19/10/11

Ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στα εγκαίνια της 17ης Παγκύπριας Αγροτικής ΄Εκθεσης

19/10/2011







Η φετινή 17η Παγκύπρια Αγροτική Έκθεση αποτελεί συνέχεια ενός επιτυχημένου θεσμού πέραν των 30 χρόνων και είναι τιμή και χαρά μου να τελέσω σήμερα τα εγκαίνια αυτής της αναβαθμισμένης και εμπλουτισμένης Έκθεσης, η οποία συγκεντρώνει το ενδιαφέρον όχι μόνο των επαγγελματιών του κλάδου, αλλά και του κοινού ευρύτερα.

Η Αγροτική Έκθεση αποτελεί τον χώρο συνάντησης και ενημέρωσης για τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά στον σύγχρονο εξοπλισμό, τα μέσα και τα εφόδια για τον γεωργικό τομέα. Στόχος της είναι να αναδείξει τις προοπτικές που διανοίγονται για την περαιτέρω αγροτική ανάπτυξη της χώρας μας. Μέσα από την έκθεση αναδεικνύεται επίσης ο νέος ρόλος της γεωργίας, που επεκτείνεται πέρα από την πατροπαράδοτη γεωργική παραγωγή. Ο νέος αυτός ρόλος είναι πολύπλευρος και συνυφασμένος με τη διατήρηση της φυσιογνωμίας της υπαίθρου, τη διαφύλαξη της πολιτιστικής ταυτότητας του τόπου, αλλά και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Γνωρίζουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος και εκτιμούμε καθημερινά τις δυσκολίες που υπάρχουν, ιδίως λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που επηρεάζει και τη χώρα μας και ασφαλώς δεν θα μπορούσε παρά να επηρεάσει και τον αγροτικό τομέα. Στόχος μας είναι να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα αυτά με πρωτοβουλίες και πράξεις. Στόχος μας η δημιουργία ενός αειφόρου και καινοτόμου αγροτικού κόσμου. Αυτή η Κυβέρνηση αγωνίζεται καθημερινά προκειμένου ο αγροτικός μας κόσμος να βρει μέσα στην κυπριακή κοινωνία τη θέση που του αρμόζει.

Το έργο της Κυβέρνησης μας σε σχέση με την Αγροτική Πολιτική είναι όντως σημαντικό ιδιαίτερα μέσα στις πολύ δύσκολες οικονομικές συνθήκες που έχει διαμορφώσει η παγκόσμια οικονομική κρίση.

Η συνολική χρηματοδότηση των αγροτών μας κατά τα έτη 2008-2011 ήταν €497,87 εκατομμύρια εκ των οποίων τα €187,8 εκατομμύρια από ευρωπαϊκούς πόρους, ενώ τα €310,07 εκ. από εθνικούς πόρους. Επιπλέον, έγιναν εξοικονομήσεις €3.582.000 από διάφορα κονδύλια του προϋπολογισμού του Υπουργείου Γεωργίας και καταβλήθηκαν ως αποζημιώσεις για ζημιές που επισυνέβησαν τα έτη 2006 έως 2009 και αφορούσαν 5.500 αγροτικές οικογένειες.

Η νέα Κοινή Οργάνωση Αγοράς Οίνου και οι νέες δυνατότητες και εργαλεία που προκύπτουν μέσα από το Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης του Αμπελοοινικού τομέα 2009-2013, αξιοποιούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ώστε να καταστεί ο αμπελοοινικός τομέας πιο ανταγωνιστικός, πιο ελκυστικός και, σίγουρα, πιο δυναμικός. Προς την κατεύθυνση αυτή έχουν διατεθεί €6,5 εκατομμύρια και θα διατεθούν ακόμη €12,5 εκατομμύρια από κοινοτικούς πόρους. Επιπρόσθετα, για το Σχέδιο Εκρίζωσης των Αμπελώνων έχουν διατεθεί €10,5 εκατομμύρια από κοινοτικούς πόρους για τη διετία 2009-2010, ενώ για το 2011 θα διατεθούν ακόμη €2,4 εκατομμύρια. Παραμένουμε σταθερά στο πλευρό των παραγωγών με στόχο τον εκσυγχρονισμό, την ποιοτική αναβάθμιση του αμπελοοινικού τομέα και την ενίσχυση της οικονομικής και κοινωνικής τους θέσης.

