24/8/11

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας
24/08/2011
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας (ΕΔΥ).



Μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος της ΕΔΥ κ. Παύλος Παπαγεωργίου δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «έχουμε επιδώσει σήμερα την ετήσια Έκθεση των εργασιών της ΕΔΥ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σύμφωνα με τον Νόμο για το 2010.

Η Εκθεση δεικνύει ορισμένα ουσιαστικά σημεία τα οποία πρέπει να πούμε. Υπάρχει σοβαρή μείωση των προσφυγών που γίνονται εναντίον των αποφάσεων της Επιτροπής σε σχέση με το 2009, αλλά και με άλλα χρόνια. Είναι η χρονιά που έχουμε τις λιγότερες προσφυγές. Και η μείωση είναι της τάξης περίπου του 12% για τις θέσεις πρώτου διορισμού και προαγωγής και υπάρχει μικρή μείωση του 2% για τις θέσεις προαγωγής. Για τις θέσεις προαγωγής, όμως, οι αποφάσεις που έχουν εκδοθεί δεικνύουν ότι το 56% των αποφάσεων της Επιτροπής έχουν ακυρωθεί εξαιτίας του τρωτού της σύστασης του οικείου προϊστάμενου, πράγμα για το οποίο η ΕΔΥ δεν έχει ευθύνη. Επανειλημμένα κάναμε αρκετές εκκλήσεις προς του οικείους προϊστάμενους, στις συστάσεις που κάνουν για τις προαγωγές να είναι πιο σωστοί και πιο αντικειμενικοί. Άλλοι ακούν άλλοι δυστυχώς δεν ακούν. Το μεγαλύτερο ποσοστό των αποφάσεων της Επιτροπής, περίπου το 98%, έχει εκδοθεί με ομοφωνία και των πέντε μελών της ΕΔΥ».

Ο κ. Παπαγεωργίου ευχαρίστησε τα μέλη της ΕΔΥ «για τη σωστή αντιμετώπιση όλων των αποφάσεων που τίθενται ενώπιον μας. Υπάρχει απόλυτη συνεργασία, σεβασμός στις απόψεις του καθενός και στόχος μας είναι η αξιοκρατία, για την οποία έχουμε δώσει διαβεβαίωση ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, η ίση μεταχείριση όλων των πολιτών και η κοινωνική δικαιοσύνη».

Είπε ακόμη ότι «για το 2010 η δουλειά μας αυξήθηκε κατά περίπου 150 αποφάσεις σε σχέση με το 2009 για τις θέσεις πρώτου διορισμού και κατά 100 αποφάσεις για θέσεις προαγωγής».

Ερωτηθείς για το θέμα των διαθεσιμοτήτων στο Υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Παπαγεωργίου είπε ότι «παρόλη την πάγια τακτική της Επιτροπής να μην σχολιάζει τις αποφάσεις της έχουμε εκδώσει χθες ανακοίνωση επειδή μερίδα του Τύπου εμφάνιζε ότι εμείς δεν δώσαμε δικαίωμα να ακουστεί οποιοσδήποτε και ότι πήραμε απόφαση χωρίς να την μελετήσουμε. Έγινε πλήρης ανάλυση, ο Νόμος μάς δίνει την εξουσία να θέσουμε σε άμεση διαθεσιμότητα σε κάποιες περιπτώσεις όταν υπάρχουν εξαιρετικές περιστάσεις και η Επιτροπή κατά πλειοψηφία αποφάσισε ότι στην περίπτωση αυτή υπάρχουν εξαιρετικές περιστάσεις».

Κληθείς να αναφερθεί στις συγκεκριμένες εξαιρετικές περιστάσεις, ο Πρόεδρος της ΕΔΥ είπε ότι «δεν μπαίνουμε στο θέμα της έρευνας. Εμείς είχαμε μπροστά μας σχετική αίτηση από την Υπουργό Εξωτερικών, η οποία στηρίχτηκε στην επιστολή του Γενικού Εισαγγελέα κάποιας ημερομηνίας που δόθηκε στην Υπουργό Εξωτερικών».

Ερωτηθείς αν υπήρξε περίπτωση στο παρελθόν που τέθηκαν δημόσιοι λειτουργοί σε διαθεσιμότητα και υπήρχαν εξαιρετικές περιστάσεις, ο κ. Παπαγεωργίου είπε ότι «έχουμε δώσει επανειλημμένα απόφαση άμεσης διαθεσιμότητας με εξαιρετικές περιστάσεις».