή των κυπριακών ομολόγων, λόγω του μικρού τους όγκου, εύκολα ποδηγετείται. Αυτό, όμως, που κοστίζει περισσότερο στην κυπριακή οικονομία είναι η συνεχής κινδυνολογία που αναπτύσσει η αντιπολίτευση και η οποία ρίχνει την ψυχολογία τόσο των επενδυτών όσο και των καταναλωτών.

Σε ό,τι αφορά στον εξωτερικό δανεισμό της χώρας μας, οι μεσοπρόθεσμες δημοσιονομικές ανάγκες της χώρας μας έχουν ικανοποιηθεί με το δάνειο που η κυπριακή Κυβέρνηση, δρώντας προληπτικά, έχει εξασφαλίσει από τη Ρωσία, ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων. Τώρα βλέπουμε και άλλες ευρωπαϊκές χώρες να προσπαθούν να εξασφαλίσουν δάνειο είτε από την Κίνα είτε από τη Ρωσία.

Η Κυβέρνηση με συγκεκριμένο τρόπο επιλύει έγκαιρα προβλήματα της οικονομίας, που άλλοι δημιούργησαν. Δεν περιμένουμε από την αντιπολίτευση, που ισοπεδώνει τα πάντα, να το αναγνωρίσει. Για το καλό, όμως, της οικονομίας, ας σταματήσει να κινδυνολογεί. Αυτό επιβάλλει το δημόσιο συμφέρον».

Στη συνέχεια, ερωτηθείς αν υπάρχει ενδεχόμενο αύξησης του ύψους του δανείου από τη Ρωσία και κατά πόσον έχει υπογραφτεί η συμφωνία με τη Ρωσία, ο κ. Στεφάνου είπε: «Δεν έχουμε μιλήσει για αύξηση του δανείου. Το δάνειο από τη Ρωσία είναι πολύ συγκεκριμένο. Τις λεπτομέρειες του δανείου αυτού τις έχουμε κοινοποιήσει. Είναι δάνειο ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα καταβληθεί σε τρεις δόσεις, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο και φτάνει μέχρι τον Απρίλιο. Το επιτόκιο είναι 4,5%. Η συμφωνία έχει υπογραφεί».

Κληθείς να πει αν η Κυβέρνηση μπορεί να χρειαστεί να προβεί σε περαιτέρω μέτρα, ο κ. Στεφάνου είπε: «Σε ό,τι αφορά σε επιπρόσθετα μέτρα, εμείς πάντοτε παρακολουθούμε από κοντά την κατάσταση της οικονομίας και πράττουμε ανάλογα με το πώς διαμορφώνονται οι προοπτικές. Τώρα, ουσιαστικά στέλλουμε στη Βουλή το δεύτερο οικονομικό πακέτο, εκκρεμεί το θέμα της στόχευσης των κοινωνικών παροχών, που επίσης θα σταλεί στη Βουλή, και από κει και πέρα θα δούμε πώς κινείται η κυπριακή οικονομία».

Ερωτηθείς αν το δεύτερο οικονομικό πακέτο θα σταλεί την ερχόμενη Πέμπτη στη Βουλή, ο κ. Στεφάνου είπε: «Γίνεται μια επεξεργασία από μέρους του Υπουργείου Οικονομικών έτσι ώστε αυτά τα μέτρα να είναι όσο το δυνατόν πιο συγκροτημένα και να ανταποκρίνονται στις ανάγκες που υπάρχουν. Υπενθυμίζω ότι το θέμα της στόχευσης των κοινωνικών παροχών είναι αίτημα και θέση όλων των πολιτικών δυνάμεων και το Υπουργείο Οικονομικών κάνει τη συγκεκριμένη επεξεργασία έτσι ώστε και να εξοικονομηθούν τα απαραίτητα ποσά, αλλά και να είναι όσο το δυνατόν πιο δίκαιη αυτή η στόχευση».

Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση δεν είναι της λογικής ότι πρέπει να παίρνονται μέτρα ανεξαρτήτως της κατάστασης της οικονομίας και επισήμανε: «Αν δεν χρειάζεται να πάρουμε επιπρόσθετα μέτρα, δεν θα τα πάρουμε. Εάν υπάρχει ανάγκη να γίνει αυτό τότε θα γίνει. Όμως, η Κυβέρνηση είναι πάρα πολύ προσεκτική στη λήψη των αποφάσεων προσπαθώντας να επιμερίζει το βάρος από την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης με όσο το δυνατόν πιο δίκαιο τρόπο, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε και εντός και εκτός Κύπρου. Είναι πολύ ασταθές το περιβάλλον διεθνώς – βλέπετε τι γίνεται στην ευρωζώνη με τη συζήτηση που υπάρχει στην ΕΕ και όχι μόνο. Αυτοί που προσπαθούν να εξαιρεθούν από αυτή την κατάσταση προσπαθώντας να ενοχοποιήσουν την Κυβέρνηση για τα προβλήματα της οικονομίας, το μόνο που τελικά πετυχαίνουν είναι να δημιουργούν πανικό για την κυπριακή οικονομία. Η κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας, και ειδικά της ευρωπαϊκής είναι τέτοια που δημιουργεί ανησυχίες. Χρειάζεται συνεχώς να παρακολουθούμε τα πράγματα και μέσα σε αυτή την κατάσταση η Κυβέρνηση θα συνεχίσει τη συγκροτημένη πολιτική που ακολουθεί για αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει για δεκαετίες τώρα η κυπριακή οικονομία και για εξυγίανση της οικονομίας. Είναι ένας συνδυασμός της προσπάθειας από τη μια να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες από την παγκόσμια οικονομική κρίση και από την άλλη να χρησιμοποιήσουμε την κρίση ως ευκαιρία για να αντιμετωπίσουμε δημιουργικά τα διαρθρωτικά προβλήματα που ομολογουμένως έχει η κυπριακή οικονομία».

Κληθείς να σχολιάσει αναφορές του Προέδρου του ΔΗΣΥ κ. Νίκου Αναστασιάδη για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», ο κ. Στεφάνου είπε: «Πρώτη φορά Πρόεδρος της Δημοκρατίας πάει σε συνομιλίες στο εξωτερικό και συλλήβδην η αντιπολίτευση τον κατηγορεί και του επιτίθεται λες και ο λόγος για τον οποίο δεν έχουμε πρόοδο στο Κυπριακό είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και όχι η αρνητική και άτεγκτη στάση της τουρκικής πλευράς. Αυτό είναι πρωτοφανές και επιζήμιο για την ελληνοκυπριακή πλευρά και την Κυπριακή Δημοκρατία. Και αυτό που πρέπει να σταματήσει επιτέλους να κάνει η αντιπολίτευση είναι να προσπαθεί να τα φορτώνει όλα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας διότι έτσι είναι που πλήττεται ο θεσμός της Προεδρίας και όχι με τις ενέργειες και τις αποφάσεις του Προέδρου και της Κυβέρνησης που μέχρι τώρα έχουν καταφέρει να αντιμετωπίσουν προβλήματα που για δεκαετίες υπήρχαν στην Κύπρο και που καμιά Κυβέρνηση και κανένας Πρόεδρος προηγουμένως δεν άγγιξε».

Επίσης, κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Ντερβίς Έρογλου ότι το εδαφικό θα συζητηθεί όταν πραγματοποιηθεί η τετραμερής ή πενταμερής διάσκεψη, ο κ. Στεφάνου είπε: «Η διεθνής διάσκεψη θα συγκληθεί για την επίλυση των διεθνών πτυχών του Κυπριακού, όπως λέγει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, και θα συγκληθεί όταν και εφόσον βρεθούμε σε ακτίνα συμφωνίας στα ζητήματα που αφορούν στις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού. Αυτό είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ στην τελευταία συνάντηση της Γενεύης, αυτό στην ουσία έχει πει και τώρα στη Νέα Υόρκη. Ας μη βιάζεται, λοιπόν, ο κ. Έρογλου να συγκληθεί η τετραμερής και πενταμερής, όπως την ονομάζει, και ας παρακαθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τον ίδιο εποικοδομητικό τρόπο που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις, συνεπής στη συμφωνημένη βάση λύσης που είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, καθοδηγούμενος από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, για να μπορέσουμε να φτάσουμε σε μια συμφωνημένη λύση στο Κυπριακό».

Τέλος, ερωτηθείς αν κατά τη συνάντηση της Νέας Υόρκης ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ είπε στους δύο ηγέτες ότι στην επόμενη συνάντησή τους τον Ιανουάριο θα είναι και η τελευταία φορά που προσφέρει τις υπηρεσίες του, ο κ. Στεφάνου απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας ότι «είναι γνωστό ότι οι καλές υπηρεσίες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ παρέχονται στη βάση ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ λογοδοτεί και κάνει τις Εκθέσεις του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας».