3/8/11

Η συνολική στρατηγική της Κυβέρνησης για ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών οικιακών αποβλήτων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και υλοποιείται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα.

Απάντηση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νεοκλή Συλικιώτη σε ανακοίνωση του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών


03/08/2011





Η συνολική στρατηγική της Κυβέρνησης για ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών οικιακών αποβλήτων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και υλοποιείται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα.

Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής έχει ήδη κατασκευαστεί και βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία από τον Απρίλιο του 2010 η μονάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης στερεών αποβλήτων Λάρνακας/Αμμοχώστου στην Κόσιη. Παράλληλα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι μελέτες και έχουμε εισέλθει στο τελικό στάδιο υλοποίησης όλων των άλλων έργων, αφού μέχρι το τέλος του 2011 προχωρούμε με την προκήρυξη προσφορών για την κατασκευή των μονάδων ολοκληρωμένης διαχείρισης στερεών αποβλήτων στις επαρχίες Λευκωσίας και Λεμεσού, όπως και των έργων για την πλήρη αποκατάσταση όλων των σκυβαλότοπων στις επαρχίες Πάφου, Λάρνακας και Αμμοχώστου, οι οποίες έχουν ήδη κλείσει.

Ανάλογα, και συγκεκριμένα μέχρι το τέλος του 2011, προχωρούμε με την προκήρυξη προσφορών για την κατασκευή του δικτύου 38 σταθερών και τεσσάρων κινητών πράσινων σημείων σε όλη την Κύπρο. Έχουν επίσης ψηφιστεί και θα τεθούν σε ισχύ από τις 30/10/2011 οι σχετικοί Κανονισμοί, ενώ σε αυτό το στάδιο προχωρούμε με τη διαδικασία αδειοδότησης και άλλων μονάδων ανακύκλωσης αποβλήτων από εκσκαφές, κατεδαφίσεις και κατασκευές, πέραν αυτής που έχει ήδη εγκριθεί στην επαρχία Λεμεσού. Έχουμε ακόμη δρομολογήσει την κατασκευή μιας σειράς άλλων έργων, όπως η αναβάθμιση του ΧΥΤΑ Πάφου σε σύγχρονη μονάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης στερεών αποβλήτων καθώς και το κλείσιμο και η πλήρης αποκατάσταση όλων των σκυβαλότοπων των επαρχιών Λευκωσίας και Λεμεσού. Σύμφωνα και με τις υποχρεώσεις που αναλάβαμε έναντι της ΕΕ, όλα αυτά τα έργα θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2015.

Μέρος της συνολικής αυτής στρατηγικής που υλοποιούμε αφορά και στον στόχο που έχουμε θέσει για αξιοποίηση του επεξεργασμένου οργανικού υλικού που θα παίρνουμε από όλες τις μονάδες ολοκληρωμένης διαχείρισης στερεών αποβλήτων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ισχύος 50 Μεγαβάτ ημερησίως. Αυτός άλλωστε είναι ένας στόχος που συνάδει πλήρως με την προωθούμενη πολιτική της ΕΕ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και συγκεκριμένα, την αξιοποίηση των αποβλήτων για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Αυτή μας η στρατηγική και η πορεία υλοποίησης των έργων επεξηγήθηκε λεπτομερώς και στον Ευρωπαίο Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής κ. Johannes Hahn κατά την πρόσφατη διήμερη επίσκεψή του στην Κύπρο στις 21-22 Ιουλίου, οπόταν και με δημόσιες δηλώσεις του εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του, χαρακτηρίζοντας μάλιστα την Κύπρο ως πρότυπο στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την κατασκευή έργων. Προφανώς αυτές οι δηλώσεις του Ευρωπαίου Επίτροπου ή δεν έγιναν αντιληπτές από τους Οικολόγους ή δεν θέλησαν να τις ακούσουν.