24/8/11

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους στo 7ο Φεστιβάλ Θεάτρου 2011 στο Κοινοτικό Πάρκο Λυμπιών

24/08/2011




Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Το θέατρο ως μορφή τέχνης σμίγει τους ανθρώπους. Σ΄ αυτό σμίγουν ο λόγος, ο χορός, το τραγούδι, η κίνηση και τα εικαστικά με ένα στόχο να προβληματίσει, να διασκεδάσει, να εμψυχώσει, να συγκινήσει, να ξαφνιάσει.

Δεν είναι διόλου τυχαίο το γεγονός πως το θέατρο στην αρχαία Ελλάδα δεν υπήρξε ποτέ ένα απλό ψυχαγωγικό δρώμενο, αλλά διαμόρφωνε συνειδήσεις, όπως αυτές διαμορφώνονταν και από τη συλλογική συνείδηση. Tο θέατρο ως τέχνη, ως μια παγκόσμια γλώσσα που έχει την ικανότητα να ενώνει, διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση συλλογικών αξιών, διδάσκει τον σεβασμό στον άνθρωπο, τη συλλογική δουλειά, την αλληλεγγύη και τη συλλογική προσφορά. Η θεατρική τέχνη με τη δύναμή της καλλιεργεί τον νου και την ψυχή, αναπτύσσει τις δυνατότητες του ατόμου, ενισχύει την πορεία προς την αυτογνωσία.

Το ερασιτεχνικό θέατρο βασισμένο στην αγάπη των «λειτουργών» του για την τέχνη, αποτελεί θέατρο στην πιο αγνή του μορφή. Ένδειξη αγάπης για το θέατρο και γι΄ αυτό αγκαλιάζεται πάντα με θέρμη, γιατί οδηγεί σε νέους δρόμους ανάπτυξης της δημιουργικότητας.

Η θεατρική ομάδα «Παράβαση», αναγνωρίζοντας αυτές τις αξίες, καθιέρωσε αυτή τη γιορτή για το ερασιτεχνικό θέατρο, ώστε να φέρει τον πολίτη πιο κοντά σε αυτό, καθιστώντας τον κοινωνό της πολιτιστικής δημιουργίας και της συμμετοχικής έκφρασης. Η θεατρική ομάδα της Ολυμπιάδας Λυμπιών «Παράβαση» ξεκίνησε τη δράση της στο λαϊκό θέατρο τη δεκαετία του ‘50, όπου μέσα στις δύσκολες συνθήκες της εποχής οι προοδευτικοί άνθρωποι της κοινότητας των Λυμπιών βρήκαν μέσα από το θέατρο τρόπο έκφρασης, ψυχαγωγίας, αλλά και μόρφωσης.

Έξι δεκαετίες μετά, η παράδοση συνεχίζεται με τη δράση της «Παράβασης» να επεκτείνεται σε όλα τα πολιτιστικά επίπεδα, με μοναδικό στόχο την ανάπτυξη του πολιτιστικού επιπέδου της υπαίθρου, ειδικότερα των Λυμπιών. Σήμερα η ομάδα «Παράβαση», πέρα από το ανέβασμα θεατρικών παραστάσεων που αποτελεί την κύρια δραστηριότητά της, διοργανώνει διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως επετειακές, μουσικές βραδιές και διαλέξεις σε διάφορα θέματα. Πρόσθετα η «Παράβαση», πέρα από τη λειτουργία της κύριας θεατρικής της ομάδας, προχώρησε στη δημιουργία νεανικής ομάδας για ενασχόληση με το θέατρο των νέων ηλικίας 18 μέχρι 25 ετών. Στα πλαίσια των θεατρικών εργαστηρίων λειτουργούν επίσης άλλες τέσσερις ομάδες (λυκείου, γυμνασίου και δύο ομάδες δημοτικού) με τη συμμετοχή 60 περίπου παιδιών και με την καθοδήγηση επαγγελματιών ηθοποιών – εκπαιδευτών και θεατρολόγου.

Πριν από δέκα περίπου χρόνια, η ομάδα μετονομάστηκε σε Θεατρική Ομάδα «Παράβαση». Το όνομα όχι τυχαίο, αφού η «Παράβαση» είναι μέρος της Αττικής Κωμωδίας, στο οποίο ο χορός πρωταγωνιστεί και βγάζοντας τις μάσκες εκφράζει την άποψη του ποιητή και υπεισέρχεται σε διάλογο με το κοινό.

Αγαπητοί φίλοι

Η λειτουργία ομάδων εργαστηρίων τέχνης αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής των πολιτών, αποτελεί μια υγιή μορφή ενασχόλησης στη σύγχρονη κοινωνία της παγκοσμιοποίησης. Η Κυβέρνηση αποδίδει τεράστια σημασία στην ανάπτυξη του πολιτισμού και ειδικότερα στη δυνατότητα του απλού πολίτη να είναι και φορέας και δέκτης πολιτισμού.

Παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, παραμένει σταθερή η πολιτική μας για βελτίωση της πολιτιστικής μας υποδομής και ενθάρρυνση των πολιτιστικών παρεμβάσεων. Ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι δράσεις για ενθάρρυνση της θεατρικής παιδείας. Μέσω του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου εφαρμόζονται προγράμματα για την ανάπτυξη του σχολικού και του ερασιτεχνικού θεάτρου και διοργανώνονται κάθε χρόνο παγκύπριοι διαγωνισμοί θεάτρου με τη συμμετοχή δεκάδων θεατρικών σχημάτων. Ταυτόχρονα, η Κυβέρνηση στηρίζει τα ιδιωτικά θεατρικά σχήματα με επιχορηγήσεις που στόχο έχουν τη διεύρυνση της θεατρικής παιδείας.

Με αυτές τις σκέψεις χαιρετίζω το 7ο Φεστιβάλ Θεάτρου 2011, εκφράζοντας τα συγχαρητήριά μου τόσο στους διοργανωτές και στους συντελεστές, όσο και στα θεατρικά σχήματα που συμμετέχουν. Χαίρομαι που βλέπω το πάθος, το μεράκι και το χρόνο που αφιερώνουν αυτοί οι άνθρωποι, μόνο και μόνο για το χειροκρότημα, τη συμμετοχή και την καλλιέργεια της ψυχής.