16/9/11

Δηλώσεις της Ειδικής Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο


16/09/2011





Μετά τη σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια και του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Ντερβίς Έρογλου στο πλαίσιο των συνομιλιών που διεξάγονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, η Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο κα Λίζα Μπάτενχαϊμ δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν σήμερα το κεφάλαιο της οικονομίας με στόχο να επιτευχθούν περαιτέρω συγκλίσεις. Οι κ.κ. Χριστόφιας και Έρογλου, πρόσθεσε, έχουν εξουσιοδοτήσει τους εμπειρογνώμονες της κάθε πλευράς κατά τη διάρκεια της απουσίας τους στη Νέα Υόρκη, την ερχόμενη εβδομάδα, να εργαστούν πάνω στα εναπομείναντα σημαντικά ζητήματα και να τους ενημερώσουν όταν επιστρέψουν. Οι δύο ηγέτες, είπε η κα Μπάτενχαϊμ, θα συναντηθούν ξανά στις 27 Σεπτεμβρίου για να συζητήσουν το κεφάλαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη συνέχεια η κα Μπάτενχαϊμ απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Ερωτηθείσα πώς τα Ηνωμένα Έθνη αντιλαμβάνονται τη διαφωνία σε σχέση με τις διεργασίες εξόρυξης φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ και με ποιό τρόπο θα μπορούσε να επηρεάσει τις συνομιλίες, η κα Μπάτενχαϊμ είπε:

«Αυτό που πρέπει να πω είναι ότι αυτό το θέμα δεν έχει άμεση σχέση με τις συνομιλίες και δεν συζητήθηκε. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι αν εξευρεθεί φυσικός πλούτος θα πρέπει να είναι προς όφελος όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, στο πλαίσιο μιας ομόσπονδης ενωμένης Κύπρου.

Τα Ηνωμένα Έθνη απευθύνουν έκκληση προς όλους τους εμπλεκόμενους να επιλύσουν το θέμα με ειρηνικό τρόπο και να προσανατολιστούν στα πιθανά οφέλη που μια ενωμένη Κύπρος μπορεί να επιφέρει στους Κύπριους και την περιοχή».