10/8/11

Η Υπουργός Εμπορίου προήδρευσε χθες συσκέψεων με την ΡΑΕΚ και την ΑΗΚ

10/08/2011





Η Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κα Πραξούλα Αντωνιάδου Κυριακού είχε χθες χωριστές συναντήσεις, στο γραφείο της, αρχικά με τους Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο και μέλος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) κ.κ. Γιώργο Σιαμμά, Κωνσταντίνο Ηλιόπουλο και Κύπρο Κυπριανίδη, και στη συνέχεια με τα μέλη της ΡΑΕΚ, τον Γενικό Διευθυντή της ΑΗΚ κ. Στέλιο Στυλιανού και συνεργάτες του, τον Γενικό Διευθυντή του Γραφείου Προγραμματισμού κ. Γιώργο Γεωργίου και με τεχνοκράτες της Υπηρεσίας Ενέργειας και του Υπουργείου Οικονομικών.

Σε δηλώσεις της αναφορικά με τις συναντήσεις, η Υπουργός Εμπορίου είπε: «Ως νέα Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού – και σίγουρα Ενέργειας – είχα σήμερα το πρωί συνάντηση γνωριμίας, και ουσίας βέβαια, με τα μέλη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για τους στόχους και το έργο της Αρχής, οι οποίοι είναι και ο σύμβουλος του Υπουργού Εμπορίου σε θέματα ενέργειας. Σκοπός ήταν να δούμε πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα υφιστάμενα προβλήματα στον τομέα της ενέργειας και, σίγουρα, την αξιοποίηση των ευκαιριών που ακολουθούν. Στόχος βέβαια της ΡΑΕΚ είναι η εξασφάλιση της επάρκειας παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και η ρύθμιση της αγοράς με τον πιο σωστό τρόπο.

Συζητήσαμε στη συνέχεια, σε διευρυμένη σύσκεψη που έγινε και με στελέχη της Αρχής Ηλεκτρισμού, του Υπουργείου Οικονομικών, του Γραφείου Προγραμματισμού και λειτουργούς της Υπηρεσίας Ενέργειας του Υπουργείου μας, το συγκεκριμένο θέμα της κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών και ρευστότητας της ΑΗΚ στις τιτάνιες και αποτελεσματικές προσπάθειες που καταβάλλει, μετά που έχει τύχει οδηγιών από την ίδια τη ΡΑΕΚ να καλύψει τις ανάγκες ενέργειας του τόπου μετά το ατύχημα.

Έχουμε καταλήξει σε συγκεκριμένες αποφάσεις για τη διαδικασία, τηρουμένων βέβαια των νόμων, για το πώς ενημερώνουμε και παίρνουμε αποφάσεις για θέματα πολιτικής που αφορούν τη δυνατότητα να συνεχίσει η ΑΗΚ με τις προσπάθειες της να αποκαταστήσει, κατ’ αρχάς, την οριακή επάρκεια ηλεκτρισμού για την οικονομία και, μακροπρόθεσμα, μαζί βέβαια και με άλλους παροχείς, την πλήρη επάρκεια στις ανάγκες ενέργειας που έχει η οικονομία.

Πιστεύω ήταν μια αποδοτική συνάντηση. Έχουμε καταλήξει σε συγκεκριμένες αποφάσεις και βήματα για το πώς προχωρούμε και είμαι αισιόδοξη ότι, όπως είδατε και από τις ανακοινώσεις της ΡΑΕΚ όσον αφορά την αυξημένη πια κάλυψη των ενεργειακών αναγκών, προχωρούμε να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις τους ατυχήματος στο Βασιλικό και θα προχωρήσουμε και με πιο μακροπρόθεσμα μέτρα».

Ερωτηθείσα σχετικά με την πρόοδο που σημειώθηκε όσον αφορά τις γεννήτριες από την Ελλάδα, η κα Αντωνιάδου σημείωσε ότι αρχή της είναι για τα συγκεκριμένα τεχνικά θέματα να μιλούν οι αρμόδιοι και επισήμανε ότι σχετικές δηλώσεις έγιναν χθες και σήμερα από τον Πρόεδρο της ΡΑΕΚ. Είπε επίσης ότι θα συναντηθεί το απόγευμα με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΗΚ για ενημέρωση, και πρόσθεσε: «την Πέμπτη θα έχουμε συνάντηση ως Υπουργείο και με κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, το οποίο επισκέπτεται την Κύπρο για να συζητήσουν, ακριβώς, περαιτέρω τα θέματα χρηματοδότησης συγκεκριμένων έργων που είχαν αρχίσει, πώς έχουν επηρεαστεί και πώς συνεχίζει η χρηματοδότηση από εδώ και μπρος».

