13/10/11

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας
13/10/2011
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπερασπίζεται το Σύνταγμα και τις βασικές αρχές είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας, επισημαίνοντας ότι ο διεθνής παράγοντες εκτιμά τις προσπάθειες που καταβάλλει ο ίδιος και η Κυβέρνηση για λύση του Κυπριακού.



Σε δηλώσεις του στο περιθώριο του Φόρουμ του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ), που πραγματοποιείται στη Λεμεσό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος ενωρίτερα είχε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης του ΣτΕ κ. Thorbjorn Jagland και με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας κ. Kostyantyn Gryshchenko, ο οποίος προεδρεύει του Συμβουλίου Υπουργών του ΣτΕ, είπε ότι «ο κ. Jagland ως Γενικός Γραμματέας του ΣτΕ τοποθετήθηκε με σαφήνεια και στη διάρκεια της προσφώνησης του προς το Συνέδριο. Τον ευχαριστώ. Διότι κάποιοι, δυστυχώς, μόνο από έξω εκτιμούν τις προσπάθειες μας και τη συνέπεια μας και τον αγώνα μας για εξεύρεση λύσης του κυπριακού προβλήματος και θέλω να ευχαριστήσω τον Γενικό Γραμματέα του ΣτΕ. Και εμείς βέβαια συμβάλλουμε στον ανασχηματισμό του Συμβουλίου. Γίνεται μια τέτοια προσπάθεια για περαιτέρω αλλαγές στις διαδικασίες και στον τρόπο λειτουργίας του ΣτΕ και μου εξέφρασε τη μεγάλη του εκτίμηση διότι η Κυπριακή Δημοκρατία στηρίζει, υποστηρίζει και διαδραματίζει θετικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια. Αντιλαμβάνεστε ότι τούτα είναι θετικά στοιχεία τα οποία προκαλούν ευχαρίστηση».

Ερωτηθείς για τη συνάντηση του με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «ο Υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας προεδρεύει του Συμβουλίου των Υπουργών. Υπό αυτή την ιδιότητα του, αλλά και υπό την ιδιότητα μιας φίλης χώρας την οποία ο Πρόεδρος έχει επισκεφθεί πρόσφατα, έχουν ληφθεί συγκεκριμένες αποφάσεις για την παραπέρα ανάπτυξη των παραδοσιακά φιλικών σχέσεων μεταξύ Ουκρανίας και Κύπρου. Είχαμε τη συνάντηση, ανασκοπήσαμε τις διμερείς σχέσεις και βεβαίως και παρουσία της Υπουργού Εξωτερικών κας Κοζάκου Μαρκουλλή και μαζί θα αναλάβουν την παραπέρα προώθηση στην πράξη, συμφωνιών, στις οποίες έχουμε καταλήξει με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια της επίσκεψης μου. Εκφράστηκε από τον Υπουργό, όπως και από τον Γενικό Γραμματέα του ΣτΕ, στήριξη προς την Κυπριακή Δημοκρατία και στις προσπάθειες μας για επανένωση του νησιού».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι οι τοποθετήσεις των δύο αξιωματούχων φέρουν ιδιαίτερη βαρύτητα υπό το φως και των απειλών της Τουρκίας σε σχέση με το θέμα του φυσικού αερίου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «ασφαλώς. Μα έξω πάμε πολύ καλά. Είναι μέσα που δεν βρίσκουμε κοινή γλώσσα και συνεννόηση. Είναι μέσα που τίποτε καλό δεν κάνει ο Πρόεδρος. Έξω όλοι λένε ότι κάνει πολλά καλά ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ως Κυπριακή Δημοκρατία, την οποία εκπροσωπεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στο ΣτΕ και στον διεθνή οργανισμό και παντού. Βλέπετε τη στάση που τηρούν χώρες μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, μη Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, χώρες μέλη της Ευρώπης και της ΕΕ, του ΣτΕ, σε ό,τι αφορά ακριβώς τις προσπάθειες μας για ανεύρεση φυσικού αερίου, ως προσπάθεια υλοποίησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ακόμη και για τούτο μπορεί να έχουμε κριτική».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ακούγεται πολύ πικραμένος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τα όσα συμβαίνουν, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «είμαι πολύ πικραμένος. Έχουμε έναν Πρόεδρο που είναι ευαίσθητος. Αλλά έχουμε και έναν Πρόεδρο ο οποίος υπερασπίζεται το Σύνταγμα και βασικές αρχές και αυτό το μήνυμα θέλω να το δώσω με σαφήνεια».

Ερωτηθείς πότε θα μεταβεί στην πλατφόρμα από όπου γίνονται οι γεωτρήσεις για ανεύρεση φυσικού αερίου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «αν θα πάω στην πλατφόρμα θα πάτε πρώτοι και θα με περιμένετε».

Σε ερώτηση πότε θα αρχίσουν οι διαδικασίες για τον δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε: «όταν τα επίσημα χείλη θα προφέρουν το πότε θα το ακούσετε».