6/7/11

Χαιρετισμός της συζύγου του Προέδρου της Δημοκρατίας κας Έλσης Χριστόφια στο ετήσιο φιλανθρωπικό δείπνο που διοργανώνει το Πολυδύναμο Κέντρο Αγίου Δομετίου, στη Λευκωσία
06/07/2011
Να μην μεταδοθεί πριν τις 9 μ.μ



Είναι με ιδιαίτερη χαρά που αποδέχθηκα την πρόσκληση του Κέντρου Παροχής Κοινωνικών Υπηρεσιών Αγίου Δομετίου να παρευρεθώ και να χαιρετίσω τη σημερινή εκδήλωση. Η πρωτοβουλία διοργάνωσης σε ετήσια βάση του φιλανθρωπικού αυτού δείπνου, είναι άξια συγχαρητηρίων. Ο στόχος δεν είναι άλλος από την προβολή των κοινωνικών προγραμμάτων που εφαρμόζει το Κέντρο και η οικονομική ενίσχυσή τους.

Θα ήθελα να καλωσορίσω τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, που βρίσκεται απόψε μαζί μας. Οι απόδημοί μας προσφέρουν στην πατρίδα πάντοτε πολύτιμη βοήθεια, στήριξη και συμπαράσταση. Η παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής όχι μόνο τιμά την αποψινή εκδήλωση αλλά αποδεικνύει του λόγου αληθές.

Μέσα από το έργο που επιτελείται στο Πολυδύναμο Κέντρο Αγίου Δομετίου επιτυγχάνεται η συνεχής ευαισθητοποίηση και η ενδυνάμωση του αισθήματος της φιλαλληλίας στους εθελοντές της περιοχής, δίνοντάς τους τα εφόδια να συνεχίζουν έμπρακτα να συμβάλλουν στη στήριξη των συνανθρώπων μας, που μας έχουν ανάγκη.

Το Κέντρο Παροχής Κοινωνικών Υπηρεσιών Αγίου Δομετίου που συστάθηκε ως αγαθοεργό ίδρυμα παρέχει τα τελευταία χρόνια κοινωνικές υπηρεσίες καλύπτοντας τις ανάγκες των παιδιών, των νέων και των ενηλίκων κατοίκων της περιοχής, μέσα από προγράμματα φροντίδας, υγιούς απασχόλησης, ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης. Αποτελεί πραγματικά μέσα από το έργο του παράδειγμα προς μίμηση. Η πρωτοβουλία της ίδρυσης και της λειτουργίας του, ήταν αποτέλεσμα της συνεργασίας του Δήμου Αγίου Δομετίου, του Συμβουλίου Κοινοτικού Εθελοντισμού, των τοπικών οργανωμένων συνόλων και των εθελοντικών οργανώσεων.

Στο χώρο του Κέντρου, συστεγάζονται και λειτουργούν με επιτυχία, το Κέντρο Ευημερίας και Φροντίδας Ηλικιωμένων, που παρέχει υπηρεσίες καλύπτοντας ανάγκες προστασίας, φροντίδας, απασχόλησης και ψυχαγωγίας των ηλικιωμένων δημοτών και η Παιδική Λέσχη που προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες ημερήσιας φροντίδας προς τα παιδιά της Δημοτικής Εκπαίδευσης του Δήμου. Μέσα από την προστασία και τη φροντίδα που παρέχεται στους ηλικιωμένους και τα παιδιά, ανακουφίζονται και ενισχύονται οι εργαζόμενες οικογένειες. Οι ηλικιωμένοι συμμετέχουν ως ενεργά μέλη της κοινότητας σε διάφορες δραστηριότητες αξιοποιώντας δημιουργικά τον χρόνο τους. Το ίδιο ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα για τα παιδιά. Χάρη στην υγιή δημιουργική απασχόληση, ψυχαγωγία και στήριξη που τους προσφέρεται, οι γονείς τους αισθάνονται σιγουριά και ασφάλεια, αφού γνωρίζουν ότι ο χρόνος που τα παιδιά τους βρίσκονται στον χώρο του κέντρου αξιοποιείται σωστά.

Αγαπητοί Κυρίες και Κύριοι,
Φίλες και Φίλοι,

Η ουσιαστική βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών μας και ιδιαίτερα εκείνων των ομάδων του πληθυσμού που ανήκουν στις κοινωνικοοικονομικά ασθενέστερες τάξεις αποτελούν βασικό πυλώνα της διακυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια. Η προώθηση της ενεργού ένταξης των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού στην απασχόληση, η πρόληψη του κοινωνικού αποκλεισμού και ο εκσυγχρονισμός των θεσμών για την ενίσχυση των διαδικασιών και των πολιτικών κοινωνικής συνοχής αποτελούν τις κύριες προτεραιότητες της στρατηγικής της Κυβέρνησης για την κοινωνική ενσωμάτωση. Στη μεγάλη πρόκληση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η παρούσα Κυβέρνηση απαντά με πολιτικές και ενέργειες που εμβαθύνουν και διευρύνουν την κοινωνική πολιτική του κράτους και ενδυναμώνουν την κοινωνική αλληλεγγύη.

