7/9/11

Συνάντηση του Υπουργού Άμυνας με παράγοντες της Ασγάτας και Βουλευτές

07/09/2011





Πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση του Υπουργού Άμυνας κ. Δημήτρη Ηλιάδη με το Κοινοτικό Συμβούλιο Ασγάτας, κατοίκoυς της κοινότητας και τους Βουλευτές Ανδρέα Μιχαηλίδη, Χρίστο Μέση και Νίκο Νικολαΐδη, στην παρουσία αξιωματούχων του Υπουργείου Άμυνας και εκπροσώπων της Εθνικής Φρουράς. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η λεπτομερής ενημέρωση όσον αφορά τη μεταφορά και την προσωρινή αποθήκευση των παλαιών πυρομαχικών στην ευρύτερη περιοχή της κοινότητας.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο Υπουργός Άμυνας προέβη στην ακόλουθη δήλωση προς τους δημοσιογράφους:

«Είχαμε μια μακρά συζήτηση και συνάντηση με το Κοινοτικό Συμβούλιο της Ασγάτας και με τους φίλους Βουλευτές. Ανταλλάξαμε απόψεις επί μακρόν.

Ακούσαμε με ενδιαφέρον και με κατανόηση τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς των κατοίκων, τις οποίες κατανοούμε και σεβόμαστε. Έχουμε καταθέσει και τις δικές μας απόψεις καθώς και την αναγκαιότητα ένα πρόβλημα να λυθεί μια για πάντα και να ξεπεράσουμε αυτό το θέμα, ώστε όλοι και κυρίως το προσωπικό της Εθνικής Φρουράς, οι αξιωματικοί και τα στρατευμένα παιδιά μας, αλλά και οι πολίτες και οι κοινότητες που γειτνιάζουν με τους χώρους της Εθνικής Φρουράς, όλοι να αισθάνονται στο μέλλον ασφαλείς.

Για να είμαστε ασφαλείς πρέπει να λύσουμε αυτό το πρόβλημα και είναι ευθύνη της Πολιτείας να το λύσει. Κατανοώντας τους προβληματισμούς και σεβόμενοι τις ανησυχίες των κατοίκων- πιστεύοντας ότι και αυτοί κατανοούν τις δικές μας ευθύνες - έχουμε καταλήξει στο να συνεχίσουμε τον προβληματισμό, να ανταλλάξουμε τις απόψεις μας, να τις μελετήσουμε και να επανέλθουμε σε αυτό το θέμα. Έχω την άποψη ότι με συνεννόηση και με μια κατανόηση και συνεργασία μεταξύ μας, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα επειδή όντως πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε για να μην έχουμε κινδύνους στο μέλλον.

Θέλω να ευχαριστήσω το Κοινοτικό Συμβούλιο και τους κατοίκους, τους Βουλευτές για την ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική, όπως πιστεύω, συζήτηση που είχαμε».

Στη συνέχεια, ο Υπουργός Άμυνας απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ως ακολούθως:

Ερώτηση: Ο διάλογος θα συνεχιστεί, θα ανταλλάξετε ξανα απόψεις; Στο μεταξύ, τι θα γίνει;

Απάντηση: Δεν θα γίνει άλλη μεταφορά μέχρι να επανέλθουμε για να συζητήσουμε ξανά.

Ερώτηση: Τα πυρομαχικά θα παραμείνουν στο στρατόπεδο;

Απάντηση: Επαναλαμβάνω ότι δεν θα γίνει άλλη μεταφορά μέχρι να καταλήξουμε σε μια επόμενη συνάντηση.

Ερώτηση: Όσα είναι εκεί, θα μείνουν εκεί;

Απάντηση: Η μικρή ποσότητα που έχει μεταφερθεί κρίνεται ότι δεν είναι επικίνδυνη και ότι είναι απολύτως ασφαλής σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, οι οποίοι είναι σε θέση να γνωρίζουν αυτά τα θέματα πολύ καλά.

Ερώτηση: Θα μεταφέρετε και άλλα εκεί;

Απάντηση: Ενόσω υπάρχει αυτό το θέμα θα σταματήσει η μεταφορά μέχρι να επανέλθουμε.

Ερώτηση: Είναι προς τιμήν σας το γεγονός ότι από τον καιρό που έχετε αναλάβει έχετε δώσει οδηγίες και γίνονται όλες αυτές οι ενέργειες και νιώθουμε όλοι ότι αναλαμβάνετε μια σοβαρή πρωτοβουλία για να νιώθουμε όλοι ασφάλεια, όπως έχετε πει.

