13/10/11

Χαιρετισμός του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νεοκλή Συλικιώτη στην επιστημονική ημερίδα «Η Κύπρος πρότυπο κέντρο διεπιστημονικής έρευνας και σπουδών για τη βιώσιμη ανάπτυξη»
13/10/2011





Αρχικά επιτρέψετε μου να ευχαριστήσω τους διοργανωτές για την πρόσκληση σας στη σημερινή επιστημονική ημερίδα και, ταυτόχρονα, να σας συγχαρώ για την εξαιρετική αυτή πρωτοβουλία σας, που είμαι βέβαιος ότι θα αποδειχθεί πολλαπλώς ωφέλιμη σε όλους εμάς που έχουμε εντάξει στις άμεσες προτεραιότητες μας τα ζητήματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη στην Κύπρο.

Τα τελευταία χρόνια, κυρίως μετά την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Κύπρος παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τα τεκταινόμενα στο πεδίο της στρατηγικής για τη διασφάλιση της βιώσιμης ανάπτυξης. Η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί πρωταρχικό στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως τέτοιος καταγράφεται στην ίδια τη Συνθήκη της Λισαβόνας και διέπει πλέον όλες τις πολιτικές και τις δράσεις της Ένωσης.

Κατά τρόπο ανάλογο, η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί κεντρικό άξονα της αναπτυξιακής πολιτικής της Κυβέρνησης Χριστόφια. Κατά συνέπεια, οι πολιτικές μας για την περαιτέρω οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του τόπου διαμορφώνονται λαμβάνοντας και υλοποιούνται στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής για προστασία του ευρύτερου περιβάλλοντος, και τη δημιουργία βιώσιμων οικισμών διαφόρων κλιμάκων, προς όφελος μιας κοινωνίας πολιτών όπου όλοι απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα και αισθάνονται ασφάλεια και εμπιστοσύνη τόσο για το δικό τους μέλλον, όσο και το μέλλον των παιδιών τους.

Αναλαμβάνοντας τη διακυβέρνηση του τόπου μας πριν από τρισήμισι χρόνια περίπου, διαπιστώσαμε πως ορθά στο Πρόγραμμα Διακυβέρνησης του Προέδρου Χριστόφια περιλήφθηκε ως κεντρικός άξονας κυβερνητικής προτεραιότητας η μεταρρύθμιση του Πολεοδομικού Συστήματος, αναφορικά με τον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό της Κύπρου. Υπενθυμίζω πως στο Πρόγραμμα Διακυβέρνησης προνοείται η συμπλήρωση της ιεραρχίας των Σχεδίων Ανάπτυξης που καθορίζονται στην πολεοδομική νομοθεσία, αλλά, εξίσου σημαντικά, προνοείται και η ανακατανομή ρόλων, εξουσιών και αρμοδιοτήτων στο επίπεδο του πολεοδομικού σχεδιασμού, ώστε αυτός να βρίσκεται πλησιέστερα στον πολίτη.

Μέχρι σήμερα η κύρια προσπάθεια και το νομοθετικό έργο του Υπουργείου Εσωτερικών επικεντρώθηκαν σε κάποια επείγοντα ζητήματα, όπως ο εκσυγχρονισμός και η απλοποίηση των μηχανισμών και διαδικασιών άσκησης πολεοδομικού ελέγχου, η εισαγωγή νέων προτύπων ρυθμίσεων στη διαδικασία τροποποίησης των Σχεδίων Ανάπτυξης, ώστε να εισαγάγουμε ποιότητες συμμετοχικότητας, διαφάνειας και δημοκρατικότητας στο σύστημα πολεοδομικού σχεδιασμού, η δημοσίευση των Τοπικών Σχεδίων τρίτης γενιάς στους μεγάλους Δήμους, και η αντιμετώπιση των παθογενειών του συστήματος αδειοδότησης και εγγραφής εκσυγχρονισμών τίτλων ιδιοκτησίας για δεκάδες χιλιάδες οικοδομές και ακίνητα σε ολόκληρη την Κύπρο.