Μέσω του Εθνικού Σχεδίου Πατατοκαλλιέργειας 2006-2008, το οποίο προωθεί διαρθρωτικού χαρακτήρα βελτιώσεις που θα βοηθήσουν τόσο τη μεσοπρόθεσμη, όσο και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του τομέα, διατέθηκε στους δικαιούχους πατατοπαραγωγούς μας το συνολικό ποσό των €2,15 εκατομμυρίων, ενώ πολύ σύντομα θα διατεθεί επιπρόσθετο ποσό ύψους €1,2 εκατομμυρίων. Επιπρόσθετα, προωθείται η εφαρμογή του νέου Εθνικού Σχεδίου Πατατοκαλλιέργειας, συνολικής δαπάνης €4,2 εκατομμυρίων που τυγχάνει εφαρμογής παράλληλα με το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013.

Στον τομέα της μελισσοκομίας εφαρμόζονται δράσεις του συγχρηματοδοτούμενου από την Ευρωπαϊκή Ένωση Μελισσοκομικού Προγράμματος. Μέσα από την εφαρμογή του καταβλήθηκε στους δικαιούχους ποσό ύψους €540.000, ενώ παράλληλα έχει προκηρυχθεί Πρόγραμμα για την περίοδο 2011-2013 με προϋπολογισμό €699.000. Στόχος είναι να πετύχουμε βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τομέα, αναδεικνύοντας την προστιθέμενη υψηλής αξίας ποιότητα των μελισσοκομικών μας προϊόντων, ενώ, παράλληλα, διασφαλίζεται το εισόδημα των μελισσοκόμων μας.

Επίσης προωθείται τροποποιητική νομοθεσία που προνοεί την κάλυψη πρόσθετων κινδύνων σε ασφαλισμένες καλλιέργειες, την αύξηση των συντελεστών αποζημίωσης του παγετού και της ανομβρίας, καθώς και την κατηγοριοποίηση των ασφαλισμένων καλλιεργειών σε υψηλού και χαμηλού κινδύνου.

Ενθαρρύνεται η προώθηση της εγγραφής παραδοσιακών προϊόντων μας ως Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) ή ως Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) για την ευρωπαϊκή κατοχύρωση τους, ενισχύοντας και διασφαλίζοντας ταυτόχρονα το εισόδημα των παραγωγών. Θεσπίστηκε Νόμος για την αναγνώριση γεωργικών προϊόντων και τροφίμων ως Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα (ΕΠΙΠ).

Παράλληλα, προχωρούμε με την υλοποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013, με συνολικό προϋπολογισμό €329 εκ. το οποίο αποτελεί το πιο σημαντικό εργαλείο για την αγροτική ανάπτυξη. Μέσω του Προγράμματος αυτού παρέχονται κίνητρα στους αγρότες και στις αγρότισσες για τον εκσυγχρονισμό των γεωργοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις αγροτικές περιοχές, τη βελτίωση του περιβάλλοντος και του τοπίου, καθώς και για την προώθηση στρατηγικών τοπικής ανάπτυξης. Ο αγροτικός πληθυσμός εξασφαλίζει τα μέσα και τη δυνατότητα για πολυαπασχόληση στην ύπαιθρο, που του επιτρέπουν να ανταποκριθεί με επιτυχία στον πολυλειτουργικό του ρόλο.

Όσον αφορά τον κτηνιατρικό τομέα, για αντιμετώπιση της τρομώδους νόσου των αιγοπροβάτων εφαρμόζεται Σχέδιο Δράσης το οποίο αποσκοπεί στην αντιμετώπιση της νόσου, με τρόπο ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα στην κυπριακή αγορά όσον αφορά την επάρκεια κρέατος, γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη σήμανση των κρεάτων για αποφυγή της αισχροκέρδειας σε βάρος των καταναλωτών. Στο πλαίσιο αυτό διασφαλίζεται ότι όλα τα σφάγια φέρουν σφραγίδα προέλευσης διαφορετικού χρώματος από εκείνη των ντόπιων, η οποία δηλώνει τη χώρα προέλευσης τους. Επίσης, λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα αποτροπής της εισόδου νέων ζωικών ασθενειών.

Μια άλλη καινοτομία είναι η διαχείριση των ζωικών υποπροϊόντων που δεν προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση. Σύμφωνα με τις πρόνοιες της ευρωπαϊκής νομοθεσίας προβλέπονται διάφορες χρήσεις ή τρόποι απόρριψης των ζωικών υποπροϊόντων, ανάλογα με την επικινδυνότητα τους. Οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Γεωργίας για την εφαρμογή της πιο πάνω νομοθεσίας έχουν αδειοδοτήσει μονάδες παραγωγής βιοαερίου. Οι υφιστάμενες μονάδες χρησιμοποιούν τα ζωικά υποπροϊόντα ως πρώτη ύλη και παράγουν βιοαέριο μετά από ζύμωση, το οποίο στη συνέχεια χρησιμοποιείται σε γεννήτριες για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που διοχετεύεται στο σύστημα παροχής της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου. Αυτό συμβάλλει στον στόχο που έχει θέσει το κράτος, όπως μέρος της κάλυψης της παραγωγής ενέργειας θα γίνεται από ανανεώσιμες πηγές. Η ενέργεια αυτή κατατάσσεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και δεν επιβαρύνει το περιβάλλον.

