18/9/11

Δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας αναφορικά με τη συνάντησή του με τον Υπουργό Άμυνας της Ελλάδας, χθες, σε ραδιοφωνική εκπομπή

18/09/2011





Ο Υπουργός Άμυνας κ. Δημήτρης Ηλιάδης απάντησε χθες σε ερωτήσεις σχετικά με το ταξίδι του στην Ελλάδα και τις συνομιλίες που είχε με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας κ. Πάνο Μπεγλίτη, στο πλαίσιο ραδιοφωνικής εκπομπής, ως ακολούθως:

Ερώτηση: Πώς αξιολογείτε τις συνομιλίες σας με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος; Πόσο ασφαλείς να νιώθουμε;

Απάντηση: Να αναφέρω πρώτα ότι είχαμε δύο συναντήσεις. Μια κατ’ ιδίαν και μία μεταξύ των αντιπροσωπειών. Συζητήσαμε θέματα του τομέα αρμοδιότητας των δύο Υπουργείων, στο πλαίσιο της μόνιμης συνεργασίας και συντονισμού που υπάρχει μεταξύ των δύο Υπουργείων και μεταξύ των δύο Κυβερνήσεων. Η πρώτη διαπίστωση που θέλω να επαναλάβω είναι ότι οι σχέσεις σε όλα τα επίπεδα είναι άψογες, εξαίρετες.

Είναι δεδομένο ότι η Ελληνική Κυβέρνηση, η δημοκρατική Ελλάδα στηρίζει σταθερά και με ανιδιοτέλεια την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Συζητήσαμε την κατάσταση όπως διαμορφώνεται. Είναι κοινές οι διαπιστώσεις και οι εκτιμήσεις μας, είναι συντονισμένη και ομοιόμορφη η δράση μας σε όλα τα επίπεδα.

Πρέπει να πω ότι οι απειλές, οι προκλήσεις είναι ένα παιχνίδι στο οποίο δεν πρόκειται να απαντήσουμε με την ίδια μέθοδο. Δεν πρόκειται να παίξουμε το παιχνίδι της έντασης και της καλλιέργειας του αρνητικού κλίματος. Η Κύπρος όπως και η Ελλάδα επιδιώκουμε την επικράτηση ομαλότητας στην περιοχή ως παράγοντες σταθερότητας με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και προσήλωση στο διεθνές δίκαιο. Ασκούμε με αποφασιστικότητα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Άλλωστε αυτή η προσήλωση στη νομιμότητα σχετίζεται άμεσα με το γεγονός ότι ένας μεγάλος αριθμός σημαντικών παραγόντων της διεθνούς πολιτικής σκηνής έχουν αναγνωρίσει σαφώς τα αυτονόητα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Αυτό είναι το μεγάλο πολιτικό, ηθικό και νομικό ανάχωμα απέναντι στις απειλές και την πρόκληση, η οποία αντιμετωπίζεται- και θα το επαναλάβω ξανά- με σοβαρότητα, ψυχραιμία και υπευθυνότητα και από τις δύο Κυβερνήσεις.

Ερώτηση: Η διαπίστωση είναι ότι η Τουρκία επιδιώκει ένταση. Η εκτίμηση είναι ότι παίζει παιχνίδι; Έχει ερείσματα για κάτι περισσότερο;

Απάντηση: Δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για το ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας. Ωστόσο, η δική μας ευθύνη είναι από τη μια να μην παίξουμε το παιχνίδι της έντασης και από την άλλη να λαμβάνουμε όλα τα δέοντα μέτρα - σε προληπτικό επίπεδο - για να μην υπάρξουν εξελίξεις προς εκείνη την κατεύθυνση. Σε αυτό το σημείο θέλω να αναφέρω ότι η Τουρκία, ελλείψει επιχειρημάτων και νομιμοποίησης, καταφεύγει στις απειλές και τις προκλήσεις.

Πέραν από το ότι δεν θα την ακολουθήσουμε και θα λειτουργούμε με υπευθυνότητα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, εμείς προχωρούμε σε μια μεγάλη πρόκληση προς την Τουρκία: να συνεργαστεί για να λύσουμε το κυπριακό πρόβλημα και να μεταβάλουμε την Κύπρο σε ένα νησί της ελευθερίας, της ειρήνης, της συνεργασίας, της δημιουργίας για να μπορέσουμε όλοι οι νόμιμοι πολίτες του κυπριακού κράτους να ζήσουμε μέσα σε συνθήκες ασφάλειας και ειρήνης, να αξιοποιήσουμε και να απολαύσουμε τον πλούτο του τόπου μας.

Αυτή είναι η μεγάλη μας πρόκληση προς την Τουρκία και εμείς εδώ περιμένουμε την απάντηση της Τουρκίας, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, να συνεργαστεί για να λύσουμε με ένα δίκαιο και βιώσιμο τρόπο, για Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους, το κυπριακό πρόβλημα. Αυτή είναι η πρόκληση. Εδώ είναι που περιμένουμε την απάντηση της Τουρκίας.

Στη συνέχεια ο Υπουργός Άμυνας, μεταξύ άλλων, είπε ότι η Ελλάδα στηρίζει κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας.