12/10/11

Ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στο 18ο Συνέδριο Κοινωνικής Ασφάλισης, Ταμείων Συντάξεων και Πρόνοιας

12/10/2011





Αποτελεί χαρά και τιμή για μένα η πρόσκληση να απευθύνω την εναρκτήρια ομιλία στο φετινό Συνέδριο του Οίκου Muhanna με θέμα «Αντιμετώπιση των σημερινών προκλήσεων στα συστήματα κοινωνικής προστασίας και συνταξιοδοτικών παροχών».

Κάποιος λείπει από το φετινό Συνέδριο – αυτός του οποίου το όνομα συνδέθηκε με την παρουσία του Οίκου Muhanna στην Κύπρο. Ο αείμνηστος Γεώργιος Ψαράς έφυγε από αυτόν τον κόσμο απρόσμενα και πρόωρα. Ο Γιώργος θα μείνει στη μνήμη μας για τη σημαντική συμβολή του όχι μόνο στον κοινωνικό διάλογο και στην αντιμετώπιση θεμάτων κοινωνικής ασφάλισης αλλά επίσης και στην αναβάθμιση του επαγγέλματος του αναλογιστή στην Κύπρο.

Το σύστημα κοινωνικής προστασίας και, ιδιαίτερα, τα συστήματα συνταξιοδότησης αποτελούν έναν από τους βασικούς πυλώνες στους οποίους οι σύγχρονες κοινωνίες έχουν οικοδομήσει τις κοινωνικές και συνταξιοδοτικές πολιτικές τους.

Μείζονες προκλήσεις για την κοινωνική προστασία, που βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι η παγκόσμια οικονομική κρίση, οι πιέσεις στα δημόσια οικονομικά που σχεδόν όλες οι χώρες διέρχονται, η γήρανση του πληθυσμού μαζί με τα χαμηλά ποσοστά γεννήσεων, η αυξημένη ανεργία, η μετανάστευση και πολλοί άλλοι οικονομικοί και κοινωνικοί παράγοντες.

Για να αντιμετωπίσουμε τις πολλές και ποικίλες προκλήσεις, πιστεύουμε ότι η προσήλωση σε βασικές αρχές που διέπουν τα συστήματα κοινωνικής προστασίας είναι ζωτικής σημασίας. Οι αρχές αυτές είναι οι καθολικές εισφορές και ωφελήματα, η κοινωνική και διαγενεακή αλληλεγγύη. Ταυτόχρονα, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην επάρκεια και τη βιωσιμότητα, ιδιαίτερα εν όψει των σημερινών οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών.

Στην Κύπρο, έχουμε κατορθώσει να οικοδομήσουμε ένα σχετικά υγιές σύστημα κοινωνικής ασφάλισης μέσω του κοινωνικού διαλόγου και της τριμερούς συνεργασίας. Ο καθολικός χαρακτήρας του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων διασφαλίζει το δικαίωμα σε συντάξεις και βραχυπρόθεσμα κοινωνικά ωφελήματα για όλους τους ασφαλισμένους. Επιπρόσθετα, τα επαγγελματικά συνταξιοδοτικά σχέδια και ταμεία προνοίας διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο.

Ως αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων και διαλόγου με το συνδικαλιστικό κίνημα και τις εργοδοτικές οργανώσεις, έγιναν τροποποιήσεις μέσα στο 2009 που βελτίωσαν τη βιωσιμότητα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Επιπλέον, κάνουμε άλλο ένα σημαντικό βήμα – τη δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου για την επενδυτική πολιτική του Ταμείου.

Ένα δομικό και θεσμικό μέτρο ζωτικής σημασίας είναι η πρόσφατη απόφαση, η οποία και πάλι επετεύχθη μέσα από τον κοινωνικό διάλογο, να ενταχθούν στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων όλοι οι νεοεισερχόμενοι στη Δημόσια Υπηρεσία και στον ημικρατικό τομέα με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις με τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να σημειώσουμε τη ψήφιση νόμου για τα επαγγελματικά συνταξιοδοτικά σχέδια, η οποία έχει συμβάλει στην καλύτερη και πιο επαγγελματική εποπτεία και διαχείριση των Ταμείων αυτών.

Αγαπητοί προσκεκλημένοι,
Αγαπητοί φίλοι,

Είμαι βέβαιος ότι οι επόμενοι ομιλητές θα μεταφέρουν την εξειδικευμένη και επιστημονική τους γνώση πάνω στο αντικείμενο του σημερινού Συνεδρίου. Αυτό που θα ήθελα να συμμεριστώ μαζί σας είναι η ανάγκη όπως τα συστήματα κοινωνικής προστασίας και ειδικότερα τα συνταξιοδοτικά συστήματα αντιμετωπίζονται ως βασικές συνιστώσες στον στόχο της προώθησης της κοινωνικής συνοχής και της καταπολέμησης της φτώχειας. Έχουμε ανάγκη από βιώσιμα και οικονομικώς ισχυρά Ταμεία, ώστε να διασφαλίσουμε τις συντάξεις και τα ωφελήματα των δικαιούχων. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, η διαφάνεια και ο επαγγελματισμός στη διαχείριση των διαφόρων σχεδίων είναι υψίστης σημασίας. Είναι γι’ αυτό που ο ρόλος των επαγγελματιών στον τομέα αυτό καθίσταται ολοένα και πιο απαραίτητος.

Καταλήγοντας, εύχομαι κάθε επιτυχία στο Συνέδριο, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η περιεκτική του θεματογραφία θα εμπλουτίσει τις γνώσεις σας και θα σας καταστήσει ικανούς να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις που το σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων και επαγγελματικών συντάξεων παρουσιάζει σήμερα.

Σημ.: Την ομιλία διάβασε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα Σωτηρούλα Χαραλάμπους.