8/6/11

Χαιρετισμός του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Λουκά Λουκά στην τελετή βράβευσης του Δημοσιογραφικού Διαγωνισμού για την Οδική Ασφάλεια

08/06/2011





Σας καλωσορίζω όλους στη σημερινή εκδήλωση βράβευσης του 4ου Δημοσιογραφικού Διαγωνισμού για την Οδική Ασφάλεια. Δράττομαι της ευκαιρίας να συγχαρώ θερμά τους συντελεστές της, που για τέταρτη χρονιά αποδεικνύουν έμπρακτα την ευαισθητοποίησή τους για ένα τόσο σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα.

Η οδική ασφάλεια απασχολεί έντονα ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου. Γι’ αυτό τον λόγο, η μείωση του αριθμού των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων αποτελεί σημαντικό στόχο των διάφορων ευρωπαϊκών προγραμμάτων, στα οποία συμμετέχουν πάρα πολλοί φορείς, δημόσιοι και ιδιωτικοί. Ο στόχος αυτός έχει τεθεί ως προτεραιότητα και για την Κύπρο, καθώς η συχνή απώλεια ανθρώπινων ζωών και οι σοβαροί τραυματισμοί ή αναπηρίες για το υπόλοιπο της ζωής αρκετών συνανθρώπων μας, κυρίως νεαρών προσώπων, μας βάζει σε προβληματισμό σχεδόν κάθε μέρα. Ως αποτέλεσμα, έχουν τεθεί σε εφαρμογή μία σειρά από πρωτοβουλίες για αντιμετώπιση της μάστιγας των οδικών δυστυχημάτων. Ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας και η πιστή εφαρμογή της, η βελτίωση του οδικού δικτύου, η αποτελεσματική αστυνόμευση σε συνδυασμό με τη χρήση της τεχνολογίας και η επέκταση του θεσμού της κυκλοφοριακής αγωγής είναι μόνο μερικά από τα μέτρα που λαμβάνονται προς αυτή την κατεύθυνση.

Ωστόσο, η πρόληψη οδικών δυστυχημάτων δεν μπορεί να λυθεί απλά με απαγορεύσεις, έλεγχο και άλλες νομικές διαδικασίες. Αναμφίβολα, σε αυτή μας την προσπάθεια θεωρούμε ως επιτακτική ανάγκη τη στήριξη του κοινωνικού συνόλου και των αρμόδιων φορέων, ενώ στον αγώνα για την ευαισθητοποίηση του κοινού για την οδική ασφάλεια δεν μπορούν να απουσιάζουν τα ΜΜΕ. Συγκεκριμένα, τα ΜΜΕ, ως η τέταρτη εξουσία, έχουν καθήκον να συμβάλουν ενεργά στην ενημέρωση του κοινού ούτως ώστε να επιτευχθεί η πρόληψη τέτοιων δυστυχημάτων. Εξάλλου, είναι ευρέως γνωστό ότι η πρόληψη είναι πολύ καλύτερη από την εκ των υστέρων θεραπεία. Ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο βρισκόμαστε σήμερα εδώ: για να τονίσουμε τον ρόλο των ΜΜΕ στην ενημέρωση του κοινού για την οδική ασφάλεια και στην πρόληψη δυστυχημάτων.

Οι εκστρατείες των ΜΜΕ για ενημέρωση του κοινού για θέματα οδικής ασφάλειας διαδραματίζουν πολύτιμο ρόλο βελτιώνοντας την οδική ασφάλεια και προωθώντας ασφαλείς συμπεριφορές. Σε ολόκληρο τον κόσμο γίνονται εκστρατείες οι οποίες διαπλάθουν συνειδήσεις με στόχο τη μείωση των οδικών δυστυχημάτων. Η αμεσότητα της επικοινωνίας με τον πολίτη την οποία προσφέρουν τα ΜΜΕ, αποτελεί το πιο σημαντικό όπλο στην ενίσχυση της οδικής ασφάλειας. Αποτελούν την πιο εύκολη δίοδο, μέσα από την οποία η πολιτεία μπορεί να οδηγήσει τα μηνύματα της οδικής ασφάλειας στα σπίτια όλων των πολιτών και να τους ευαισθητοποιήσει για ένα τόσο καίριο κοινωνικό ζήτημα.

Κλείνοντας, τονίζω ξανά πως όσα μέτρα και αν ληφθούν από την πολιτεία, για να επιτευχθεί η μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων, χρειάζεται η συμβολή ολόκληρου του κοινωνικού συνόλου που θα πρέπει να καθίσταται αρωγός στις προσπάθειες που καταβάλλει η Αστυνομία. Γι’ αυτό τον λόγο, εκφράζω ξανά την ευαρέσκειά μου σε όλους εσάς, διοργανωτές και συμμετέχοντες, που στέλνετε το ξεκάθαρο μήνυμα ότι η κυπριακή κοινωνία δεν είναι διατεθειμένη να θρηνήσει άλλα θύματα της ασφάλτου.