Σε ερώτηση αν της υποβλήθηκε συγκεκριμένη εισήγηση αναφορικά με την κάλυψη του αυξημένου κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, η κα Υπουργός εξήγησε τη διαδικασία που ακολουθείται, σημειώνοντας ότι «η ΑΗΚ ετοιμάζει αναλυτικά τα στοιχεία για τα αυξημένα έξοδα και τα διαφυγόντα έσοδα, τα οποία θα υποβληθούν στην ΡΑΕΚ που είναι και η αρμόδια Αρχή. Η αρμόδια Αρχή θα κάνει τις δικές τις συστάσεις για το πώς καλύπτονται αυτά τα αυξημένα έξοδα ή διαφυγόντα έσοδα και από εκεί και πέρα θα πάρει και το κράτος της δικές του αποφάσεις, με βάση και προτάσεις που θα κάνουμε ως Υπουργείο Εμπορίου και στο Υπουργικό Συμβούλιο, μετά που θα συμβουλευθούμε τον δικό μας σύμβουλο, την ΡΑΕΚ».

Σχολιάζοντας παρατήρηση δημοσιογράφου ότι είναι αυτονόητο ότι το κόστος θα επωμιστούν τελικά οι καταναλωτές, η κα Αντωνιάδου είπε: «Δεν υπάρχει τίποτα αυτονόητο. Εκείνο που πρέπει να γίνει πρώτα είναι να εκτιμηθούν συγκεκριμένα οι αριθμοί – διαφυγόντα έσοδα και επιπρόσθετα έξοδα – και μετά θα εξετάσει αυτά τα θέματα η ΡΑΕΚ, θα κάνει τις συστάσεις της, που δεν είναι αυτονόητες, και όλοι μαζί μετά θα αποφασίσουμε. Αυτό που διαβάζουμε στα ΜΜΕ δεν είναι αυτονόητο ούτε δεδομένο. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάτι αυτονόητο. Θα ακολουθηθούν οι διαδικασίες και πολύ σύντομα θα ξέρουμε πώς προχωρούμε, αλλά ήδη το κράτος μελετά και προχωρεί για να έχει τις σωστές και έγκαιρες αποφάσεις».

Ερωτηθείσα πότε αναμένεται η απόφαση της ΡΑΕΚ, η κα Αντωνιάδου είπε: «Μπορείτε να ρωτήσετε τους ίδιους. Εκείνο που μπορώ να σας πω είναι ότι η ΑΗΚ θα υποβάλει τα στοιχεία της στην ΡΑΕΚ μέχρι την Παρασκευή».

Κληθείσα, τέλος, να αναφέρει κατά πόσον υπήρξε κάποια ενημέρωση από την ΕΕ σχετικά με πιθανή οικονομική ενίσχυση της ΑΗΚ, η Υπουργός Εμπορίου επισήμανε: «Έχουμε πάρει κάποιες αποφάσεις σήμερα για το πώς προχωρούμε για κάλυψη κάποιων άμεσων αναγκών ρευστότητας. Για τα περαιτέρω θα έχουμε τις επαφές με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων την Πέμπτη – η ΑΗΚ από αύριο νομίζω, ενώ θα δουν και άλλους – και θα εξετάσουμε πέραν από αυτά και άλλους τρόπους. Γνωρίζετε ότι το Γραφείο Προγραμματισμού ετοιμάζει μια Έκθεση προς την ΕΕ για το κόστος της ζημιάς μετά τα γεγονότα στο Βασιλικό και υπάρχουν διάφοροι τρόποι χρηματοδότησης και αντιμετώπισης τους οποίους εξετάζουμε. Έχουν ληφθεί σήμερα κάποιες αποφάσεις για τα άμεσα μέτρα, καθώς και για το πώς συνεχίζουμε με τα επόμενα».