27/9/11

Η Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ
 27/09/2011





Η Υπουργός Εξωτερικών δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή είχε σήμερα συνάντηση, στο Υπουργείο Εξωτερικών, με αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, η αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων και απειλών, η προετοιμασία για την Κυπριακή Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η δράση των Κυπρίων ευρωβουλευτών αναφορικά με τις τουρκικές απειλές.

Μετά το πέρας της συνάντησης η κα Υπουργός προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Είχαμε σήμερα μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση. Είναι ένας διάλογος που συνεχίζεται. Για μένα είναι πολύ σημαντική η συνεργασία με όλα τα κόμματα και τους ευρωβουλευτές μας. Οι προσπάθειες είναι συλλογικές.

Έχουμε πολλά καυτά θέματα που συζητούνται σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο. Είναι το θέμα των τουρκικών απειλών, το θέμα της προώθησης των θέσεων μας για το Κυπριακό εν όψει και της συνάντησης του Οκτωβρίου και το πώς προετοιμαζόμαστε για την αποτροπή των οποιωνδήποτε αρνητικών εξελίξεων.

Ένα από τα θέματα που συζητήσαμε, προ ολίγου σε συνάντηση με το Δήμαρχο Αμμοχώστου, ήταν το πώς προχωρούμε με το ψήφισμα για την Αμμόχωστο.

Έγινε μια πλήρης ενημέρωση για το θέμα των προετοιμασιών μας για την Ευρωπαϊκή Προεδρία που είναι σίγουρα η μεγαλύτερη πρόκληση που έχουμε μπροστά μας για πολλά χρόνια.

Ο διάλογος με το ΑΚΕΛ θα είναι επί καθημερινής βάσεως και για εμάς ως Υπουργείο Εξωτερικών είναι εξαιρετικά πολύτιμος».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν γνωρίζει το Υπουργείο Εξωτερικών την ακριβή τοποθεσία και τις ακριβείς ενέργειες στις οποίες προβαίνει το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Piri Reis, η δρ Μαρκουλλή δήλωσε τα εξής: «Σίγουρα γίνεται καθημερινή ενημέρωση για αυτά τα θέματα αλλά σε ό,τι αφορά το Piri Reis να μου επιτρέψετε να υποβαθμίσω τον ρόλο του. Παρακολουθούμε τις κινήσεις του τουρκικού στόλου και κάποιων ερευνητικών πλοίων που έχει μισθώσει η Τουρκική Κυβέρνηση. Όλες αυτές οι κινήσεις της Τουρκίας στο στρατιωτικό επίπεδο είναι κάτω από το φακό και του Υπουργείου Εξωτερικών αλλά και του Υπουργείου Άμυνας. Ως Υπουργείο Εξωτερικών προβαίνουμε καθημερινά σε διαβήματα και ενημέρωση όλων των διεθνών παικτών στη διεθνή σκηνή που πρέπει να ενημερώνονται και πρέπει να δράσουν την κατάλληλη στιγμή».

Σε άλλη ερώτηση η κα Υπουργός δήλωσε τα εξής: «Έρευνες δεν έχουν ξεκινήσει από το Piri Reis. Το πλοίο αυτό είναι ένα από τα σκάφη που διαθέτει η Τουρκική Κυβέρνηση. Να μην ξεχνούμε ότι είναι πεπαλαιωμένο σκάφος και δεν μπορώ να ξέρω τι εξοπλισμό έχει. Αν όμως είχε τον κατάλληλο εξοπλισμό αυτό το σκάφος δεν θα προέβαινε η Τουρκική Κυβέρνηση σε συμφωνία με ξένες εταιρείες για να προχωρήσουν σε σεισμολογική έρευνα, όπως έχει ανακοινωθεί».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η δρ Μαρκουλλή δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το Piri Reis να λειτουργεί ως δόλωμα για να διαφανούν οι αντιδράσεις της δικής μας πλευράς.

Απαντώντας σε ερώτησης κατά πόσον οι ξένες εταιρείες που εμπλέκονται στις τουρκικές έρευνες είναι ενήμερες, η δρ Μαρκουλλή δήλωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία και η Ελληνική Κυβέρνηση έχουν προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και είναι απόλυτα ενήμερες.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την κλιμάκωση των τουρκικών απειλών, η κα Υπουργός ανέφερε: «Βλέπουμε μια κλιμάκωση των τουρκικών απειλών που φαίνεται και στις χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού ότι η Μεσόγειος είναι τουρκική θάλασσα αλλά και στις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η Τουρκία. Ιδιαίτερα το γεγονός της σύναψης της λεγόμενης συμφωνίας με το ψευδοκράτος, την οποία αναλύουμε και λαμβάνουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για να μην πάρουν σάρκα και οστά όλα αυτά που η συμφωνία περιέχει. Με αυτήν τη συμφωνία το ψευδοκράτος δίνει δικαιώματα στην Τουρκία για να προχωρήσει με έρευνες σε περιοχές που ανήκουν στην υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Βεβαίως αυτή η συμφωνία είναι νομικά άκυρη και δεν έχει καμία υπόσταση σε ό,τι αφορά το διεθνές δίκαιο. Εμείς όμως επικεντρωνόμαστε στις παράνομες ενέργειες της Τουρκικής Κυβέρνησης είτε απορρέουν είτε όχι από αυτήν τη συμφωνία.