21/10/11

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους στην πρώτη χοροεσπερίδα των επαρχιακών επιτροπών της Παγκύπριας Οργάνωσης Πενταμελούς Οικογένειας (Π.Ο.Π.Ο) Λάρνακας και Αμμοχώστου, στη Λάρνακα
21/10/2011
Να μην μεταδοθεί πριν τις 8.30 μ.μ.



Είναι με ιδιαίτερη χαρά που αποδέχτηκα την πρόσκλησή σας να παρευρεθώ στη χοροεσπερίδα των επαρχιακών επιτροπών της Παγκύπριας Οργάνωσης Πενταμελούς Οικογένειας Λάρνακας και Αμμοχώστου. Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να συγχαρώ την Παγκύπρια Οργάνωση Πενταμελούς Οικογένειας, η οποία μέσα από τη δεκαετή παρουσία και δράση της, προβάλλει με ιδιαίτερη ευαισθησία θέματα που απασχολούν τη σύγχρονη οικογένεια και ευρύτερα την κοινωνία.

Στα δέκα χρόνια παρουσίας της, η Οργάνωση έχει καταφέρει πολλά και σημαντικά για τις πενταμελείς οικογένειες μέσα από μια σωστή και λειτουργική σχέση με το κράτος. Επέφερε βελτιώσεις για τις τρίτεκνες οικογένειες που αναβάθμισαν την ποιότητα ζωής των μελών της.

Αναγνωρίζοντας την ανάγκη για ολιστική προσέγγιση της οικογενειακής και δημογραφικής πολιτικής, ειδικότερα στις σημερινές συνθήκες, η Κυβέρνηση προχώρησε στη σύσταση του Εθνικού Φορέα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής. Η Παγκύπρια Οργάνωση Πενταμελούς Οικογένειας είναι ένα από τα πιο ενεργά μέλη του Φορέα.

Αγαπητοί φίλοι,

Όπως γνωρίζεται η Κυβέρνηση σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, με τα δημόσια έσοδα δραστικά μειωμένα, έχει αποφασίσει σημαντικά μέτρα στήριξης της πενταμελούς οικογένειας όπως:

· η παραχώρηση δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για τις τρίτεκνες οικογένειες,
· η παραχώρηση έκτακτου επιδόματος τέκνου για τις πενταμελείς οικογένειες, ίσο με το ½ του μηνιαίου επιδόματος, και
· η θεσμοθέτηση ετήσιας χορηγίας προς την Οργάνωση.

Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε μια μεγάλη πρόκληση, την πρόκληση της στόχευσης των κοινωνικών παροχών. Γίνεται πολλή συζήτηση γύρω από αυτό το ζήτημα και αρκετή διαστρέβλωση των προθέσεων της Κυβέρνησης. Η παρούσα Κυβέρνηση προσπαθεί με τις ενέργειες της να ανταποκριθεί σε ένα αίτημα το οποίο προβάλλεται καθολικά και από τους πολίτες και από τις πολιτικές δυνάμεις. Το αίτημα είναι οι παροχές να δίνονται σε αυτούς που αποδεδειγμένα, με βάση τα εισοδήματά τους, δικαιούνται τέτοια στήριξη. Σε αυτή την προσπάθεια θέλω να υπογραμμίσω ότι η Κυβέρνηση έχει ως άξονα των ενεργειών της από τη μια να μην πληγούν οι οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα και ταυτόχρονα να λαμβάνεται υπόψη η σύνθεση της οικογένειας.

Ολοκληρώνοντας, θέλω να σας συγχαρώ για την πλούσια δράση, την επιμονή και το σθένος που σας χαρακτηρίζουν στη δράση σας. Ταυτόχρονα, θέλω να σας διαβεβαιώσω για την ετοιμότητά μας να συνεχίσουμε τον διάλογο και τη συνεργασία μαζί σας.