9/8/11

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ συναντήθηκε με το Νορβηγό ομόλογό του



09/08/2011





Θέματα ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και η κατάσταση στα Βαλκάνια και στη Μέση Ανατολή ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζήτησε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, κ. Σταύρος Λαμπρινίδης, είχε χθες, στο Όσλο, συνάντηση με το Νορβηγό ομόλογό του, κ. Jonas G. Store. Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών (www.mfa.gr), σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Έλληνας ΥΠΕΞ ανέφερε ότι με τον κ. Store συζήτησαν για τα Βαλκάνια και τη σημασία που έχουν για την Ευρώπη τα θέματα ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, όπως η ένταξη της Τουρκίας και η σημασία που δίνουν και οι δύο πλευρές στο να γίνει η Τουρκία πλήρες μέλος της ΕΕ, εφόσον εκπληρώνει όλες της υποχρεώσεις της έναντι στην ΕΕ, μεταξύ των οποίων, βεβαίως, ο σεβασμός της Κύπρου και του ότι η Κύπρος είναι πλήρες μέλος της ΕΕ. Και δεσμευτήκαμε να συνεχίσουμε αυτή τη συζήτηση, πρόσθεσε ο κ. Λαμπρινίδης.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ αφού χαρακτήρισε τη Μέση Ανατολή ως «ένα φλέγον ζήτημα», ανέφερε: «Διαπνεόμαστε και οι δύο από τη βούληση να διασφαλιστεί η έναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων. Οι διαπραγματεύσεις είναι ο μόνος τρόπος ώστε να συνυπάρξουν ειρηνικά τα δύο κράτη, το Ισραήλ και η Παλαιστίνη. Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια προκειμένου αυτό να συμβεί έως τον Σεπτέμβριο. Συνεργαζόμαστε στενά στο ζήτημα της Λιβύης προωθώντας και πιέζοντας για μια πολιτική λύση, τώρα. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να περιμένουμε για να αρχίσουμε να συζητάμε για μια πολιτική λύση. Η Νορβηγία και η Ελλάδα ήταν εκ των βασικών υποστηρικτών της θέσης αυτής εδώ και καιρό».

Από την πλευρά του ο Υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας, αφού χαρακτήρισε τις συζητήσεις εποικοδομητικές και χρήσιμες, εξέφρασε την εκτίμηση του για την αλληλεγγύη της Ελλάδας για την πρόσφατη τραγωδία που έπληξε τη χώρα τους στις 22 Ιουλίου 2011.