Ωστόσο, αμέσως μετά την έκρηξη στο Μαρί, προχωρήσατε σε καταστροφή 500 βλημάτων στην Παλώδια και όπως ήταν γνωστό η κατάσταση τους ήταν σοβαρή, ήταν πολύ επικίνδυνη και μπορούσε ανά πάσα στιγμή να εκραγούν. Για τα υφιστάμενα, τα έχετε ταξινομήσει ανάλογα με την επικινδυνότητα τους- αυτών που υπάρχουν ακόμη στην Παλώδια -τα οποία ξεκινήσατε να μεταφέρετε. Εκρηκτικά ακίνδυνα, όπως όλοι γνωρίζουμε, δεν υπάρχουν. Τι θα γίνει; Δηλαδή, και να σταματήσει αυτή η διαδικασία, υπάρχουν άλλα σχέδια, μελετούνται κάποιες άλλες πρωτοβουλίες;

Απάντηση: Οι πρωτοβουλίες είναι δύο, νομίζω αρκετά μελετημένες και υπεύθυνες.

Στις 29 Ιουλίου με απόφαση του Υπουργείου, έχει συσταθεί μια Ειδική Επιτροπή από ειδικούς και εμπειρογνώμονες της Εθνικής Φρουράς, του Υπουργείου Άμυνας, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και μεγάλου αριθμού κρατικών υπηρεσιών, η οποία άρχισε ήδη να επιθεωρεί και να ελέγχει όλους τους χώρους της Εθνικής Φρουράς, όπου υπάρχουν αποθηκευμένα πυρομαχικά, εκρηκτικά και καύσιμα. Για κάθε χώρο ετοιμάζεται ειδική έκθεση για να δούμε ποια κατάσταση επικρατεί και γίνονται εισηγήσεις για το ποια είναι τα διορθωτικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να αισθανόμαστε όλοι μας ασφαλείς.

Η δεύτερη είναι ότι ύστερα από επιτόπια εξέταση και έλεγχο που συνεχίζεται καθημερινά, από το στρατόπεδο της Παλώδιας άρχισε η καταστροφή αχρείαστων βλημάτων. Όταν αναφερόμαστε σε αχρείαστα, εννοούμε βλήματα τα οποία χρησιμοποιούντο από οπλικά συστήματα που έχουν αποσυρθεί και τώρα είναι αχρείαστα.

Ερώτηση: Πόσο επικίνδυνα είναι τώρα;

Απάντηση: Ανάλογα με την επικινδυνότητά τους άρχισε και η καταστροφή τους. Εκείνο το οποίο μας δημιουργεί μια προοπτική και μια ανακούφιση είναι ότι κάθε μέρα καταστρέφονται περίπου 2.000 βλήματα και αυτό είναι το θετικό, ότι κάθε μέρα εξουδετερώνουμε ενδεχόμενους κινδύνους. Η κατάσταση - με την Εθνική Φρουρά η οποία λειτουργεί υπεύθυνα, αποτελεσματικά και επαγγελματικά - βρίσκεται υπό έλεγχο και δεν υπάρχουν λόγοι ανησυχίας.

Ερώτηση: Γιατί τώρα και όχι πριν;

Απάντηση: Δεν μπορώ να το απαντήσω.

Ερώτηση: Υπάρχουν πληροφορίες από τους κατοίκους ότι ψες το βράδυ βυτιοφόρο της Εθνικής Φρουράς έριξε νερό στα βλήματα.

Απάντηση: Ήμασταν με τους κατοίκους και το Κοινοτικό Συμβούλιο της Ασγάτας και δεν έχουμε ακούσει κάτι τέτοιο.

Ερώτηση: Μια διευκρίνιση: τα βλήματα μεταφέρθηκαν στην Ασγάτα και μετά θα μεταφερθούν στο Καλό Χωριό για καταστροφή.

Απάντηση: Όλα τα αχρείαστα βλήματα θα καταστραφούν στα εγκεκριμένα πεδία βολής της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ερώτηση: Πόσος χρόνος θα χρειαστεί για την ολοκλήρωση της διαδικασίας;

Απάντηση: Υπάρχει ένας πρώτος υπολογισμός που τοποθετείται γύρω στις 90 με 100 εργάσιμες ημέρες περίπου. Δεν μπορεί να είναι κανείς ακριβής με αυτά τα θέματα, είναι ένας πρώτος υπολογισμός χωρίς να είναι ούτε απόλυτος, ούτε απολύτως δεσμευτικός.

Ερώτηση: Φεύγοντας από την Παλώδια αυτά τα βλήματα, γιατί δεν τα πήρατε απευθείας για καταστροφή;

Απάντηση: Διότι εκείνα που πηγαίνουν για καταστροφή είναι εκείνα τα οποία κρίνονται πρώτης προτεραιότητας. Τα υπόλοιπα τα οποία είναι ασφαλή και δεν θεωρούνται επικίνδυνα, στόχος είναι να τοποθετηθούν σε χώρους που δεν είναι πολύ εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες ούτως ώστε να προφυλαχθούν μέχρι την ημέρα - σύντομα ελπίζουμε - που θα καταστραφούν.

Ερώτηση: Άρα δεν είναι τόσο επικίνδυνα αυτά που μεταφέρθηκαν.

Απάντηση: Ασφαλώς όχι.