3/8/11

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τον κ. Άντρο Κυπριανού
03/08/2011
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ κ. Άντρο Κυπριανού.



Μετά τη συνάντηση, ο κ. Κυπριανού δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Μετά από την ανακοίνωση της αποχώρησης του ΔΗΚΟ από την Κυβέρνηση, αντιπροσωπεία της Γραμματείας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Θέλουμε να εκφράσουμε τη λύπη μας για την απόφαση που έχει πάρει το ΔΗΚΟ την οποία βέβαια την ίδια στιγμή σεβόμαστε απολύτως.

Ο τόπος διέρχεται κρίσιμες στιγμές και σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της οικονομίας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων με στόχο να ξεπεραστούν τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν καθώς επίσης και τα ζητήματα που αφορούν στην Προεδρία της ΕΕ αλλά και τις συνέπειες, τα προβλήματα που έχουν προκληθεί μετά από την έκρηξη στο Μαρί.

Θα ήταν λοιπόν πολύ αντιπαραγωγικό και αχρείαστο, κατά τη δική μας άποψη, τα κόμματα να εμπλακούμε σε μια μεταξύ μας αντιπαράθεση. Εμείς επαναλαμβάνουμε τη δική μας την άποψη ότι θα πρέπει αυτή τη δύσκολη στιγμή να δώσουμε τα χέρια και να επιδιώξουμε συλλογικά να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα τα οποία τίθενται επιτακτικά ενώπιον του τόπου και του λαού μας σήμερα.

Σε ό,τι αφορά το ΑΚΕΛ θέλω να διαβεβαιώσω τον κυπριακό λαό ότι θα πρωτοστατήσουμε στη λήψη άμεσων μέτρων, τα οποία θα επιδιώξουμε να έχουν τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση και συλλογικότητα, για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της οικονομίας. Την ίδια στιγμή θέλω να ξεκαθαρίσω ότι θα επιδιώξουμε διμερείς συναντήσεις με τα πολιτικά κόμματα σε μια προσπάθεια να χειριστούμε άλλα σημαντικά ζητήματα με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση και συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών κομμάτων.

Το μήνυμα που στέλνουμε στον κυπριακό λαό είναι ότι δεν πρέπει να ανησυχεί, θα επιδιώξουμε τα πράγματα να λειτουργήσουν όσο πιο ομαλά με τη μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα και πάντοτε με γνώμονα τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της Κύπρου και του κυπριακού λαού. Αυτή είναι υπόσχεση που δίνουμε στον κυπριακό λαό».

Ερωτηθείς αν συζήτησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το θέμα του ανασχηματισμού, ο κ. Κυπριανού είπε: «Έχουμε συζητήσει αυτά τα ζητήματα, έχουμε ανταλλάξει απόψεις και έχουμε καταθέσει τις δικές μας προτάσεις. Οι αποφάσεις ανήκουν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η δική μας θέση ως ΑΚΕΛ είναι ότι θα πρέπει να επιδιωχθεί ο σχηματισμός Κυβέρνησης η οποία να τυγχάνει της μεγαλύτερης δυνατής στήριξης και αυτός είναι ο στόχος που θα επιδιώξουμε να υλοποιήσουμε».

Ερωτηθείς αν αυτό αντικατοπτρίζει ο κατάλογος που είχε δώσει το ΑΚΕΛ, ο κ. Κυπριανού απάντησε καταφατικά προσθέτοντας ότι «αυτή είναι η επιδίωξή μας».

Σε ερώτηση ο κ. Κυπριανού απάντησε: «Συμμερίζεται πλήρως τις θέσεις και τις απόψεις μας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Είναι και δική του η άποψη ότι θα πρέπει να λειτουργήσουμε με αυτό τον τρόπο, δηλαδή με άνοιγμα προς την κοινωνία, με την οποία θα επιδιώξουμε να συνεργαστούμε για να προωθήσουμε και να επιλύσουμε τα διάφορα προβλήματα και όχι με κλείσιμό τους».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι θα υπάρξουν άτομα που μετέχουν ευρύτερα, ενεργά στην κοινωνία, ο κ. Κυπριανού είπε «πολύ σωστά».

Κληθείς, τέλος, να σχολιάσει αίτημα κάποιων κομμάτων για εκλογές, ο κ. Κυπριανού είπε: «Με βάση το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει εκλεγεί για πέντε χρόνια. Θα εξαντλήσει λοιπόν αυτή τη θητεία. Το τελευταίο που χρειάζεται ο τόπος αυτή τη στιγμή είναι μια στείρα και άγονη αντιπαράθεση μεταξύ των πολιτικών κομμάτων με στόχο την προώθηση των όποιων μικροκομματικών ή προσωπικών συμφερόντων. Ελπίζω και εύχομαι να αρθούμε όλα τα πολιτικά κόμματα στο ύψος των περιστάσεων και να συμπεριφερθούμε με γνώμονα πώς εξυπηρετούνται καλύτερα τα συμφέροντα του τόπου. Έτσι θα επιδιώξουμε να λειτουργήσουμε εμείς ως ΑΚΕΛ, δίχως επιθετικές διαθέσεις ή πολεμική έναντι κανενός κόμματος, αλλά επιδιώκοντας την ευρύτερη δυνατή συναίνεση και συνεργασία».