25/8/11

Η Υπουργός Εξωτερικών ολοκλήρωσε την επίσκεψή της στο Ισραήλ

25/08/2011
Στο πλαίσιο της επίσκεψης της στο Ισραήλ, ύστερα από πρόσκληση του Ισραηλινού ομολόγου της, η Υπουργός Εξωτερικών δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή είχε χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο του Ισραήλ κ. Shimon Peres, τον Πρωθυπουργό κ. Benjamin Netanyahu και τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Avigdor Liberman. Κατά την επίσκεψη, η οποία κρίνεται ιδιαίτερα επιτυχής, συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις, το Kυπριακό, το Mεσανατολικό καθώς και οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.



Η ισραηλινή πλευρά χαρακτήρισε ως σημαντικό συμβολισμό το γεγονός ότι η επίσκεψη της κας Μαρκουλλή στο Ισραήλ αποτελεί τη δεύτερη επίσκεψη της στο εξωτερικό μετά την ανάληψη των καθηκόντων της και ευχαρίστησε εκ νέου για τη βοήθεια που η Κύπρος πρόσφερε στο Ισραήλ για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο όρος Καρμέλ. Η κα Υπουργός υπογράμμισε ότι η Κύπρος αποδίδει μεγάλη σημασία στις σχέσεις με το Ισραήλ και ευχαρίστησε θερμά τους ισραηλινούς συνομιλητές της για τη βοήθεια που απέστειλαν στην Κύπρο αμέσως μετά την έκρηξη στη ναυτική βάση στο Μαρί.

Οι δύο πλευρές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην ανάπτυξη των διμερών τους σχέσεων, όπως διαπιστώνεται και από την αύξηση των ανταλλαγών επισκέψεων υψηλού επιπέδου και συγκεκριμένα την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Ισραήλ τον περασμένο Μάρτιο και την επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου του Ισραήλ στην Κύπρο.

Συμφώνησαν, επίσης, όπως εντείνουν τις προσπάθειες τους για περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων σε όλους τους τομείς, περιλαμβανομένου του ενεργειακού, του οικονομικού και του τουριστικού. Συζήτησαν ειδικά το θέμα της συμφωνίας οριοθέτησης των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών των δύο χωρών που έχει τεθεί σε ισχύ από τις αρχές του έτους, τονίζοντας ότι συνομολογήθηκε σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και ότι είναι προς όφελος και των δύο να προχωρήσουν το συντομότερο στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που έχουν ανακαλυφθεί ή αναμένεται να ανακαλυφθούν στο μέλλον.

Η κα Υπουργός ενημέρωσε εκτενώς τους συνομιλητές της για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τη συνέχιση της τουρκικής αδιαλλαξίας. Η ισραηλινή πλευρά εξέφρασε την υποστήριξη της στις προσπάθειες της Κυπριακής Κυβέρνησης για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.