Η κατάλληλη διαχείριση και αξιοποίηση των δασών είναι στο επίκεντρο της πολιτικής μας. Για τον σκοπό αυτό εγκρίθηκε πρόσφατα από το Υπουργικό Συμβούλιο η νέα δασική νομοθεσία η οποία θα υποβληθεί σύντομα στη Βουλή για ψήφιση. Μέσα από τη νέα νομοθεσία θα δημιουργηθεί ένα συμβουλευτικό δασικό Σώμα, όπου θα συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς οι οποίοι διαμορφώνουν τη δασική πολιτική. Μερικές από τις αλλαγές είναι η θεσμοθέτηση της Επιτροπής Επέκτασης των Δασών που εξετάζει και υποβάλλει προτάσεις για κήρυξη χαλίτικης γης σε κρατικό δάσος, ο εκσυγχρονισμός στις κατηγορίες δασικών προστατευόμενων περιοχών ώστε να συνάδουν με τη διεθνή ονοματολογία.

Παράλληλα, για την προστασία των δασικών μας περιοχών ενισχύθηκαν τα μηχανικά και πτητικά μέσα με την εγκατάσταση και λειτουργία του αυτόματου συστήματος ανίχνευσης πυρκαγιών στην περιοχή του Ακάμα, την εγκατάσταση και λειτουργία του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών, την αγορά δεύτερου πυροσβεστικού αεροπλάνου αξίας €1,3 εκατομμυρίων και τον εκσυγχρονισμό του στόλου των πυροσβεστικών οχημάτων του Τμήματος Δασών, τον οποίο ενισχύσαμε ακόμη περισσότερο με την παραλαβή εννέα νέων μεγάλων πυροσβεστικών οχημάτων αξίας €1 εκατομμυρίου.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Κυβέρνησης βρίσκεται και η αλιευτική πολιτική. Φέτος εγκαινιάσαμε το Αλιευτικό Καταφύγιο Ζυγίου, το οποίο κατασκευάστηκε με πρώτιστο στόχο την εξυπηρέτηση των επαγγελματιών ψαράδων, ενώ έμμεσα προσφέρει δυνατότητες οικονομικής ανάπτυξης για τις κοινότητες της ευρύτερης περιοχής. Αυτή τη στιγμή ελλιμενίζονται και εξυπηρετούνται πλήρως στο αλιευτικό καταφύγιο όλα τα επαγγελματικά σκάφη της παράκτιας αλιείας και σκάφη τα οποία κατέχουν άδεια αλιείας Γ, ενώ παρέχονται θέσεις ελλιμενισμού στα σκάφη πολυδύναμης αλιείας, όταν αυτά δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή του Ζυγίου.

Μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλιείας (ΕΤΑ) υλοποιείται το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας 2007-2013 του οποίου ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 39,5 εκ. ευρώ. Μέσα από το Ταμείο αυτό δίνονται σημαντικές οικονομικές ενισχύσεις στον τομέα της Αλιείας, της Υδατοκαλλιέργειας, της Μεταποίησης και Εμπορίας αλιευτικών προϊόντων, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του αλιευτικού τομέα, τη βιώσιμη διαχείριση των αλιευτικών αποθεμάτων και την αειφόρο ανάπτυξη της υδατοκαλλιέργειας.

Ο αναδασμός στη σαραντάχρονη πορεία του έδωσε λύση σε χρόνια ιδιοκτησιακά προβλήματα που εμπόδιζαν την αξιοποίηση της γεωργικής γης και έθεσε τις βάσεις για αύξηση της παραγωγικότητας και μείωση του κόστους παραγωγής, παράμετροι ιδιαίτερα σημαντικές τώρα που η Κύπρος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο αναδασμός αποτελεί το κυριότερο σχέδιο υποδομής για την αγροτική ανάπτυξη. Στο πλαίσιο αυτό, κατά την περίοδο της τελευταίας τριετίας, ολοκληρώθηκε η εφαρμογή του Σχεδίου του Αγροτικού Αναδασμού σε επτά νέες περιοχές, ενώ υλοποιείται η εφαρμογή σε ακόμη έντεκα περιοχές. Παράλληλα, προωθείται η εισαγωγή του θεσμού του Αστικού Αναδασμού.

