8/9/11

Διευκρινιστική ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών για τηλεγράφημα του Πρακτορείου Reuters
07/09/2011





Το Υπουργείο Οικονομικών επιθυμεί να αναφερθεί σε σημερινό (7 Σεπτ. 2011) τηλεγράφημα του Πρακτορείου Reuters που αναφέρεται σε δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών σχετικά με πιθανολογούμενο αίτημα της Κύπρου προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για την επαναγορά ομολόγων της Κυπριακής Δημοκρατίας από τη δευτερογενή αγορά, και να διευκρινίσει τα ακόλουθα:

1. Ο Υπουργός Οικονομικών σε καμία περίπτωση δεν έχει δηλώσει ότι η Κύπρος θα αποταθεί στην ΕΚΤ για παρέμβαση στη δευτερογενή αγορά. Απλά ανέφερε ότι οι διάφορες προσεγγίσεις, μια εκ των οποίων είναι και η πιο πάνω, τυγχάνουν συζήτησης στην ανοικτή agenda κατά τις θεσμοθετημένες συναντήσεις του με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (ΚΤΚ).

2. Ουδέποτε το πιο πάνω αναφερόμενο θέμα της παρέμβασης της ΕΚΤ στην αγορά ομολόγων, έχει συνδεθεί από τον Υπουργό με το τραπεζικό σύστημα. Ως γνωστό οι παρεμβάσεις της ΕΚΤ στις αγορές ομολόγων αποσκοπούν στη συγκράτηση των αποδόσεων των ομολόγων. Επιπλέον, ουδέποτε το όλο θέμα έχει συνδεθεί από τον Υπουργό με τα ομόλογα που κρατούν οι ντόπιες τράπεζες στην εγχώρια αγορά της Κύπρου.

Το Υπουργείο Οικονομικών τονίζει για μια ακόμη φορά την προσήλωσή του στον στόχο της εξομάλυνσης των συνθηκών στην αγορά κυβερνητικών ομολόγων μέσω της εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών και της σταθεροποίησης του δείκτη πιστοληπτικής αξιολόγησης από τους διεθνείς Οίκους Αξιολόγησης, και υπογραμμίζει το γεγονός ότι μόνον τότε είναι εφικτό και πρόσφορο να υιοθετηθούν οποιαδήποτε άλλα συμπληρωματικά μέτρα βελτίωσης των συνθηκών της αγοράς. Προς το σκοπό αυτό ο Υπουργός Οικονομικών εργάζεται εντατικά μαζί με τα πολιτικά κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους ώστε να κατατεθεί το δεύτερο πακέτο δημοσιονομικών διαρθρωτικών μέτρων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, στις 15 Σεπτεμβρίου 2011.