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ως ο κατεξοχήν αρμόδιος φορέας για θέματα κοινωνικής πολιτικής, σχεδιάζει και εφαρμόζει μεταξύ άλλων συγκεκριμένα μέτρα, προγράμματα, νομοθεσίες και πολιτικές για τη διασφάλιση του δικαιώματος κάθε πολίτη για ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης, την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, την παροχή υπηρεσιών σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, την ενθάρρυνση και ενδυνάμωση της αλληλεγγύης μεταξύ των γενεών, την παραμονή των ηλικιωμένων και των ανάπηρων ατόμων στις οικογένειες και στην κοινότητά τους, στην παροχή καλής ποιότητας υπηρεσιών φροντίδας σε αυτούς που την έχουν ανάγκη.

Στην Κύπρο, η οικογένεια διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο, με αποτέλεσμα οι παραδόσεις και οι οικογενειακοί θεσμοί να εξακολουθούν να πρωταγωνιστούν και στα θέματα φροντίδας των συγγενικών ατόμων που την έχουν ανάγκη. Έτσι, παρόλο που προσφέρονται διάφορες υπηρεσίες φροντίδας και διευκολύνσεις, εξακολουθούν να υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό τα άτυπα δίκτυα συγγενών φροντιστών. Αναγνωρίζοντας το γεγονός αυτό, για ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης, το κράτος, παραχώρησε το 2011 ποσό €7,5 εκ., περίπου, σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη λειτουργία προγραμμάτων κοινωνικής φροντίδας σε τοπικό επίπεδο.

Στα θέματα κοινωνικής πολιτικής τα οργανωμένα σύνολα αποτελούν επίσημο συνομιλητή του κράτους. Έχοντας πλήρη επίγνωση της συνεισφοράς τους στον κοινωνικό τομέα, η Κυβέρνηση στηρίζει τις προσπάθειες των οργανωμένων εθελοντών τόσο τεχνικά όσο και οικονομικά στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που υπάρχουν. Σε μια εποχή που την κοινωνία μας επισκιάζουν τα καθημερινά προβλήματα που πηγάζουν από τον αγχωτικό ρυθμό ζωής, που καλλιεργείται η αποξένωση των ανθρώπων και ο ατομικισμός, η ανάδειξη του εθελοντισμού ως μηχανισμού συλλογικής διεκδίκησης και προσφοράς είναι ιδιαίτερα σημαντική. Ο εθελοντισμός δεν είναι απλά και μόνο η έκφραση των φιλάνθρωπων αισθημάτων και η λύση στα οποιαδήποτε κενά της κοινωνικής πρόνοιας. Ο εθελοντισμός είναι η ενεργοποίηση των δυνάμεων των πολιτών προς όφελος της συλλογικής κοινωνικής ευημερίας, της προστασίας του περιβάλλοντος, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ειρήνης, της εξάλειψης της φτώχιας.
Όπως η εργασία χαρακτηρίζεται από τη χαρά της δημιουργίας, η εθελοντική εργασία χαρακτηρίζεται από την ευτυχία της προσφοράς και της αγάπης. Της αγάπης που εκδηλώνει ένας άνθρωπος που προσφέρει ανιδιοτελώς έναν καλό λόγο, λίγη βοήθεια, συμπαράσταση, λίγο χρόνο, λίγη αγάπη. Η προσφορά προς τον συνάνθρωπο που μας χρειάζεται δεν υπολογίζεται ούτε μετριέται. Είναι ανεκτίμητη. Με την ευκαιρία του Φιλανθρωπικού Δείπνου, εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια σε όλους όσους εργάζονται, στηρίζουν και προσφέρουν για να διασφαλίζεται η λειτουργία του Κέντρου Παροχής Κοινωνικών Υπηρεσιών Αγίου Δομετίου.

Συγχαίρω επίσης τις Υπηρεσίες του Δήμου, το επιστημονικό προσωπικό, τους συνεργάτες, τους εκπαιδευτές, τις φροντίστριες, τους εθελοντές για το έργο που επιτελούν καθώς και όλους εσάς που με την παρουσία σας απόψε συμβάλλετε στην επιτυχία του. Ενισχύοντας οικονομικά τα προγράμματα του Κέντρου, ενισχύουμε έμπρακτα την αξιέπαινη προσπάθεια που καταβάλλεται.

Σας ευχαριστώ και εύχομαι να περάσετε ένα όμορφο βράδυ.