10/8/11

Το Υπουργείο Εσωτερικών χαιρετίζει αποφάσεις της ΕΕ για αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών

10/08/2011





Το Υπουργείο Εσωτερικών χαιρετίζει τις τελευταίες θετικές εξελίξεις που αφορούν την ενίσχυση της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ για αντιμετώπιση των προκλήσεων που προκύπτουν από τις μεταναστευτικές ροές.

Η πρώτη εξέλιξη αφορά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να προτείνει κατανομή €370 εκ. για δράσεις που αφορούν τα σύνορα και τις θεωρήσεις στο πλαίσιο του Ταμείου Εξωτερικών Συνόρων για το έτος 2012. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι βασικός στόχος του Ταμείου Εξωτερικών Συνόρων είναι η οικονομική στήριξη των κρατών μελών για την καλύτερη επιτήρηση των εξωτερικών τους συνόρων. Σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής το ποσό που κατανέμεται στην Κύπρο αυξάνεται από €3.107.214 το 2011, σε €7.099.121 το 2012.

Η δεύτερη εξέλιξη αφορά σχεδιασμό του Οργανισμού αρμόδιου για επιτήρηση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ (FRONTEX) για ανάπτυξη επιχειρησιακής δραστηριότητας στην Κύπρο. Ο σχεδιασμός αφορά στενή παρακολούθηση των μεταναστευτικών ροών στην ανατολική Μεσόγειο, κυρίως ως συνέπεια της έκρυθμης κατάστασης στη Συρία και άμεση κινητοποίηση προσωπικού και μέσων, εάν κριθεί απαραίτητο.

Οι εξελίξεις αυτές αναμένεται να ενισχύσουν σημαντικά τις ήδη μεγάλες προσπάθειες της Κύπρου για καλύτερη επιτήρηση των συνόρων της που αποτελούν και εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Ταυτόχρονα, αποτελούν θετικό βήμα προς τον στόχο για ισότιμο καταμερισμό των βαρών που προκύπτουν από τις μεταναστευτικές ροές, θέση που έχει εκφραστεί επανειλημμένα και με κάθε ευκαιρία τόσο από την Κύπρο όσο και από άλλα μεσογειακά κράτη μέλη, στο πλαίσιο της συνεργασίας και του συντονισμού στο δίκτυο μεσογειακών κρατών μελών.

Παράλληλα, το Υπουργείο Εσωτερικών αναμένει και εργάζεται για περαιτέρω ενίσχυση της έμπρακτης και ουσιαστικής αλληλεγγύης προς τα κράτη μέλη που επωμίζονται την κύρια ευθύνη της επιτήρησης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Ιδιαίτερα, το Υπουργείο Εσωτερικών προσβλέπει όπως η Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αναμένεται να εκδοθεί τον προσεχή Δεκέμβριο, συμπεριλάβει συγκεκριμένα μέτρα αλληλεγγύης όπως αυτά που έχουν προταθεί κατ’ επανάληψη από τον ίδιο τον Υπουργό Εσωτερικών αλλά και από κοινού με το δίκτυο μεσογειακών κρατών μελών στην Κοινή Διακήρυξη της Λευκωσίας της 19η Απριλίου 2011, η οποία κατατέθηκε στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ τον περασμένο Απρίλιο.