12/7/11

Σύσκεψη στο Υπουργείο Γεωργίας για τη μελέτη θεμάτων σχετικά με την κατάσταση στην περιοχή Βασιλικού

Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Δημήτρης Ηλιάδης προήδρευσε σήμερα ευρείας υπηρεσιακής σύσκεψης στην οποία συμμετείχαν η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου κα Αίγλη Παντελάκη, οι Διευθυντές των Τμημάτων Γεωργίας, Αναπτύξεως Υδάτων, Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών και Περιβάλλοντος και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες


. Στη σύσκεψη εξετάστηκαν όλα τα θέματα της αρμοδιότητας των Τμημάτων και Υπηρεσιών του Υπουργείου που προκύπτουν από την έκρηξη στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» και την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Για διασφάλιση της απρόσκοπτης παροχής πόσιμου νερού αποφασίστηκε όπως λειτουργήσουν στον μέγιστο δυνατό βαθμό τα διυλιστήρια νερού στην Πάφο, τη Λεμεσό, την Τερσεφάνου και τη Χοιροκοιτία έτσι ώστε, με την περιορισμένη λειτουργία των μονάδων αφαλάτωσης της Λάρνακας και της Δεκέλειας, ανάλογα με την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας να διασφαλίζεται η ομαλή συνέχιση της ύδρευσης. Τονίστηκε, όμως, ότι είναι επιτακτική ανάγκη το κοινό να περιορίσει την κατανάλωση στις απολύτως αναγκαίες χρήσεις ώστε να επιτευχθεί ο στόχος και να μην γίνουν περικοπές. Σχετική ανακοίνωση έχει ήδη δοθεί στη δημοσιότητα.

Ταυτόχρονα, Λειτουργοί του Τμήματος Γεωργίας ήδη περιοδεύουν στην πληγείσα περιοχή για να καταγράψουν, εκεί και όπου υπάρχουν, σημαντικές ζημιές σε κτηνοτροφικά υποστατικά και άλλα εγγειοβελτιωτικά έργα. Σε συνεργασία με τις Υγειονομικές Υπηρεσίες συλλέχθηκαν επίσης δείγματα γεωργικών προϊόντων και χορτοδοτικών φυτών καθώς και δείγματα νερού για ανάλυση, ώστε να επιβεβαιωθεί ότι δεν έχει επέλθει οποιαδήποτε μόλυνση σε προϊόντα προς κατανάλωση, καθώς επίσης και δείγματα εδάφους για ανάλυση.

Το Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών αφού διερεύνησε ανακριβείς πληροφορίες που μεταδόθηκαν περί ύπαρξης νεκρών ψαριών στην περιοχή και διαπίστωσε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει, άρχισε τη διερεύνηση του ευρύτερου θαλάσσιου περιβάλλοντος ώστε να διακριβωθεί αν έχει επηρεαστεί με οποιονδήποτε τρόπο.

Οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες παρακολουθούν ήδη στενά τα θέματα που τις αφορούν σχετικά με την ασφάλεια τροφίμων σε συνεργασία και με τις Υγειονομικές Υπηρεσίες.

Το Τμήμα Περιβάλλοντος παρακολουθεί τα θέματα που αφορούν τη λειτουργία βιομηχανιών στην περιοχή καθώς και τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας επικίνδυνων αποβλήτων ώστε να επιβεβαιωθεί ότι δεν παρουσιάζεται οποιοδήποτε πρόβλημα για το ευρύτερο περιβάλλον της περιοχής.