19/10/11

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια

19/10/2011
Δεν είναι ελπιδοφόρο το μήνυμα που μπορώ να δώσω σήμερα, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας αναφερόμενος στις απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό τις οποίες διεξάγει με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Ντερβίς ΄Ερογλου.



Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο από το χώρο διεξαγωγής των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Σήμερα, πρέπει να πω, επειδή είναι η προτελευταία συνάντηση πριν από τη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, έγινε μια ανασκόπηση των θέσεων των δύο πλευρών πάνω στα πιο σημαντικά ζητήματα που συναποτελούν το Κυπριακό. Στην εκτελεστική εξουσία οι διαφορές παραμένουν, εγώ λέγω ‘δυστυχώς’ – ξέρετε ότι έχει υπαναχωρήσει η τουρκική πλευρά από συμφωνηθέντα με τον κ. Ταλάτ και στο θέμα της εκτελεστικής εξουσίας και στο θέμα της εφαρμογής των τεσσάρων ελευθεριών.

Η συμφωνία μας με τον κ. Ταλάτ οδηγούσε τελικά στην πλήρη εφαρμογή όλων των τεσσάρων ελευθεριών στην ομοσπονδιακή Κύπρο, με μια μεταβατική περίοδο στο ενδιάμεσο. Στο περιουσιακό οι διαφορές επίσης είναι σημαντικές και παραμένουν και στα θέματα της ΕΕ. Διαπιστώνεται ότι είμαστε πολύ κοντά στα θέματα της νομοθετικής εξουσίας. Απομένει μια διαφορά η οποία μπορεί να επιλυθεί, κατά τη δική μου εκτίμηση, (και απομένουν) το θέμα της οικονομίας και το θέμα της εσωτερικής ασφάλειας. Από κει και πέρα μένει η τελευταία συνάντηση της Παρασκευής. Εύχομαι και ελπίζω ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά στη συνάντηση της Παρασκευής να έρθει με αναθεωρημένες τοποθετήσεις οι οποίες να μην ‘μυρίζουν’ ή να μην οδηγούν, συγκαλυμμένα, σε δύο κράτη, πράγμα το οποίο, αντιλαμβάνεστε, δεν μπορεί να γίνει με τίποτα αποδεκτό από την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Δεν είμαι λοιπόν ενθουσιασμένος σήμερα, αντίθετα, ενώ κατευθυνόμαστε προς την κατεύθυνση της Νέας Υόρκης δεν είναι ελπιδοφόρο το μήνυμα που μπορώ να δώσω σήμερα. Εύχομαι την Παρασκευή να μπορώ να το δώσω».