26/7/11

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνου 26/07/2011 Ακούστε Ζωντανά / www.euro- Vouli.net-Live Radio

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνου
26/07/2011

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου προέβη σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, στην ακόλουθη δήλωση:



«Την ώρα που ο τόπος έχει ανάγκη τη σύνεση και τη μέγιστη δυνατή ενότητα για αντιμετώπιση των προβλημάτων και των προκλήσεων, ο κ. Αναστασιάδης επιλέγει την όξυνση, τη διχόνοια και την αντιπαράθεση που είναι ό,τι χειρότερο για τη χώρα μας.

Δυο βδομάδες μετά τη φονική έκρηξη αποφάσισε ευθέως να ζητήσει την παραίτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Είναι φανερό ότι η ηγεσία του ΔΗΣΥ μεταξύ του κομματικού και του δημοσίου συμφέροντος έχει εδώ και καιρό επιλέξει το κομματικό συμφέρον μηδενίζοντας τα πάντα, και τώρα προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί και να οικειοποιηθεί την αγανάκτηση και την οργή των πολιτών για το τραγικό συμβάν στο Μαρί.

Την ώρα που επιβάλλεται η συνέχιση της τιτάνιας προσπάθειας για αντιμετώπιση των δυσκολιών, η ηγεσία του ΔΗΣΥ φανερώνει ποιες είναι οι ενδόμυχες σκέψεις της ζητώντας μαζί με την παραίτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας και την παραίτηση του Προέδρου του ΔΗΚΟ. Η ηγεσία του ΔΗΣΥ μεθοδεύει να φέρει πιο κοντά τον χρονικό ορίζοντα του 2013.

Ο κ. Αναστασιάδης επικαλείται την ανάληψη πολιτικών ευθυνών και ζητά παραιτήσεις. Σε περιπτώσεις κρίσεων και τραγωδιών, η ύπαρξη ευθυνών είναι αυτονόητη για κάθε εξουσία, όπως συμβαίνει σε κάθε ευνομούμενο σύγχρονο κράτος. Οι εκλελεγμένες εξουσίες και ηγέτες όμως, σε τέτοιες περιπτώσεις επιφορτίζονται με το καθήκον της αντιμετώπισης των μεγάλων δυσκολιών και των μεγάλων προκλήσεων που προκαλούνται από τις τραγωδίες, και στη συγκεκριμένη περίπτωση από τη φονική έκρηξη στο Μαρί. Και οι προκλήσεις είναι πολλές. Για την πλήρη διερεύνηση και την απόδοση ευθυνών σχετικά με τη φονική έκρηξη, για την οικονομία, για την αποκατάσταση επαρκούς ηλεκτροδότησης, για την ενεργοποίηση της κοινοτικής αλληλεγγύης.

Αυτά όλα και πολλά άλλα δεν φαίνεται να απασχολούν τον κ. Αναστασιάδη και την ηγεσία του ΔΗΣΥ. Μπροστά στην προοπτική της εξουσίας, όλα τα υπόλοιπα είναι, δυστυχώς, δευτερευούσης σημασίας.

Σήμερα, ο κ. Αναστασιάδης αναγάγει εαυτόν σε δικαστή, δικάζει και καταδικάζει την ώρα που οι διαδικασίες διερεύνησης βρίσκονται σε εξέλιξη. Το 2009 ο κ. Αναστασιάδης έλεγε δημόσια ότι ‘οι χειρισμοί που γίνονται (σημ. για το πλοίο), δεδομένης της λεπτότητας του θέματος, είναι οι πρέποντες…. Αυτό που προέχει, είναι να είμαστε υπηρέτες των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών’. Τότε οι αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, κατά τον κ. Αναστασιάδη, έπρεπε να μας καθοδηγούν, σήμερα έγιναν ιδεολογικές αγκυλώσεις. Κρίμα, γιατί τέτοιες αντιφατικές και συγκρουόμενες προσεγγίσεις τελικά κοστίζουν στον τόπο.

Απευθύνουμε ξανά έκκληση προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις να δείξουμε σύνεση, συναίνεση και ενότητα για να μπορέσουμε συλλογικά να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες και τις προκλήσεις. Αυτή είναι η απαίτηση των καιρών και σε αυτήν πρέπει να ανταποκριθούμε».

Στη συνέχεια ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων ως ακολούθως:

Ερώτηση: Η σύσκεψη που έγινε σήμερα στο Υπουργείο Οικονομικών διακόπηκε λόγω του ότι υπήρξε διαμαρτυρία από κάποιους συμμετέχοντες ότι τα μέτρα που παρουσίασε ο κ. Σταυράκης δεν ήταν τα συμφωνηθέντα.

Απάντηση: Δεν έχω πληροφόρηση για τη συνάντηση σήμερα. Σίγουρα σε δηλώσεις θα προβεί και ο Υπουργός Οικονομικών. Θα ήθελα όμως να πω το εξής: Είναι γνωστό ποιο ήταν το αντικείμενο της σημερινής συνάντησης το οποίο είχαμε ανακοινώσει από την περασμένη Παρασκευή μετά από τη συνάντηση του Προέδρου με τα κόμματα αναφορικά με την οικονομία. Στη συνάντηση της Παρασκευής είχαμε ανακοινώσει ένα πακέτο μέτρων το οποίο συμφωνήσαμε και το οποίο είναι δεδομένο. Είπαμε ότι για κάποια ζητήματα που περιλαμβάνονται στο πακέτο μέτρων και αφορούν τους δημοσίους υπαλλήλους, του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, ο Πρόεδρος θα συζητήσει με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις του δημοσίου, συμπεριλαμβανομένης και της ΠΑΣΥΔΥ, και ταυτόχρονα είχαμε πει ότι θα συνεχιστεί ο εντατικός διάλογος με τα κόμματα για μέτρα που κατά προτεραιότητα θα είναι βραχυπρόθεσμης και άμεσης εφαρμογής. Και αυτός ήταν ο σημερινός στόχος της συνάντησης. Από εκεί και πέρα δεν ξέρω τι έχει προκύψει.

Ερώτηση: Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ σήμερα ρωτά πότε θα πληρωθεί η θέση του Συντονιστή της Ευρωπαϊκής Προεδρίας.

Απάντηση: Πολύ σύντομα. Ο Συντονιστής της Προεδρίας είχε την ευθύνη για την έναρξη των διεργασιών της μεταφοράς εμπειρίας από χώρες προεδρεύουσες και ταυτόχρονα τον οριζόντιο συντονισμό μεταξύ των Υπουργείων τα οποία αναλαμβάνουν πολύ μεγάλες ευθύνες αναφορικά με την Προεδρία. Αυτό είχε προχωρήσει, γι’ αυτό και τα Υπουργεία συνεχίζουν να εργάζονται προς την κατεύθυνση της υλοποίησης της Ευρωπαϊκής Προεδρίας. Δεν έχουν σταματήσει οι εργασίες αυτές, ασφαλώς όμως χρειάζεται να πληρωθεί η θέση διότι ο συντονισμός θα χρειαστεί όπως και η επαφή με τις Βρυξέλλες. Επαναλαμβάνω ότι πολύ σύντομα θα ανακοινωθούν αποφάσεις επ΄ αυτού του ζητήματος.