Σημαντικό επίσης μέλημα μας αποτελεί η προστασία και διαχείριση του περιβάλλοντος. Εργαζόμαστε πάνω στον τομέα της ορθής διαχείρισης των αποβλήτων και του ελέγχου της ρύπανσης. Όσον αφορά τη διαχείριση αποβλήτων βρίσκονται ήδη σε εφαρμογή ολοκληρωμένα συστήματα διαχείρισης ρευμάτων αποβλήτων, τα οποία ακολουθούν τις βασικές αρχές της ιεραρχίας της διαχείρισης: τη μείωση, την επαναχρησιμοποίηση, την ανακύκλωση, την ανάκτηση ενέργειας και την τελική διάθεση. Επίσης προωθείται το Εθνικό Σχέδιο μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Αναμένεται ότι το 2012 το κράτος θα προχωρήσει στη δημοπράτηση δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, εντάσσοντας, εκτός των άλλων εγκαταστάσεων, και τις αερομεταφορές, από όπου μπορούμε να έχουμε και επιπλέον εισοδήματα.

Ο σεβασμός για το περιβάλλον είναι μια έννοια που πρέπει να διαπερνά όλες τις πολιτικές μας ως κράτος αλλά και ως κοινωνία ευρύτερα. Κύριος άξονας της περιβαλλοντικής πολιτικής είναι η εφαρμογή της Αναθεωρημένης Στρατηγικής για την Αειφόρο Ανάπτυξη, όπως αυτή έχει εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Το 2012, κατά το οποίο η Κύπρος αναλαμβάνει την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα ετοιμαστεί σχετικό έγγραφο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα περιλαμβάνει αξιολόγηση της κοινοτικής πολιτικής για το νερό με βάση την αναθεώρηση της πολιτικής για την ξηρασία και λειψυδρία, αξιολόγηση της εφαρμογής της οδηγίας-πλαισίου για τα νερά και αξιολόγηση των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή για τα νερά. Θα εργαστούμε μεθοδικά για την ετοιμασία της Στρατηγικής που θα καθορίσει την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα νερά, με την ενσωμάτωση όλων των απαραίτητων παραμέτρων, που περιλαμβάνει και χρηματοδοτικό μέσο το οποίο αφορά την αντιμετώπιση των συνεπειών της λειψυδρίας.

Οι κλιματικές αλλαγές που ήδη επηρεάζουν δραματικά τον τόπο μας, καθιστούν τον παράγοντα της διάθεσης νερού ακόμη πιο κρίσιμο. Η υδατική πολιτική της Κυβέρνησης έχει θέσει ως στόχο την επίλυση του υδατικού προβλήματος της Κύπρου. Κύριοι άξονες της λύσης είναι η κατασκευή Μονάδων Αφαλάτωσης, η κατασκευή Φραγμάτων, η χρήση του ανακυκλωμένου νερού στη γεωργία, η αξιοποίηση των ομβρίων υδάτων, καθώς και ο Νόμος για την Ενιαία Διαχείριση των Υδάτων.

Στα πλαίσια αυτά, η Κυβέρνηση προχώρησε στην κατασκευή σημαντικών υδατικών έργων τα οποία θα συμβάλουν τα μέγιστα στην οικονομία και ευημερία των πολιτών, όπως είναι οι αφαλατώσεις Επισκοπής και Βασιλικού, καθώς και τα έργα μεταφοράς του αφαλατωμένου νερού από τις αφαλατώσεις αυτές, προς περιοχές της Λευκωσίας, Λάρνακας και Λεμεσού. Επίσης, άρχισε η κατασκευή του φράγματος Σολέας, ένα αίτημα των κατοίκων για τα τελευταία πενήντα χρόνια, το οποίο σκοπό έχει την εκμετάλλευση της απορροής του ποταμού Καρυώτη, προμηθεύοντας επαρκείς ποσότητες νερού για άδρευση μιας περιοχής 8 χιλιάδων δεκαρίων.

Το 2012 με την αποπεράτωση των Μονάδων Αφαλάτωσης, που έχουν δρομολογηθεί, η πλήρης απεξάρτηση της ύδρευσης από τις βροχοπτώσεις θα είναι γεγονός, ενώ όλο και μεγαλύτερες ποσότητες νερού των φραγμάτων θα χρησιμοποιούνται για την κάλυψη αρδευτικών αναγκών. Η ύδρευση θα απεξαρτηθεί πλήρως από τη βροχόπτωση και τις καιρικές συνθήκες.

Παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει άλματα προς την κατεύθυνση της αειφόρου διαχείρισης των υδάτων, ιδιαίτερη έμφαση δώσαμε και δίνουμε στην κοινωνική ευαισθητοποίηση στο θέμα του νερού. Η καλλιέργεια υδατικής συνείδησης αποτελεί συνεχές μέλημα της Κυβέρνησης, που μέσω του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων πραγματοποιεί εκστρατεία ενημέρωσης της μαθητιώσας νεολαίας με διαλέξεις στα σχολεία.

Η Κυβέρνηση είναι πάντοτε σε συνεχή επαφή με τον αγροτικό κόσμο. Έχει θέσει στο επίκεντρο της πολιτικής της τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της υπαίθρου, την αειφόρο και βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη. Πάγιος στόχος και αμετάθετη επιδίωξη μας είναι, στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων του κράτους, να δώσουμε νέες δυνατότητες και ευκαιρίες στον αγροτικό μας κόσμο για ανάπτυξη. Γνωρίζουμε και αναγνωρίζουμε ότι στον αγροτικό τομέα υπάρχουν δυσκολίες. Οι ασφυκτικές πιέσεις που δεχόμαστε από τη διεθνή αγορά, οι ραγδαίες κλιματικές αλλαγές, οι οποίες δημιουργούν κενά και αδυναμίες σε ένα ουσιαστικό προγραμματισμό της αγροτικής παραγωγής, οι Κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι τοποθετούν συγκεκριμένα πλαίσια στις δυνατότητες των κρατών μελών για την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος είναι μερικές από αυτές τις αδυναμίες. Για να ορθοποδήσει σε αυτό το νέο περιβάλλον, ο αγροτικός τομέας της Κύπρου έπρεπε να αναδομηθεί και να εκσυγχρονιστεί εκ βάθρων.

Οι στόχοι που θέσαμε υλοποιούνται πάντοτε με τη στενή συνεργασία της Κυβέρνησης, των αρμόδιων κυβερνητικών υπηρεσιών, των φορέων, των Αγροτικών Οργανώσεων και όλων των εκπροσώπων των αγροτών μας. Οικοδομούμε ένα καλύτερο μέλλον με έργα ακόμη και μέσα στις σημερινές, δύσκολες οικονομικά συνθήκες. Σχεδιάζονται και υλοποιούνται σημαντικά έργα με στόχο την ανάπτυξη, τον εκσυγχρονισμό και την προσφορά ευκαιριών απασχόλησης.

Για όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ακολουθεί μια ιδιαίτερα εντατική περίοδος διαβουλεύσεων για την οριστικοποίηση της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο για την Κύπρο η οποία θα αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης το δεύτερο εξάμηνο του 2012, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για το μέλλον της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Απώτερος στόχος μας είναι η ανασυγκρότηση του αγροτικού χώρου μέσω μιας δυναμικής και βιώσιμης πράσινης ανάπτυξης, η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της υπαίθρου, η ενίσχυση του εισοδήματος τους, η ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς αλλά και η προστασία και βελτίωση του φυσικού περιβάλλοντος.

Όλα αυτά τα επιτεύγματα της αγροτικής μας πολιτικής, απαιτούν ιδιαίτερη σημασία γιατί επιτεύχθηκαν σε ένα εξαιρετικά δύσκολο οικονομικό περιβάλλον τόσο διεθνώς όσο και στην Κύπρο. Εκεί που σε πολλές άλλες χώρες ένεκα σοβαρών περικοπών ο ρόλος του Κράτους συρρικνώνεται επικίνδυνα, εμείς κατορθώσαμε να δώσουμε μια ισχυρή ώθηση στους αγρότες μας με κεντρικό και αποτελεσματικό σχεδιασμό και εκτέλεση δαπανώντας τα αναγκαία κονδύλια.

Ολοκληρώνοντας θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς όλους όσοι συνέβαλαν στη διοργάνωση της φετινής Παγκύπριας Αγροτικής Έκθεσης για την παρουσίαση και το επιτυχημένο αποτέλεσμα της συνεργασίας τους. Συγκεκριμένα, ένα μεγάλο ευχαριστώ στις Αγροτικές Οργανώσεις, στο Συνεργατικό Κίνημα, στο ΚΕΒΕ, στους ιδιώτες εκθέτες και σε όλες τις κυβερνητικές υπηρεσίες για την πολύτιμη συνδρομή τους στην επιτυχία της φετινής έκθεσης την οποία θεωρώ αδιαμφισβήτητη.