Έχοντας ήδη συμπληρώσει σε πολύ μεγάλο βαθμό το έργο μας σε αυτούς τους τομείς, τώρα πια προχωρούμε με ταχύτητα στην τροποποίηση της πολεοδομικής νομοθεσίας, ώστε να γίνει επιτέλους εφικτή η εκπόνηση και δημοσίευση του Σχεδίου για τη Νήσο και των Περιφερειακών Σχεδίων για ευρείες περιοχές της Κύπρου, η θεσμοθέτηση των Ρυθμιστικών Σχεδίων και η σταδιακή κατάργηση της Δήλωσης Πολιτικής, αφού θα αντικατασταθεί με άλλους τύπους Σχεδίων που θα εξειδικεύονται στις επιμέρους περιοχές αναφοράς τους.

Στο Υπουργείο Εσωτερικών έχουμε πλήρη κατανόηση και εκτίμηση τόσο της αναγκαιότητας όσο και της χρησιμότητας του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου, ως εργαλείου για τη λήψη πολύ σημαντικών αποφάσεων αναφορικά με την ανάπτυξη του τόπου μας. Μεγάλα χωροθετικά ζητήματα που αφορούν τους Χώρους Ολοκληρωμένης Διαχείρισης των αστικών αποβλήτων, τη χωροθέτηση αιολικών ή φωτοβολταϊκών πάρκων, γηπέδων γκολφ, μαρίνων και άλλων υποδομών ελλιμενισμού σκαφών, δικτύων και σταθμών μεταφοράς ενέργειας, κ.ά. θα μπορούσαν να μελετηθούν ολοκληρωμένα και συνολικά μόνο στη βάση ενός εθνικού χωροταξικού σχεδιασμού που θα κατένειμε τις δυνατότητες, τις προοπτικές και τις επιβαρύνσεις μέσα στον χώρο κατά τρόπο ισόρροπο, βιώσιμο και αποτελεσματικό.

Μέσω του ιδίου Σχεδίου ή των επιδιωκόμενων Περιφερειακών Σχεδίων είναι δυνατό να διαχειριστούμε ζητήματα όπως την εφαρμογή της Στρατηγικής για την Τουριστική Ανάπτυξη, την αειφόρο αξιοποίηση των αποθεμάτων ορυκτών και λατομικών υλικών που υπάρχουν στην Κύπρο, την ολιστική και βιώσιμη διαχείριση των παράκτιων Ζωνών της Νήσου κ.ά. Επιπρόσθετα, θα μπορούσαμε να πάρουμε κρίσιμης σημασίας αποφάσεις αναφορικά με τις χωροταξικές και αναπτυξιακές πολιτικές για τη σμίκρυνση των διαφορών μεταξύ των πλεονεκτικών και των μειονεκτούντων περιοχών της Κύπρου, ακόμη και για τις πολιτικές και τις προτεραιότητες που θα συμβάλουν στην επιτυχή αντιμετώπιση των προκλήσεων οι οποίες θα προκύψουν τη μέρα μετά την επανένωση της Κύπρου μας σε ένα ενιαίο αναπτυξιακό και λειτουργικό σύνολο.
Θεωρώ αναγκαίο να υπογραμμίσω πως στη δική μας αντίληψη, στη βιωσιμότητα οποιασδήποτε πολιτικής ή σχεδιασμού συμβάλλει και ο τρόπος κατανομής των εξουσιών εκπόνησης και έγκρισης των διαφόρων τύπων Σχεδίων Ανάπτυξης. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, με βάση τις πολιτικές θέσεις του Προγράμματος Διακυβέρνησης, επιδιώκουμε να επιτρέψουμε σε τοπικές κοινωνίες, μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να συμμετάσχουν πιο άμεσα στην ευθύνη του σχεδιασμού του μέλλοντος των περιοχών τους. Αυτές οι επιδιώξεις μας έτυχαν εφαρμογής σε όλες τις επιμέρους πολιτικές που εφαρμόζουμε, είτε αυτές αφορούν τη ριζική μεταρρύθμιση του χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είτε τη χωροθέτηση των διαφόρων έργων στο πλαίσιο υλοποίησης της στρατηγικής για ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών οικιακών αποβλήτων, είτε ακόμη την εκπόνηση των Τοπικών Σχεδίων τρίτης γενιάς, κ.ά.

Καταλήγοντας, θέλω να σας διαβεβαιώσω πως στο στόχο που θέσατε η Κύπρος να αναδειχθεί σε πρότυπο κέντρο έρευνας, σπουδών και εφαρμογών για τη βιώσιμη ανάπτυξη, στο πρόσωπο του πολιτικού προϊστάμενου του Υπουργείου Εσωτερικών έχετε έναν ένθερμο υποστηρικτή και σταθερό σύμμαχο.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες της σημερινής Ημερίδας.